Advertentie

Weggestuurde burgemeester Klein geeft strijd niet op

De weggestuurde waarnemend burgemeester Eppie Klein van Scherpenzeel stelt dat hij op oneigenlijke gronden is ontslagen. Hij gaat zijn ontslag aanvechten.

11 oktober 2021
scherpenzeel

De weggestuurde waarnemend burgemeester Eppie Klein van Scherpenzeel gaat zijn ontslag aanvechten. Hij stelt dat hij op oneigenlijke gronden is ontslagen. Het ontslag donderdag kwam voor Klein als een verrassing. Wel oefende de Gelderse commissaris van de koning John Berends al tijden oneigenlijke druk uit op Klein. Dat viel hem niet alleen uitermate zwaar; hij voelde zich ook niet meer veilig in het vrijuit geven van zijn mening.

Strijd

‘Ik voel me een strijdbare held. Ik ga door met die strijd, in het besef dat ik de gemeenschap niet voor de voeten moet lopen.’ Dat stelt Klein in een interview met Binnenlands Bestuur; het eerste interview dat hij sinds maanden wil geven. Er is inmiddels vanuit Scherpenzeel een petitie gestart, waarin aan de minister van Binnenlandse Zaken eerherstel voor Klein wordt geëist, als ook een onderzoek naar het handelen van cdk Berends en de bestuurscultuur van Gelderland. Die is tot nu toe 1.633 keer ondertekend. ‘Ik krijg van dat meeleven kippenvel en tranen van in mijn ogen’, aldus Klein.

 

Oneigenlijke gronden

Klein onderzoekt momenteel de juridische mogelijkheden om zijn ontslag aan te vechten. ‘De commissaris van de koning benoemt en ontslaat, daar zit geen ruimte tussen. Ik ben echter op oneigenlijke gronden ontslagen. Ik heb geen tegenstrijdige verklaringen gegeven, ik heb geen bestuurlijke interventie gepleegd in het democratische proces van Provinciale Staten en ik heb geen tweespalt in de samenleving veroorzaakt, integendeel.’ Op die gronden heeft Berends hem donderdag uit zijn ambt gezet.

 

Vogelvrij

Omdat het ontslag van een waarnemend burgemeester, voor zover bekend, een unicum is, moet het juiste juridische pad worden gevonden. Hij overweegt een bezwaar- en beroepsprocedure te starten tegen het besluit van de cdk. Daarnaast zou het ontslag wellicht arbeidsrechtelijk aangevochten kunnen worden. Aankloppen bij de minister van Binnenlandse Zaken is geen optie. ‘Procedureel heeft zij geen lijn met mij; zij kan in principe niets voor me betekenen.’ De conclusie is dat waarnemend burgemeesters eigenlijk vogelvrij zijn. ‘Je bent als waarnemer overgeleverd aan de commissaris.’ Klein  gaat de minister van Binnenlandse Zaken adviseren de positie van een waarnemend burgemeester beter te beschermen.

 

Solliciteren

Ook als zijn ontslag niet wordt teruggedraaid - Klein hoopt dat Berends alsnog tot inkeer komt - zijn de Scherpenzeelse dagen wat Klein betreft niet geteld. Zodra de procedure voor een Kroonbenoemde burgemeester wordt opgesteld, overweegt hij te solliciteren. ‘Daar heb ik vanuit huis in ieder geval permissie voor gekregen’, stelt hij. Een commissaris van de koning maakt een eerste selectie uit de sollicitaties. De kans is groot dat Berends de brief van Klein niet doorstuurt naar de raad. Die zal echter weten dat hij interesse heeft. Een raadsmeerderheid heeft donderdagavond al te kennen gegeven Klein niet kwijt te willen.   

 

‘Echt onaangenaam’

Directe aanleiding voor het ontslag van Klein is zijn mail van 6 juli en de nasleep daarvan. In die mail roept Klein de Provinciale Staten op die dag geen besluit te nemen over het herindelingsvoorstel Barneveld-Scherpenzeel van Gedeputeerde Staten. Daarop is Klein door de cdk op het matje geroepen. Hoewel Klein niets wil zeggen over op welke wijze druk op hem is uitgeoefend door Berends, stelt hij dat de houding van Berends die achtste juli ‘echt onaangenaam was’. In augustus vroeg Klein aan Berends, via mails en whatsappjes, hem en zijn gezin rust te gunnen tijdens zijn vakantie. Sinds Berends passages uit vertrouwelijke gesprekken die hij met Klein voerde, met anderen deelde, voelde Klein zich niet meer veilig om vrijuit zijn mening te geven.


