Advertentie

Onbegrip over appel alle kleine gemeenten op te heffen

Buurgemeenten van Naarden zijn ‘not amused’ over de oproep van haar burgemeester Joyce Sylvester om alle kleine gemeenten in Nederland op te heffen. Sylvester (PvdA) hield in een brief aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken een pleidooi om alle 130 gemeenten met minder dan 20.000 inwoners te herindelen. De burgemeesters van Wijdemeren en Weesp missen de onderbouwing van die grens.

06 september 2013

Buurgemeenten van Naarden zijn ‘not amused’ over de oproep van haar burgemeester Joyce Sylvester om alle kleine gemeenten in Nederland op te heffen.

Niet meer zelfstandig

Sylvester (PvdA) hield in een brief aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken een pleidooi om alle 130 gemeenten met minder dan 20.000 inwoners te herindelen. Binnenlands Bestuur berichtte daar vanochtend als eerste over. Kleine gemeenten zijn volgens haar slecht voor de democratie, omdat ze hun taken vandaag de dag alleen nog maar kunnen uitvoeren door met andere gemeenten samenwerkingsverbanden op te richten. Gemeenten – en dus ook de gemeenteraden – komen daardoor volgens haar automatisch op afstand te staan en gaan zelf niet meer direct over de uitvoering van ‘hun’ taken.  De band tussen kiezer en gekozenen wordt erdoor doorgeknipt. Kleine gemeenten zijn volgens Sylvester alleen nog in naam zelfstandig, maar in de praktijk niet meer.

Volstrekt willekeurige grens

De brief verbaast de PvdA-burgemeesters Martijn Smit en Bart Horseling van respectievelijk Wijdemeren en de gemeente Weesp zeer. Dit om verschillende redenen. Zo laken ze de argumenten die Sylvester aanhaalt. De grens van 20.000 inwoners volgens Wijdemeren en Weesp ‘volstrekt willekeurig.’ Ze missen de onderbouwing die daaraan ten grondslag ligt. Het risico dat gemeenteraden teveel op afstand worden geplaatst omdat besluiten worden genomen in soms ondoorzichtige samenwerkingsverbanden is eerder breed uitgemeten. Ze wijzen erop dat minister Plasterk juist aandacht heeft gevraagd voor de democratische legitimiteit die daarmee onder druk kan komen staan. ‘Dit laat onverlet dat hier andere oplossingen dan fusie voor mogelijk zijn – zie bijvoorbeeld de succesvolle samenwerking van de BEL-gemeenten (Blaricum, Eemnes en Laren/red). Het argument dat de kleine gemeente vaak aan het kortste eind trekken, delen wij niet. Juist kleine gemeenten hebben baat bij een goede samenwerking.’

Steunbetuiging en hoon

Verder laten beide burgemeesters Plasterk weten verbaasd te zijn over het tijdstip van de brief. Zo hebben de gemeenteraden van Weesp, Stichtse Vecht en Wijdemeren onlangs gekozen voor een intensieve samenwerking. ‘Vraagt de burgemeester van Naarden om van deze samenwerking af te zien?’

Gemeentestandpunt
Tenslotte is het voor Smit en Horseling niet duidelijk of hun partijgenoot Sylvester het standpunt van de gemeente Naarden verkondigt of slechts het standpunt van de burgemeester van Naarden. Het opmerkelijke pleidooi van Joyce Sylvester leidt tot veel en wisselende reacties op de website van Binnenlands Bestuur. Zowel steunbetuigingen als hoon vallen haar ten deel.

