Advertentie

Voor 95 procent wethouder

Via een trucje probeerde de lokale coalitie van Samenwerking en CDA de neveninkomsten van wethouder Toon Antonis buiten de reguliere regelingen te houden. Maar al gauw ontstond er verzet binnen de gemeente. De raad is er niet voor de portemonnee van de wethouder, zo meenden andere raadsleden en burgers.

01 juli 2016

Een wethouder mag er neveninkomsten op nahouden. Die inkomsten worden boven een bepaalde drempel dan wel voor de helft verrekend met het wethoudersloon. Althans, wanneer de wethouder een fulltime aanstelling heeft.

Is dat niet het geval, dan hoeven de extra inkomsten helemaal niet verrekend te worden met het salaris. Daarbij maakt het niet uit of de wethouder in kwestie 20 procent of 95 procent werk, parttime is parttime. Dat wist ook de raad van Reusel-De Mierden. Via een trucje probeerde de lokale coalitie van Samenwerking en CDA de neveninkomsten van wethouder Toon Antonis buiten de reguliere regelingen te houden.

Korting salaris
Antonis verdiende als directeur van een peuterspeelzalenstichting in Bergeijk een slordige 30.000 euro naast zijn wethoudersloon. Volgens de normale regelingen zouden die inkomsten tot een korting van zijn regulier salaris leiden. De coalitiepartijen in de raad dienden echter een raadsvoorstel in om de aanstelling van de wethouder op papier in te korten van 100 naar 95 procent. Niet fulltime, dus geen verrekening, zo dacht men.

Maar al gauw ontstond er verzet binnen de gemeente. De raad is er niet voor de portemonnee van de wethouder, zo meenden andere raadsleden en burgers. Het raadsvoorstel werd schielijk ingetrokken. Terecht, meent John Bijl, directeur van het Perikles Instituut. ‘Het is vreemd dat de verplichting tot verrekenen én tot melden van neveninkomsten niet geldt voor parttime wethouders. Het lijkt me evident dat de truc van Samenwerking en CDA niet de intentie is van de wet.’

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Willem / AS
Is het vertrouwen in deze coalitie al opgezegd? Of anders in deze wethouder? De vaak te pas en te onpas gememoreerde term zakkenvuller is hier volledig op zijn plaats en doet het geloof in de politiek dieper en dieper dalen. Eigenlijk kan de beste man beter opstappen, mocht ie over een greintje fatsoen beschikken.
Jan H
Wethouders die hun ambt in deeltijd uitoefenen zijn er altijd al geweest. tot 15 april 2009 waren in gemeenten tot en met 18.000 inwoners alleen maar wethouders in deeltijd. Dat waren dus ook vaak wethouders met een eigen bedrijf en dus met commerciële belangen en dus concurrentiegevoelige bedrijfsgegevens. Bij de introductie in 2009 van de openbaarmaking en verrekening van neveninkomsten hebben de concurrentiegevoelige belangen er toe geleid dat voor deeltijdwethouders geen openbaarmaking van de neveniinkomsten en verrekening hoefde plaats te vinden.

Dat neemt niet weg dat het niet in de geest van de wet is een wethouder een grote deeltijdbenoeming te geven om zodoende zijn neveninkomsten te beschermen. De bedoeling van destijds de Commissie Dijkstal en de wetgever had uitdrukkelijk een ander doel.
Wottsjer
Een echte weddehouder, die Anthonius Toon. Voor grote en heel kleine Xristen-Demots. En dan toch zulk geneuzel van mieren?
jos
Laat die beste man toch gewoon zijn zakcentje houden, hij doet zo z'n best
Advertentie