Advertentie

Na lokale overheid nu ook rijk vervolgbaar

Dankzij een wetsvoorstel van onder meer Tweedekamerlid Jeroen Recourt van de PvdA is de rijksoverheid strafrechtelijk te vervolgen. Voorheen was dat alleen mogelijk bij lokale overheden.

13 juni 2013

De rijksoverheid kan voortaan strafrechtelijk worden vervolgd. Lokale overheden konden volgens het strafrecht  al eerder aansprakelijk worden gesteld, evenals lokale ambtenaren. Door het aannemen van het wetsvoorstel van de PvdA, CDA en ChristenUnie is die rechtsongelijkheid tussen ambtenaren en overheden nu weggenomen.

Geen lege stoel meer
Niet alleen de rijksoverheid kan nu vervolgd worden, maar ook de betrokken leidinggevende rijksambtenaren.  Al zal dat in de praktijk niet zo vaak voorkomen zegt Tweede Kamerlid Jeroen Recourt (PvdA), die mede het wetsvoorstel indiende. ‘Het gaat er om dat er geen lege stoel meer is als het aankomt op aansprakelijkheid, het is ook symbolisch. Maar het zal wel degelijk voor gedupeerde burgers gevolgen hebben. Er kan bijvoorbeeld gemakkelijker strafrechtelijke schadevergoeding worden uitgekeerd.’


Boete voor dienst

Voorheen was het overigens al wel mogelijk om de staat een boete op te leggen, maar dat was vaak ‘vestzak-broekzak’ aldus de parlementariër. ‘Met deze wet moet de betreffende dienst bij veroordeling zorgen voor de herstelschade en een eventuele boete zelf betalen. En dat wordt wel gevoeld.’

Stichtse Vecht

Dat de lokale overheid sinds het Pikmeerarrest niet meer onschendbaar is werd onlangs duidelijk bij de gemeente Stichtse Vecht. Na een dodelijk ongeluk werd de gemeente met succes strafrechtelijk vervolgd. De gemeente Stichtse Vecht moest een boete betalen van 22.500 euro waarvan 7500 euro voorwaardelijk vanwege het dodelijke ongeluk in Tienhoven. Volgens de rechtbank in Utrecht heeft de gemeente schuld aan een motorongeluk waarbij op 31 maart 2009 twee vrouwen om het leven kwamen. De rechtbank oordeelde dat de gemeente de Nieuweweg Tienhoven zo slecht heeft onderhouden dat de motor van de vrouwen onderuit ging.
 
Normen voor overheid 

‘De overheid stelt normen, dan moet het zich zelf ook aan normen houden,’ vervolgt Recourt. ‘Het is niet meer van deze tijd dat bij ernstige zaken als de ramp in Enschede, de Schipholbrand of bij gifschandalen iedereen wordt aangepakt behalve de overheid.’  
 
Ambtsmisdrijf 

Dat de Nederlandse Staat nu strafrechtelijk aansprakelijk gesteld kan worden is vrij bijzonder in de wereld, zegt Recourt. De meeste landen zijn ooit met hun staatsinrichting begonnen met het immuun maken van de overheid om ‘gijzeling’ met rechtszaken te voorkomen en hanteren dit nog steeds. Overigens gaat politieke verantwoordelijkheid nog altijd voor en waren ministers al veel langer strafrechtelijk te vervolgen. Zij zouden dan immers een ambtsmisdrijf plegen.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Altijd weer bijzonder hoe de maatschappij wordt bestraft voor gekluns van provincie en Rijk en de werking van symbolische straffen voor niet-functioren. Wij investeren ons geld, we hebben geen invloed op besteding en wij moeten vervolgens gewoon weer betalen na falend beleid. WIJ als maatschappij worden dus als het ware met zijn allen strafrechtelijk vervolgd, immers wij moeten ook boeten.....

M.i. kan de overheid kleiner, maar dan wel op die onoverzichtelijke, ondoorzichtige enorme ambtenarenbeleidsapparaten. De overheid en haar ambtenaren is er voor de burger, dus vooral dicht daaraan organiseren, goed naar behoeftes en verwachtingen luisteren en vervolgens daaraan invulling geven.
Rob bogert / Uitkeringsgerechtigde
Dit lijkt mij meer dan logies, anders zou je nooit een weerwoord kunnen hebben, en zou je ook nooit je recht kunnen halen !! Dit zijn maffia praktijken van de bovenste plank en moeten worden aangepakt !! Voorkomen, wegens diefstal van vele miljarden spaargeld van mensen die hiervoor hebben gewerkt, dit is al bijvoorbaat ONacceptabel !! dit moet worden gestraft met een zeer hoge straf !! Dat is maar 1 ding !! En meteen genoeg om dit hele kabinet, wat hier aan heeft meegewerkt, achter slot en grendel te zetten !!

Hans
Het initiatiefwetsvoorstel is aangenomen door de Tweede Kamer maar nog zeker geen wet. Zo moet de Eerste Kamer zich er nog over buigen. De inhoud van dit artikel is dus misleidend.
Kees Bloemendaal / Vuilnisman
De Nederlandse Staat wordt strafrechtelijk vervolgt
en moet een boete betalen.
Vervolgens worden de algemene belastingen
voor de burgers verhoogt. Alleen de Staat heeft
deze monopolie positie.
Niek / jurist
Er zitten twee kanten aan dit verhaal. Een aansprakelijke (rijks)overheid doet meer aan risicoherkenning en werkt op termijn dus beter. In de praktijk voer ik de helft van de rechtzaken tegen mensen die pro deo of tegen veel te lage tarieven kunnen procederen. Daarom kan dit "recht" de overheid veel tijd, geld en moeite kosten. Laat staan de imagoschade want de rechters in Nederland kiezen wel eens voor de veilige weg door het probleem bij de overheid te leggen want die kan het toch wel betalen.
Gepke de Leef / Slachtoffer politiegeweld
Ach zolang rechters nevenfuncties hebben zal door belangenverstrengeling het meeste in de doofpot doen belanden. En ook dat de getuigenis van ambtenaar voor twee getuigenissen telt zonder dat daar onderbouwend wettig en overtuigend bewijs voor moet worden overlegd. De burger het slachtoffer blijft slachtoffer.
True
@ Kees Bloemendaal (Vuilnisman) op 13 juni 2013



je hebt ze door, meer verantwoordelijkheid voor de overheid, hogere belasting.

rara wie is de dupe van deze "rechtsbescherming"...
Advertentie