Oudgedienden aan zet
In provincies waar de VVD de grootste partij is geworden, gaan oudgedienden van de partij de informatie doen. Hans Wiegel in Brabant, Jan Kamminga in Utrecht.
In Gelderland, waar de VVD na de Provinciale Statenverkiezingen van 2 maart ook de grootste partij is geworden, treedt Fred de Graaf (61) aan als informateur. Behalve burgemeester van Apeldoorn is hij ook Eerste Kamerlid voor de VVD. De lijstaanvoerder van de liberalen, Conny Bieze, verwacht dat er voor 13 april een nieuw college van Gedeputeerde Staten zit. Inzet is een breed college. Of de PVV daar deel van gaat uit maken, is hoogst twijfelachting. De VVD liet direct na de verkiezingen weten dat de winst van de PVV minder groot is dan de peilingen op voorhand aangaven. De PvdA in Gelderland sluit de PVV uit.
Oud-commissaris der koningin van Gelderland, Jan Kamminga, is aangezocht als informateur bij de coalitieonderhandelingen in Utrecht. Volgens VVD-lijsttrekker Remco van Lunteren is de 64-jarige Kamminga ‘goed bekend met de provinciale politiek en in staat zich er boven te plaatsen.’ De ambitie van Van Lunteren is om tijdens de Statenvergadering van 18 april een nieuw college te presenteren.
In Brabant gaat VVD-coryfee Hans Wiegel de informatiefase leiden. De 70-jarige oud-minister en commissaris der koningin woont tegenwoordig in het Brabantse Heeze. In Zeeland neemt het voormalige VVD-Tweede Kamerlid Jan te Veldhuis (64) de informatieklus voor zijn rekening.
In de buurprovincie Zuid-Holland is Bruno Bruins bereid gevonden hetzelfde te doen voor zijn partij. De 47-jarige Bruins was wethouder in Den Haag en korte tijd staatssecretaris van onderwijs voor de VVD.
In Noord-Holland en Flevoland, waar de VVD ook de grootste partij werd, was bij het ter perse gaan van dit nummer de aanpak van de collegeonderhandelingen nog onbekend. In Flevoland was men nog niet zover, mede omdat wegens onvolkomenheden eerst de stemmen moesten worden herteld. Hierdoor verschuiven de Statenvergaderingen: de afscheidsvergadering van ‘oud’-statenleden en de installatievergadering van donderdag 10 maart gingen niet door. In plaats daarvan werd een gewone Statenvergadering van de huidige Provinciale Staten gehouden over het verzoek tot hertelling. Nog niet duidelijk is wat de nieuwe data worden voor het afscheid van de oude en de installatie van de nieuwe Provinciale Staten. In de drie noordelijke provincies ligt het initiatief bij de PvdA.
De sociaal democratische voorman in Friesland, Hans Konst, zet in op een brede coalitie. Geen enkele partij wordt volgens hem uitgesloten, met uitzondering van de PVV. Meest voor de hand ligt een PvdA-VVD-CDA combinatie met vier gedeputeerden in plaats van de huidige vijf. Margreeth de Boer (71) is door de PvdA in Friesland benoemd tot informateur. De Boer was eerder minister van VROM, commissaris der koningin in Drenthe en burgemeester van Leeuwarden. Haar meest recente klus was die van waar nemend burgemeester in Hoogeveen.
In Drenthe neemt PvdA-fractievoorzitter Eddy Veenstra waarschijnlijk de informatietaak op zich. Hij verwacht een nieuwe college in de tweede helft van april rond te hebben. De PvdA in Drenthe sluit deelname van de PVV uit. De PvdA in Groningen, de grootste partij, heeft gekozen voor een andere opzet: twee openbare onderhandelingen. De laatste is 16 maart. PvdA-voorman William Moorlach was voor de verkiezingen duidelijk over samenwerking met de PVV: absoluut niet.
In Limburg is de PVV als grootste partij uit de verkiezingsstrijd gekomen. Het CDA verloor er 8 van de 18 zetels. De onderhandelingen zouden in het zuiden pas na carnaval serieus beginnen.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.