Ombudsman: Overheid is ondoorgrondelijk web
De overheid is zo complex georganiseerd dat burgers verstrikt dreigen te raken in een ondoorgrondelijk web. Dat leidt tot hardnekkige problemen, soms met fatale afloop.
Zorgen
Daarvoor waarschuwt de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer in het jaarverslag over 2008, dat hij woensdag heeft gepresenteerd. Brenninkmeijer maakt zich ernstig zorgen over de toenemende complexiteit bij de overheid.
Samenwerking
Hij schrijft de problemen toe aan de samenwerking tussen verschillende overheidsorganisaties. Die samenwerking wordt belangrijk gevonden, maar de praktische uitwerking blijkt moeilijk. Dat wordt bijvoorbeeld duidelijk als diverse databestanden aan elkaar worden gekoppeld, bijvoorbeeld de Gemeentelijke Basisadministratie en de kentekenregistratie van de Dienst Wegverkeer. Een fout in een van de databestanden wordt dan doorgegeven aan de andere instanties.
Van loket naar loket
'Als iets misgaat, ontdekken burgers hoe complex de overheid in elkaar zit en hoe moeilijk het is om fouten ongedaan te maken. Burgers worden vaak van loket naar loket gestuurd, omdat geen enkel overheidsorgaan zich verantwoordelijk voelt', schrijft Brenninkmeijer in zijn jaarverslag. Hij noemt als voorbeeld van moeizame samenwerking een jongen van 16 jaar die in het drugscircuit verzeild is geraakt. Zijn vader probeert via een politieaangifte behandeling van zijn zoon af te dwingen. Daarbij zijn echter zoveel instanties betrokken dat er uiteindelijk niks gebeurt. De jongen valt terug in drugsgebruik en wordt vermoord.
Regie
De ombudsman denkt dat de overheid dit soort problemen kan voorkomen door de burger opnieuw centraal te stellen. Daarnaast bepleit hij de komst van één loket, waar iemand die verstrikt raakt in een wirwar van bureaucratie zich kan melden. Ook moet er meer regie komen bij samenwerking en informatie-uitwisseling tussen overheidsinstanties.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.