Reacties: 22

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mr Owen Venloo / Juridisch en Politiek Bestuurlijk Adviseur
Dit voorstel houdt door de voorgestelde grens van 20.000 inwoners , reeds behoorlijk rekening met een mix van historische verworvenheden enerzijds en de huidige eisen van democratie en efficientie anderzijds. Uit diverse studies is gebleken dat 60.000-80.00 inwoners ook een grens is als uitsluitend wordt gelet op efficientie . De burgemeester van Naarden toont politieke en vooral bestuurlijke moed met dit voorstel. Hulde !!
True
Schaf eerst de burgemeester af, deze benoemde lintjesknipper voegt niets toe aan het democratisch bestel.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Toch is het wél de oplossing en noodzakelijk. Een moedige actie, al was het noemen van een ondergrens een beetje dom.
vdberg
Wat een onzin. Het is een wel erg simplistische voorstelling van zaken. In het belang van democratie heeft iedere zelfstandige gemeente een raad nodig. Raadsleden houden zich met meer zaken bezig dan alleen met grote thema's, hoor, mevrouw de burgemeester! Ze pakken ook dingen op die voor de burger van belang zijn, vanuit het praktische oogpunt. Het lijkt wel alsof zij voor haar eigen parochie preekt,.. grotere gemeente, meer bevoegdheden, meer werk, meer geld uit het Rijk.. En waar is dat 20.000 op gebaseerd? natte vinger-werk of zit dar enig cijfermateriaal achter??

F.W. den Boef / consultant
Merkwaardige argumentatie van deze burgemeester. Het opheffen van kleine gemeenten is helemaal niet nodig. Juist schaalvergroting leidt tot vervreemding bij de burger en vergroot de afstand tussen kiezer en gekozene. Kleine gemeenten kunnen hun bestuurskracht (slagvaardigheid en deskundigheid) aanzienlijk vergroten door meer te investeren in hun ambtelijke apparaat, Dat hoeft geen extra geld te kosten. Door het vormen van regionale ambtelijke diensten kunnen ook kleine gemeenten over gespecialiseerde en hoog opgeleide ambtenaren beschikken. De systematiek is vergelijkbaar met time-sharing.

Dat lokale politici zich in dit model niet meer direct met de uitvoering bemoeien, is winst. Het voorkomt clientelisme.
Jan R. Lunsing / Referendum bestuurskundige
Ik ben blij te vernemen dat deze burgemeester laat zien dat ze democratie nu belangrijk vindt. Jaren geleden vond ze het geen probleem om een besluit van het PvdA-congres naast zich neer te leggen om een plek in de Eerste Kamer te veroveren ten koste van een partijgenoot.
M.Stevens / HRM Adviseur
Als ze namens de inwoners van Naarden spreekt over het samengaan met Bussum en Muiden: prima! By the way: waarom lees ik nooit wat over het daarbij betrekken van de woonwijk Hilversum De Meent (ligt dichter bij Naarden en Bussum dan bij het hart van Hilversum)?! Als ze een discussie wil aanzwengelen over de kwaliteit van het kleine gemeenten ook prima, maar dan met wat meer argumenten. Voor de meeste burgers is het gemeentebestuur helemaal niet interessant: de gemeentelijke organisatie moet zijn werk gewoon goed en goedkoop doen en zichtbaar rekening houden met de belangen van alle burgers.
Jan de Bont / zelfstandig adviseur
O, o, wat een lange tenen allemaal ! "Afzetten tegen nieuwe gedachten" is blijkbaar nog steeds een meer geliefde conservatieve houding dan "actief mee willen denken in verkennende nieuwe vergezichten". Wat een stelletje notoire bestuurstijgers toch allemaal !
Singelsma / Ambtenaar
Merkwaardig, een benoemde burgemeester die lessen democratie geeft.....
Fritz
Heer Lunsing,

