Bovengemiddeld veel pesterijen op werkvloer provincie Gelderland
Pesten, mondelinge agressie en intimidatie door leiding/collega zijn de meest voorkomende vormen van ongewenst gedrag.
Ambtenaren van de provincie Gelderland ervaren opvallend meer pesterijen en intimidaties dan in andere, vergelijkbare organisaties. Dat concluderen onderzoekers van Arbo Unie.
Mondelinge agressie
In de samenvatting van het door Arbo Unie gehouden onderzoek staat dat – ‘vergeleken met referentie’ – ongewenste omgangsvormen bovengemiddeld veel voorkomen binnen de provincie. ‘Dit geldt over de gehele linie van de organisatie en is niet geheel afdelingsspecifiek’, aldus de onderzoekers. ‘Ongewenst gedrag komt meer voor binnen de interne organisatie dan met derden. In feite komen de verschillende vormen van ongewenst gedrag voor. Pesten, mondelinge agressie en intimidatie door leiding/collega is het meest voorkomend.’
Vertrouwenspersonen
Een van de aanbevelingen van Arbo Unie om sociale veiligheid te verbeteren, is om voortaan alleen nog met externe vertrouwenspersonen te werken. Die aanbeveling is volgens verantwoordelijk gedeputeerde Peter Drenth inmiddels overgenomen en uitgevoerd.
Feedback
Volgens de onderzoekers doet de provincie er bovendien goed aan de afdeling Personeel en Organisatie te versterken en een grotere rol te geven. Eén van de onderzoeksuitkomsten is namelijk dat die afdeling is nu nog te vaak onzichtbaar is. Wat daarbij niet helpt is dat de afdeling niet eens een eigen manager heeft. Waar bovendien winst valt te behalen is het geven van betere feedback en het organiseren van dergelijke gesprekken. ‘Feedback geven en krijgen is nog geen goed ontwikkelde vaardigheid binnen de provincie. Er zijn gevallen bekend van werknemers die overvallen worden door een negatief oordeel over hun functioneren, zonder dat zij naar hun beleving op de hoogte waren van eventueel disfunctioneren’, zo stellen de onderzoekers. Dat creëert ook bij ‘omstanders’ een gevoel van onveiligheid.
Ingrijpen
Het onderzoek bestond uit interviews en een enquête. Die enquête werd door 1200 van de 1800 medewerkers ingevuld. Het onderzoek laat volgens Drenth zien dat er echt wat aan de hand is in de organisatie, wat vraagt om ingrijpen. ‘Dat is niet fraai en het bevestigt de signalen die we eerder al kregen’, zegt hij. Toch is hij blij dat het onderzoek er ligt, zodat de algemeen directeur samen met de organisatie aan de slag kan met de aanbevelingen om ervoor te zorgen dat de provincie Gelderland ‘een veilige, gezonde en plezierige werkplek is voor alle medewerkers.’
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.