Advertentie

Aantal inwoners per gemeente verdubbeld

Het aantal gemeenten is weer kleiner dan het voorgaande jaar. Doordat tien gemeenten gefuseerd zijn tot drie nieuwe gemeenten komt het totale op 408 gemeenten.

02 januari 2013

Sinds 1988 is het aantal inwoners van Nederlandse gemeenten verdubbeld. In dat jaar hadden Nederlandse gemeenten gemiddeld iets meer dan 20 duizend inwoners. Drie kwart van de gemeenten had toen 20 duizend inwoners of minder. Een vijfde had zelfs minder dan 5 duizend inwoners. Met name door gemeentelijke fusies is het gemiddeld aantal inwoners per gemeente nu toegenomen tot bijna 41 duizend.

408 gemeenten
Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal gemeenten in Nederland is per 2013 weer kleiner dan het voorgaande jaar. Doordat tien gemeenten gefuseerd zijn tot drie nieuwe gemeenten komt het totale aantal gemeenten op 408. De tien gemeenten die nu gefuseerd zijn hadden in 2012 elk minder dan 20 duizend inwoners. De nieuw gevormde gemeenten Schagen en Goeree-Overflakkee hebben nu beide bijna 50 duizend inwoners. Het nieuwe Molenwaard, een fusie van Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland, komt net boven de 20 duizend inwoners uit.

27 gemeenten boven de 100.000
In 2013 heeft nog maar een derde van de Nederlandse gemeenten minder dan 20 duizend inwoners. Bijna de helft heeft nu tussen de 20 en 50 duizend inwoners. In de nieuwe kabinetsplannen ligt de gewenste ondergrens voor gemeenten op 100 duizend inwoners. In 2013 voldoen 27 gemeenten daaraan.

Afbeelding

Meer inwoners per gemeente in Denemarken
Nederland heeft in verhouding tot de meeste andere Europese landen veel inwoners per gemeente. Van de geselecteerde Europese landen heeft alleen Denemarken gemiddeld meer inwoners per gemeente dan Nederland. Sinds een grote herindeling in 2007 telt Denemarken 98 gemeenten, met gemiddeld ruim 56 duizend inwoners. Meer dan de helft van de Deense gemeenten heeft tussen de 20 en 50 duizend inwoners. Nog eens een derde is een maatje groter, met 50 tot 100 duizend inwoners. Slechts 8 gemeenten hebben minder dan 20 duizend inwoners. In Nederland zijn dat er 142. Qua oppervlakte zijn de Deense gemeenten vier keer zo groot als de Nederlandse.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Frank van den Hoven / Redacteur
Kleine correctie: de nieuwe gemeente Molenwaard telt geen 20.000 maar 30.000 inwoners.
Niek / jurist
Dit vind ik geen nieuws maar het oplepelen van statistische gegevens. Laat maar zitten.
Kees Rotteveel
Nobby, het verzamelen van gegevens en het handig presenteren ís nieuws. Gelet op de lange, openbare voorbereidingen van herindelingen is er op dit vlak bijna nooit écht nieuws.
de gebeten hond / netto betaler
Leuk die verwijzing naar Denemarken, maar volstrekt onvergelijkbaar dus zinloos. Er is overigens uitstekend onderzoeksmateriaal van NL-ers over die Deense miskleun.

Maar, laat me raden wat de resultaten in Nederland waren: meer onzichtbare bestuurskracht, minder contact met de burgers, minder voorzieningen en vooral veel hogere lasten.
Frans Kuipers / Oud-Statenlid/adviseur Communicatie en Coaching
Herindeling is in de mode geraakt omdat de overheid en daarna de provincie niet meer wisten hoe ze het wel en wee van haar burgers kon bewaken. Te veel wordt er - ook door steeds grotere instellingen overal en op alle terreinen - DOOR De VERREKIJKER naar de 'wereld' (is dagelijkse werkelijkheid) gekeken. Geen kontakten meer, alleen maar 'contouren' van de werkelijkheid. Daardoor verdwijnt 'de feeling' en raken de mensen 'afgestomd' van hen die 'over hen gesteld zijn'. Het had niet gehoeven in mijn ogen. Gewoon de taken beter verdelen en de mensen in al hun verschillen als doelgroepen 'centraal stellen'. Dit gebeurt alleen in verkiezingstijd en dat doorziet zo langzamerhand 'heel het volk'.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
We zijn op de goede weg, maar sneller dan een slak gaat het nog niet. Dat heeft vooral te maken met het slappe Rijksbeleid (BZ), tegenstribbelende provincies en gemeenten waar het pluche zo lekker zit en de incidentenpolitiek van beide Kamers.
T. Notten / Projectleider
Er is niet vermeld dat slechts 6 Deense steden meer dan 100.000 inwoners hebben! Heel NL opschalen naar 100.000 inwoners en dan verwijzen naar Denemarken kan dus echt niet!
Hans Schalkwijk / adviseur
Op een nieuwjaarsreceptie vroeg ik aan een raadslid of de nu twee jaar gefuseerde gemeente er op vooruitgegaan was. Dat bleek dus een pijnlijke vraag te zijn. Helaas worden de gemeenten er vaak niet beter van door samenvoegingen. De bevolking is de klos.
Advertentie