Overijssel werkt aan alternatief grondfonds
Overijssel stelt het plan voor het overnemen van onverkoopbare gemeentelijke bouwgronden bij. Volgende maand hoopt het college van Gedeputeerde Staten een aangepast voorstel voor het grondfonds te presenteren.
Overijssel stelt het plan voor het overnemen van onverkoopbare gemeentelijke bouwgronden bij. Volgende maand hoopt het college van Gedeputeerde Staten een aangepast voorstel voor het grondfonds te presenteren.
Overname overbodige bouwgrond
Met het grondfonds wil het dagelijks bestuur van Overijssel gemeenten uit de brand helpen die miljoenenverliezen lijden op hun grondexploitatie. De provincie is in principe bereid 130 miljoen euro te reserveren om overbodig geworden bouwgronden over te nemen, met daaraan wel de afspraak gekoppeld dat gemeenten het bedrag in tien jaar zouden terugbetalen.
Kritiek van gemeenten en provincies
Dat voorstel stuitte op veel weerstand, onder andere van een aantal Overijsselse gemeenten. Gemeenten die hun verlies de afgelopen jaren al hadden genomen, bleken namelijk niet in aanmerking te komen voor de regeling. Kritiek was er ook van de Overijsselse afdeling van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en andere provincies. Buurprovincie Gelderland achtte de Overijsselse aanpak te risicovol. Brabant vindt dat zo’n grondfonds de financiële problemen van gemeenten niet oplost.
Financieel toezicht heet hangijzer
Onder druk van Provinciale Staten van Overijssel werkt Gedeputeerde Staten aan een ‘uitwerking’ van het oorspronkelijke voorstel. Heet hangijzer van dat voostel was het financieel toezicht op gemeenten. Deskundigen menen dat – om de grondtransacties mogelijk te maken – gemeenten voor langere tijd onder preventief financieel toezicht zouden moeten worden geplaatst. Daar is in bestuurlijk Overijssel niemand voor. De grondproblematiek verdient wellicht een ander regime dan ‘financieel toezicht’.
Verstoppertje spelen
De provincie Overijssel stelt blij te zijn dat de grondproblematiek de volle aandacht heeft binnen en buiten de provincie. De verkenning en de daaropvolgende brede discussie hebben het probleem op tafel gelegd. Verantwoordelijk gedeputeerde Bert Boerman: ‘De grote winst van deze, door Provinciale Staten gevraagde, grondfondsverkenning is dat er niet langer verstoppertje kan worden gespeeld. Alleen door open kaart te spelen en iedereen aan te haken, komen we gezamenlijk tot de oplossing van een fors probleem.’
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.