Advertentie

Overheid luistert toch niet

Burgers worden niet politiek actief omdat ze het gevoel hebben dat het geen zin heeft. De overheid krijgt daarbij deels de schuld: die luistert niet naar burgers.

19 mei 2020
niet-luisteren---shutterstock-38370268.jpg

Burgers worden niet politiek actief omdat ze het gevoel hebben dat het geen zin heeft. De overheid krijgt daarbij deels de schuld: die luistert niet naar burgers. Ook leeft er bij de politiek inactievelingen het gevoel dat ze te weinig kennis hebben om in de politiek mee te doen. Politieke acties zoals stemmen en demonstreren worden daarnaast als inefficiënt gezien. Dat is voor veel mensen eveneens een reden om niet politiek actief te worden. 

Dat blijkt uit promotieonderzoek van psycholoog Maarten van Bezouw. Ook andere ‘smoesjes’ spelen mee om politiek inactief te blijven. Maatschappelijke problemen worden bijvoorbeeld kleiner of positiever gemaakt dan ze in werkelijkheid zijn. Als dat zo blijft, is de kans klein dat de inactievelingen ooit actief worden. Het zijn vooral mensen met een lager opleidingsniveau en een lager inkomen die politiek inactief zijn. Daardoor worden zij in de politieke besluitvorming minder gehoord.

Gezamenlijk doel
Burgers die wel actief zijn – zij vormen geen doorsnede van de samenleving – halen hun motivatie vooral uit een gezamenlijk doel. Als voorbeeld noemt Van Bezouw de sociale beweging in Groningen. Haar gezamenlijke doel was om minder gas uit de grond te halen ter bescherming van woningen in de risicogebieden. Het gebrek aan politiek actieve burgers wordt als een probleem gezien, zo blijkt uit het onderzoek dat is gehouden onder Nederlanders, Amerikanen, Brazilianen, Hongaren en Iraanse immigranten in Europa. Van Bezouw promoveert op 19 mei aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Petra
Interessant om te lezen waarom mensen niet politiek actief (willen) zijn.



Nog interessanter om te lezen is hoe daar verandering in kan worden gebracht.



Ik hoop dat Maarten daar ideeën over publiceert in zijn dissertatie die vervolgens uitgebreid publiekelijk worden besproken.
koen post / gep.
je mag in Nederland niet de burgemeester kiezen, niet de wethouders, niet de CdK, niet de gedeputeerden. een waterschap gaat al helemaal buiten het zicht burger om, je mag de MP niet kiezen, je kiest voor partij a en partij a gaat ineens met partij b en de uitkomst is c waar je niet op zat te wachten, je stemt op kandidaten 2e kamer die je niet kent, stem je op lijsttrekker (ja want wie ken je van de lijst zonder regionale binding) dan komt er in zijn kieszog een stoet van jaknikkers zonder feitelijk mandaat (vaak 2000 stemmen mits grote familie en geheel geen verantwoordingsplicht van de kiezers want men lijster naar de leider want anders is volgende keer een plaats op lijst weg), je stemt op leden van PS en na een onnavolgbare procedure komen er ineens leden in de 1e kamer te zitten, vaak ook weer de oude meuk die wij dachten kwijt te zijn, de voorzitter 1e kamer mogen wij niet kiesen, wij mogen de formateur niet kiezen, wij mogen niet de mogelijkheid krijgen om een constitutioneel hof te vragen of wetten etc wel in overeenstemming zijn met onze grondwet (elite doet na lacherig over bundesverfassungsgericht, zo van onder welke steen hebben die gelegen.

De politiek elite wil ons burgers helemaal niet aan het roer laten want dat acht men onverantwoord: zie laatste

keer het afblazen van het referendum. Burgers betrekken bij politiek? Grapje zeker.
Advertentie