Advertentie
bestuur en organisatie / Redactioneel

Emotioneel schakelen

Emoties zijn geen bijzaak in de politiek.

28 oktober 2022

'Henk Kamp komt misschien wat zakelijk over’, zei premier Rutte tijdens zijn verhoor door de enquêtecommissie naar de Groningse gaswinning, ‘maar ik ken weinig mensen met zoveel emotie als Henk Kamp.’

Hoon was zijn deel, want Kamp komt vaak over als een hork. ‘Gevoelens vormen de hartslag van de politiek en zonder emoties valt de democratie niet te begrijpen’, staat in het essayboek ‘Het hart op de tong, emoties in de politiek’ (2018). Die laten zien dat emoties geen bijverschijnsel zijn van de politiek, ‘maar haar vormgeven, ten goede en ten kwade’.

Het essay van Imrat Verhoeven en Tamara Metze ‘Angst, woede en wantrouwen over gaswinning’ gaat over hoe Groningse politici ‘emotioneel schakelen’ tussen burgers en Den Haag.

De schrijvers verhalen hoe minister Kamp in 2014 in het gemeentehuis van Loppersum zegt bewoners te begrijpen, met ze mee te leven. ‘Het zijn rustige en redelijke mensen die bezorgd zijn om hun veiligheid in het mooie Groningse land.’ Buiten breken demonstranten door de politieafzetting en bonzen op ramen. Kamp stopt even, maar gaat dan verder met zijn verhaal om inwoners gerust te stellen.

Hoon was zijn deel, want Kamp komt vaak over als een hork

Het is een stereotiep beeld over politiek en emoties: de rationele politicus versus de boze burgers. Lokale en regionale politici vervulden volgens de essayisten wel belangrijke ‘emotionele schakelfuncties’. Ze maakten een goede inschatting van angst en woede van de Groningers en brachten die onder woorden richting nationale politiek. Dat verhoogde de politieke druk.

‘Boosheid en wantrouwen van de Groningers leidden tot niet optimaal samenwerkende overheden. Dat bemoeilijkte het realiseren van oplossingen’, concludeerde Kamp afgelopen zondag in Buitenhof. Maar de Groningse bestuurders speelden hun rol met verve. Ze lieten zien dat de gevoelens van hun bevolking legitiem zijn. Ook ‘delegitimeerden’ de bestuurders beleidskeuzes van nationale politici door een steeds sterker groeiend wantrouwen te framen dat de inwoners én zijzelf ervoeren. ‘Enig wantrouwen jegens politici of het politieke systeem zorgt voor ‘tegendemocratie’ die extra controle op de macht uitoefent’, aldus de essayisten.

De vraag is in hoeverre dat door technocraten gevoede wantrouwen vandaag nog hanteerbaar is. En niet alleen in Groningen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
De manier waarop Kamp de dossiers rond de AOW gerechtigde leeftijd en de gasproductie in Groningen afdeed duiden allerminst op een man met emoties.
Advertentie