Advertentie

Nederland Regelland (2)

Hoe komen wij aan zo veel regels? Bijvoorbeeld omdat mensen om regels vragen en hierbij de media opzoeken. In de vorige column heb ik hier een paar voorbeelden van gegeven. De roep om regels zien we ook vaak bij incidenten en rampen.

22 augustus 2012

In het dorpje Steenwijkerwold stortte op zaterdagavond 4 augustus een grote feesttent in. De oorzaak was een hevige storm en zware regenval. Volgens het KNMI werd het dorpje getroffen door valwinden. De schade viel gelukkig mee. Uiteindelijk moest één persoon met zware verwondingen worden opgenomen in het ziekenhuis. Door omstandigheden was ik aanwezig bij de persconferentie die een dag later werd georganiseerd in de raadszaal van de gemeente Steenwijkerland. Achter de tafel probeerden de burgemeester en de organisator van het popfestival zo goed mogelijk te vertellen wat er was voorgevallen.

De heren (jawel) van de pers waren eigenlijk niet zo geïnteresseerd in het relaas. Ze waren duidelijk maar op één ding uit: wie had schuld? Dus dan komen de bekende vragen over de vergunningverlening, de controle en dergelijke. En had de organisator niet een weerbureau moeten inschakelen? Ze vertrouwden de conclusie van de organisator eigenlijk niet. Hij was van mening dat het weer totaal onverwacht omsloeg en zo hevig was dat niemand dit had kunnen voorzien en maatregelen had kunnen nemen. De gemeente stond ook op het standpunt dat noch de gemeente noch de organisator veel te verwijten viel. Laten we blij zijn dat het zo was afgelopen.

Einde verhaal? Nee, want dit is Nederland. De roep om regels kwam in eerste instantie uit onverwachte hoek. De brancheverenging van tentenverhuurders had behoefte aan regels. Alsof een bakker gaat klagen dat er geen gemeentelijke verordening is voor het recept van zijn brood. Zoals altijd kwamen direct daarna de bekende Kamervragen. Deze keer van D66 Kamerlid Van Veldhoven. Dit kamerlid stelde zelfs negen vragen aan de Minister. De laatste drie vragen zijn als volgt.

Vraag 7 Hebt u zicht op de mate waarin de bestaande regelgeving voor de veiligheid van tenten wordt nageleefd?

 Vraag 8 Welke wet- en regelgeving geldt er in Nederland voor de constructie en stabiliteit van tenten met betrekking tot zaken als windbelasting, de verankering aan de bodem, het toe te passen tentmateriaal en de brandveiligheid?

 Vraag 9 Als u de bestaande regelgeving en het huidige niveau van toezicht samen beschouwt, bent u dan van mening dat voldoende veiligheid wordt gewaarborgd? Zo ja, waarom? Zo nee, welke stappen gaat u ondernemen om dit te verbeteren?

Stel nu eens dat de geachte Minister de druk om regels niet kan weerstaan. Wat moet er dan geregeld worden? Hoe lang en hoe dik de haringen moeten zijn? Hoe diep moeten ze in de grond worden getimmerd? Hoe dik het touw moet zijn? Hoe hoog de tent mag zijn? Hoeveel tentstokken? Van welk materiaal moet het tentdoek zijn? Moet de tent tijdens een storm open of juist dicht? Mogen er bomen in de buurt van de tent staan? En zo kunnen we nog wel even doorgaan. En moet de gemeente dan elke haring die in de grond wordt geslagen controleren? En dan de suggestie dat de organisator een weerbureau had moeten inschakelen. Bij welke windkracht moet hij dan het festival beëindigen? Windkracht 9? Windkracht 10? Regels graag! En we gaan nog even door met onze verbeelding. Stel dat de organisator van het weerbureau de melding krijgt dat een zware storm op komst is met veel regen. Moet hij dan alle bezoekers die (droog) in de tent staan subiet naar buiten sturen? Let wel, buiten heerst regen en onweer en mensen zijn in zomerse kledij. Ik denk dat regels de verwarring alleen maar groter maken.

Waarom moet toch alles wat in de samenleving gebeurt aan regels gebonden zijn? Steeds meer en steeds gedetailleerdere regels is een heilloze weg en eigenlijk zakt de overheid daarmee zelf steeds dieper in het moeras. De overheid creëert de illusie van een risicoloze samenleving. Dat niemand zich zorgen hoeft te maken, want er zijn immers regels. En de overheid ziet erop toe dat alles in dit land precies volgens de regels wordt uitgevoerd. Ja, ja. Waarom kunnen we niet meer vertrouwen op vakmanschap, eigen verantwoordelijkheid en gewoon boerenverstand? In dit verband is het dan nog een mooie bijkomstigheid dat veel evenementen op het platteland worden georganiseerd.

Rik Bolhuis

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

pieter / wegkijker
Helemaal mee eens.
Niels / Ambtenaar
Dank u voor dit betoog! We vergeten het collectief wel eens, maar wetten en regels zijn slechts een middel. Ze moeten ons dienen en niet dwingen. In onze gemeente zijn wij bijvoorbeeld een heleboel verkeersborden aan het weghalen....
Advertentie