Mevrouw Silvester toont daarmee aan wat zij is; een opportuniste. Zij trekt een volstrekt willekeurige grens voor wat betreft het aantal inwoners, papegaait haar ideologische roerganger en hoogste chef op Binnenlandse Zaken, Plasterk na en vergeet gemakshalve dat meer inwoners altijd betekent dat de effectieve invloed van de burgers afneemt en het bestuur op afstand komt te staan. Maar dat zal haar regentenpartij een zorg zijn. Dat verder met schaalvergroting en herindelingen het er nog nooit beter op geworden is voor de burgers, maar alleen maar slechter, daar rept ze met geen woord over.
Frank van den Hoven / Redacteur
@Martin: geografisch gezien is het wormvormig aanhangsel Hilversumse Meent een gedrocht dat natuurlijk ook formeel gewoon bij Bussum/Naarden gevoegd zou moeten worden. Maar bij een referendum stemden de inwoners ervoor om bij Hilversum te willen blijven horen. De OZB zal daar wel een euro goedkoper zijn vermoed ik, want door dergelijke trivialia laten burgers zich nog weleens leiden bij de keuze bij welke gemeente men wil horen.
Ab / beleidsmedewerker
Ach ja, neem nu gemeenten als Brielle of Westvoorne. Die gaan met onder meer Rotterdam en Spijkenisse in een samenwerkingsverband zitten voor de jeugdzorg. De jeugdzorg instellingen werken in hele grote regio's. Deze regio's zullen nooit en te nimmer samenvallen met gemeentegrenzen. Op de lange termijn, als er alleen nog een aantal zware jeugdzorg instellingen overblijven verspreid over het land, zal de gemeente er weer tussenuit vallen en gaat de jeugdzorg over op rechtstreeks bestuur door het Rijk. De lichte jeugdzorg zal ergens tussen worden geschoven en/of gedeeltelijk verdwijnen. Eventuele fusie van kleine gemeenten zet geen zoden aan de dijk. Buurgemeente Goeree-Overflakkee (net gefuseerd) sluit ook aan bij dat samenwerkingsverband. Deze fusie is volstrekt zinloos geweest vanuit dit perspectief. Het percentage jeugdzorg gevallen in de gemeenten onder Rotterdam valt volstrekt in het niet bij het aantal jeugdzorg gevallen in plaatsen als Schiedam, Vlaardingen en Rotterdam. Het gaat uiteindelijk om goede jeugdzorg en niet om de democratische legitimatie. Er zijn meer belangen dan alleen "de taken" die op het rijk afkomen. Overigens hadden gemeenten vroeger dezelfde taken die ze er nu weer bij krijgen. In de jaren '60 bijvoorbeeld, waren er nog helemaal geen verzekeringen als de Wajong. De personen om wie het gaat zaten keurig in de bijstandsbestanden van zeer kleine gemeenten. Een gemeente doet meer dan alleen de taken in het sociale domein. Mevrouw Sylvester heeft een kokervisie en kakelt maar wat. Er zijn inmiddels genoeg mensen, zoals blijkt op dit forum, die het gekakel van mensen als mevrouw Sylvester goed zat zijn.
Willem
@Jan de Bont,

Schildert u mensen met een andere mening dan de uwe altijd meteen af als 'conservatief' en 'notoire bestuurstijgers'?

Dan zou ik in ieder geval blij zijn om u niet als adviseur in te hoeven huren. Een goed adviseur staat open voor andere meningen en probeert verbindend te zijn in zijn uiteindelijke adviezen. Als u dat nog niet beheerst, heeft u nog een weg te gaan.
Kritikus / Geen Hagenees
Joyce Sylvester is een narcistische ijdeltuit. Naarden doet er goed aan deze geparachuteerde PvdA-ster zo snel mogelijk naar huis te sturen.
Gert Berkelaar
Wat een hypocriet gezeur van allerlei kleine mensen met kleinegedachtes. Iedereen heft rcht op een mening of zij/hij nou burgemeester is of niet. En oh ja: ik ben het helemaal mee eens met deze mevrouw! Zie de randgemeents bij Den Haag. Jarenlang kunnen zij de gemeente Den Haag in gijzeling houden (bevoorbeeld de Landscheidingdweg; en gooi de problemen rond werkloosheid en immigratie maar over je gemeentegrens heen!
jan van den broek
Alle gemeentes er zijn er nu circa 413 terugbrengen tot 100 of minder,

De ambtenaren die dan over zijn daar kun je een redelijke gemeente met vullen ,besparing ongekend.

