Advertentie

Geen gouden handdruk, maar wel financiële compensatie

De Almelose gemeentesecretaris vertrok op verzoek van het college. Zijn 141.000 euro ontslagvergoeding is rechtmatig. Maar ook moreel juist?

26 juli 2024
Stadhuis Almelo_shutterstock_319838720
Stadhuis AlmeloShutterstock

Verontwaardigd werd er in Almelo gereageerd op de ‘gouden handdruk’ van 141.000 euro die gemeentesecretaris Frederik van Ardenne (66) vorig jaar meekreeg, nadat hij had aangekondigd de gemeente te verlaten. Raadsleden en andere Almeloërs wilden het naadje van de kous weten. Nu hebben burgemeester Richard Korteland en Van Ardenne zelf openheid van zaken gegeven.De afspraken voldoen aan de wettelijke norm en zijn door een jurist arbeidsrecht en accountant getoetst.’

Orthopedagoog generalist jeugd(zorg) | Amsterdam

BMC
Orthopedagoog generalist jeugd(zorg) | Amsterdam

jurist Openbare Ruimte

BMC
jurist Openbare Ruimte

Geen gouden handdruk

Uit de beantwoording van schriftelijke raadsvragen van de PvdA blijkt dat Van Ardenne 75.000 euro ontslagvergoeding ontving plus een transitievergoeding van ruim 25.000 euro én een afkoopsom van bijna 41.000 euro. Omdat de afspraken aan de wettelijke norm voldoen en zijn getoetst is er volgens Korteland geen sprake van een ‘gouden handdruk’, meldde TC Tubantia onlangs. Ook zou Van Ardenne nog geen nieuwe baan hebben gehad toen de vaststellingsovereenkomst werd afgesloten. Een maand na zijn vertrek in september 2023 leende Van Ardenne zich, via zijn eigen interim-managementbureau, als interim-directeur uit aan de provincie Gelderland.

Almelospeld teruggestuurd

Bij zijn vertrek ontving Van Ardenne ook de Almelospeld, voor mensen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Almelose samenleving en zich intensief en langdurig hebben ingezet voor de gemeente Almelo. Hij kreeg de speld op voordracht van een van de collegeleden. Bij nader inzien had dat niet gemoeten, zei Korteland hierover. Van Ardenne was zelf al tot die conclusie gekomen, want hij heeft de speld teruggestuurd, meldde Korteland. ‘Alle ophef heeft de glans weggenomen’, schreef Van Ardenne zelf in een mail aan de gemeenteraad. Hij zegt daarin ‘diep geraakt’ te zijn door de ophef over zijn vertrekregeling.

Ik werd gevraagd plaats te maken voor een nieuwe, consoliderende gemeentesecretaris

Frederik van Ardenne, oud-gemeentesecretaris Almelo

Vaststellingsovereenkomst openbaar

Bij hoge uitzondering heeft hij zijn vaststellingsovereenkomst dan ook openbaar gemaakt. Daarin staat dat hij in 2022 door het college is verzocht om te vertrekken. Na een reorganisatie die in 2016 was ingezet en volgens het college in 2022 was afgerond. ‘Het college liet mij weten dat het tijd was voor een nieuwe opdracht met een ander soort leiderschap. Geen veranderaar en bouwer, maar een algemeen directeur die zou zorgen voor borging. Ik werd gevraagd plaats te maken voor een nieuwe, consoliderende gemeentesecretaris’, citeert TC Tubantia uit de brief.

Verstoorde arbeidsverhouding

Dat klinkt als een logisch einde dienstverband, maar in de vaststellingsovereenkomst staat dat er ‘verschil van inzicht’ is ontstaan over de invulling van de functie van gemeentesecretaris. De reden zou ‘volledig in de werksfeer’ liggen en is ‘werknemer niet verwijtbaar’. ‘Werkgever heeft het voornemen opgevat om ontbinding van de arbeidsovereenkomst te verzoeken aan de kantonrechter wegens een verstoorde arbeidsverhouding.’

Ongelukkige communicatie

Dat klinkt allemaal vrij heftig voor iemand die je dan hebt voordragen voor de Almelospeld. In het persbericht over zijn vertrek werd Van Ardenne nog de hemel in geprezen en zegt hij zelf: ‘Voor mij is dit het juiste moment om afscheid te nemen.’ Maar dat zou volgens Van Ardenne ‘ongelukkige communicatie’ zijn geweest, waardoor het leek alsof hij vertrok uit vrije wil. Als dat inderdaad een eigen keuze was geweest, dan zou het recht op financiële compensatie vervallen. Die heeft Van Ardenne nu wel gekregen van de Almelose gemeenschap.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Het is al met al wel een zeer goudgerande regeling/situatie geworden door eerst nogal gemakkelijk E 141.000 binnen te halen en vervolgens de maand daarop al een dik betaalde interim functie te accepteren bij de provincie Gelderland. Betrokkene had eventueel met wat exta financiële ondersteuning vervroegd pensioen kunnen worden aangeboden maar dat hoeft niet met dergelijke bedragen te worden afgekocht. Dat gebeurt bij minder goed betaalde ambtenaren ook niet.
Advertentie