Lees morgen op de site van Binnenlands Bestuur een uitgebreid interview met Eppie Klein.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Toine Goossens
@Spijker,



U schijnt meer van deze kwestie te weten, althans dat doet u voorkomen. Laat ons weten hoe/in welke functie u die kennis hebt verworven.



Mocht u daar niet op ingaan, dan verzoek ik de redactie van BB u voor een bepaalde tijd te verbannen voor deelnemen aan reacties.
Nico uit Loenen / gepensioneerd rijksambtenaar
De minister zou op grond van het algemeen belang het besluit van de CdK kunnen vernietigen. Hierover bestaat al jurisprudentie, citaat: "Ingevolge artikel 132, vierde lid, van de Grondwet kan vernietiging van besluiten van provincie- en gemeentebesturen alleen geschieden bij koninklijk besluit wegens strijd met het recht of het algemeen belang." en deze "Ingevolge artikel 134, derde lid, kan vernietiging van besluiten van besturen van openbare lichamen alleen geschieden wegens strijd met het recht of het algemeen belang" Ollongren (D66...gekozen burgermeester...) zou in principe nog een weloverwogen rol kunnen spelen als zij het belang van de raad van Scherpenzeel erkent en het slecht gemotiveerde besluit terugdraait. Bron: https://www.raadvanstate.nl/@36963/200809196-1/
Jan de Vos / Raadslid
Het is toch onderhand wel ongelooflijk wat er gepasseerd is tussen de CdK Berends en burgemeester Klein. Geweldig dat een meerderheid van de raad en een groot deel van de bevolking van Scherpenzeel hem willen behouden als burgemeester. Hij kan inderdaad gewoon solliciteren en ook als de CdK hem niet als mogelijke kandidaat doorstuurt naar de vertrouwenscommissie kan deze hem gewoon uitnodigen op gesprek te komen. De raad kan hem ook voor benoeming voordragen. Hopelijk keert de CdK op zijn schreden terug, maar dat kost zelfverloochening en dat valt niet mee, maar zou wel zeer te prijzen zijn. Wat een erbarmelijke bestuurlijke toestand. In de fusie heeft de CdK zich al behoorlijkvergist. Hij dacht zeker dat dat wel door zou gaan, maar het gaat niet door. Van harte te hopen dat hij met het ontslag van Klein zich wederom behoorlijk vergist en dat het ontslag ook niet doorgaat. Bijzondere bestuurlijke ontwikkeling. Dat moet gezegd worden. Maar beslist geen fraaie !!
Hans / afdelingsmanager
Wat een held, deze meneer Eppie Klein! Als je als (waarnemend) burgemeester keihard wordt afgerekend (ontslag) wordt afgerekend op echt bereikte resultaten, dan is er iets fundamenteels mis met je 'baas'. Die John Berends , CvdK Gelderland, verdient het zo veel mogelijk letterlijk en figuurlijk in zijn gezicht te worden gespuugd, want dat doet hij namelijk zelf ook richting alles en iedereen in Scherpenzeel...
Pieter
Berends is van het CDA, nou dan weet je het wel hoe het met integriteitzit....
H. Wiersma / gepens.
Deze wnd. burgemeester heeft zich als een wolf in schaapskleren gedragen en probeert zijn straatje nog even schoon te vegen. Totaal ongeschikt voor het openbaar bestuur.
myconius
Het zou mooi zijn als de raad hem gewoon herbenoemd.



Gezien de wijze waarop hij het belang van zijn burgers verdedigd tegen onnodige en vooral ongewenste schaalvergroting kunnen ze geen betere vinden.
Jan / gemeenteambtenaar
Onvoorstelbaar dat er met Berends zo'n dictator in het provinciehuis zit. Als er 1 persoon die ontslag verdient in deze kwestie dan is het deze man. Ordinair proberen je zin door te drijven, niet luisteren naar argumenten en als je je zin uiteindelijk niet krijgt degene ontslaan die je voor de voeten loopt. Dit soort figuren maakt het openbaar bestuur kapot en het vertrouwen van burgers wordt nog verder ondermijnd.
Advertentie