We kunnen de ambtenaren nog niet laten vervangen door Polen,maar besparen op samen voeging van gemeentes is enorm. Dit MOET er zijn teveel van deze gemeentes.
Hans Beukers / Gepensioneerd
Een benoemd ambtenaar van de kroon heeft het over het democratische gehalte van de raden van kleinere gemeenten. Samenwerken op bepaalde deeltaken van de gemeentelijke huishouding heeft toch niets te maken met democratisch gehalte van de raad. De raad stelt de kaders vast, het college voert, al dan niet in samenwerking met anderen, uit en de raad controleert de uitvoering door het college. In Frankrijk wemelt het van de kleine en soms zeer kleine gemeenten, die prima functioneren dankzij de gemeenschappelijke uitvoeringorganisatie van het kanton. Maar daar wordt de democratie bewaakt door een gekozen burgemeester.
Doeke Kuipers / corporatieman
Onbegrijpelijk, tenzij het uitgangspunt is dat de afstand tussen de burger moet worden vergroot! Want dat gebeurd meteen. In Zuidwestfriesland was de opkomst bij de eerste verkiezingen gedaald van 76% naar gem. 48%. In Sneek zelf, de noodzakelijke "uitlokker" van de fusie was dit maar 35%!! Nergens een voordeel, alleen enorme verschraling.
alex / beheerder
Kleiner en goed samenwerken is juist veel efficiënter en democratischer. Dat blijkt wel als de resultaten van kleine en grote gemeenten worden vergeleken. Kleine gemeenten presteren vaak meer en beter voor minder geld dan grote. Schaalgrootte heeft dus ook nadelen, het is en blijft maatwerk, en dat is met kleinete gemeenten beter mogelijk. Wat is te klein?
R Vermaat / ambtenaar
Hoewel ik de arbitraire grens van 20.000 inwoners vreemd vind, en zeker geen voorstander ben van herindeling, heeft de burgemeester ergens een punt.

De recente golf van deelfusies, regiegemeenten en verregaande samenwerking op allerlei gebieden zijn wel degelijk een uithollong van de democratie. Zo berichtte een collega van de gemeente IJsselstein mij trots dat zo'n beetje alle uitvoerende taken waren geprivatiseerd of uitbesteed - er werd slechts beleid gemaakt. Ik vraag mij af waar de burgers van IJsselstein nog democratische invloed op uitoefenen. Immers, hun college en raad beslissen hoogstens nog over een aantal zaken 'mee'? Het verbaast mij wel (of toch weer niet) dat deze ontwikkeling, die inderdaad slecht is voor de democratie, niet door burgers is opgemerkt. Men heeft steeds minder invloed, en dat gaat rap verminderen.

Overigens ben ik het niet eens met de oplossing – fuseren. De oplossing dient een eind aan verregaande samenwerking te zijn, een eind aan het slechte Rijksbeleid om steeds meer taken verplicht af te stoten naar gemeenten, en tegelijkertijd steeds minder geld beschikbaar te stellen. Als democratie de basis van onze politieke samenleving is, moet men de gemeenten in staat stellen eigen beleid te voeren.
Hans Schalkwijk / adviseur
Samenvoeging van gemeenten pakken nogal eens slecht uit, net zoals schaalvergroting. Problemen, die er spelen, zoals een regionale bouwopgave of kosten van voorzieningen, zoals een schouwburg, gezondheidszorg of zwembad worden dan niet opgelost. Grote gemeenten kunnen overigens veel van de kleinere leren. Het leeg zuigen van de kleinere gemeenten is ook niet goed voor de leefbaarheid.
Raf Daenen / fractievrz. PvdA
http://rafdaenen.blogspot.nl/2012/06/opinie-onde …
Advertentie