Advertentie

Zutphen zet een streep door stedenbanden

De gemeente Zutphen verbreekt haar stedenbanden. Daarmee volgt de gemeente en trend die al langer gaande is. Veel Nederlandse steden zien het nut van stedenbanden niet meer in.

25 augustus 2018
shrewsbury.JPG

De gemeente Zutphen verbreekt haar stedenbanden. Daarmee volgt de gemeente en trend die al langer gaande is. Veel Nederlandse steden zien het nut van stedenbanden niet meer in.

Geen inhoud
Dat gemeenten een stedenband beëindigen met een buitenlandse stad is niet uitzonderlijk. Vaak gebeurt dat omdat een bepaald doel is bereikt, bijvoorbeeld kennisuitwisseling rondom stadspromotie of culturele uitwisselingen. Maar steeds vaker worden stedenbanden verbroken omdat ze geen inhoud meer hebben. Om die reden heeft ook de gemeente Zutphen besloten een streep te zetten door haar gemeentelijke stedenbanden.

Verleden

Shrewsbury in het Verenigd Koninkrijk, het Duitse Horstmars, Satu Mare in Roemenië en Villa Sandino in Nicaragua. Na tientallen jaren een stedenband te hebben gehad met Zutphen komt daar nu een eind aan. De gemeente heeft besloten de banden definitief te verbreken. Eerder gebeurde dat al met Tartu in Estland. Burgemeester Vermeulen van Zutphen meent dat een stedenband iets moois is uit het verleden, maar niet meer van deze tijd.

Afscheidsfeestje

De stedenbanden zijn vaak al tientallen jaren oud. Zo dateert de band van Zutphen met Shrewsbury en Satu Mare al uit de jaren ’70, die met Villa Sandino uit de jaren ’80 en de band met de Duitse stad Horstmar van begin jaren ’90. Met de laatste stad had Zutphen de laatste jaren nog wel actieve contacten. In 2017 werd de 25-jarige stedenband nog uitgebreid gevierd. Maar ook toen werd al gespeculeerd op een einde aan de stedenband. Want een feestje is leuk, maar zonder inhoud leek het iedereen beter om van het jubileum gelijk maar een afscheidsfeestje te maken.

Kosten

Het schrappen van stedenbanden bespaart ook kosten, al zijn die vaak relatief laag. Het budget dat Zutphen beschikbaar had voor stedenbanden bedroeg op jaarbasis 5.500 euro. Ook andere steden die hun banden herzien, besparen daar meestal slechts enkele duizenden tot enkele tienduizenden euro’s mee.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul / projectleider
Jammer, er valt veel te leren voor bestuurders en ambtenaren.



En het geeft natuurlijk ook wat sjeu ;)
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
@P: Het waren verkapte snoepreisjes. Wat moeten bestuurders en ambtenaren op een archiefcongres in Tokio. Waarom het vervoer in Toronto bestuderen? Tegenwoordig haal je online de hele wereld binnen. Dus prima dat dit geld nu aan nuttige zaken besteed wordt.
HJE Muller / Penningmeester St. Stedenbanden L'dam-Voorburg
Helaas moet ik constateren, dat ook bij ons het nut van de stedenbanden in twijfel wordt getrokken. Ik betreur dat nu de Europese eenwording waaraan al decennialang gewerkt wordt, sterk verbeterd wordt door ondermeer de contacten welke ontstaan middels de diverse stedenbanden. Dat een stedenband veel gemeenschapsgeld kost kan ik als financieel beheerder van een drietal stedenbanden in Tsjechië, Polen en de Verenigde Staten niet onderschrijven. juist de contacten met de diverse gemeenten zijn een verrijking van het culturele leven en dragen sterk bij tot meer begrip onderling. Met name de uitwisselingen, die tot stand komen met de middelbare scholen helpen hierin mee. Ik raad dan ook de gemeente Zutphen, maar ook andere gemeenten, die hun vraagtekens zetten bij nut en noodzaak van stedenbanden, nog eens goed te kijken naar de voordelen, die dit fenomeen kan opleveren voor zijn gemeenschap.
Paul / projectleider
@Broadcaster



Stedenbanden is een middel om doelgericht te leren.



En om de kantjes er van af te lopen hoef je als ambtenaar of bestuurder echt niet naar een congres in Japan...meest van dat soort zaken gebeurt gewoon in hert gemeentehuis
Petra
"En om de kantjes er van af te lopen hoef je als ambtenaar of bestuurder echt niet naar een congres in Japan...meest van dat soort zaken gebeurt gewoon in hert gemeentehuis"



@ Broadcaster:



U bent zelf gemeente-ambtenaar geweest dat u dit kennelijk zo goed weet?
H. Wiersma / gepens.
Goed besluit van Zutphen. Wie volgt? Met 'het steeds kleiner worden van deze wereld' is het structureel uitwisselen tussen gemeenten achterhaald. Aan snoepreizen in de publieke sector is uiteraard geen enkele behoefte
Paul / projectleider
@Spijker, in een steeds kleiner wordende wereld levert extern gerichtheid veel makkelijker iets op. IPV zelf het wiel weer eens uit te vinden kan je het halen.



En aan snoepreisjes is nooit behoefte...toch



@Petra gelegenheid genoeg en overigens zie ook de recente artikelen in de media over niet zo nuttige banen
H. Wiersma / gepens.
@.p. Om iets extern te halen heb je geen stedenband nodig. Dat kan ook incidenteel op eigen initiatief. Het is algemeen bekend dat onder het mom van stedenuitwisseling regelmatig snoepreisjes worden gemaakt.
Paul / projectleider
@Spijker, of het de vorm heeft van een stedenband of een programma, maakt mij niet zo uit. Het gaat mij om het organiseren van de externe uitwisseling-dat is heel leerzaam.



En dat 'algemeen bekend' is anekdotisch...
Advertentie