Hoe bereiken inwoners, lokale bestuurders en volksvertegenwoordigers elkaar?
Onderzoek: Betrokken bewoner, betrokken bestuurder.
Een substantieel deel van de Nederlanders vindt dat de politiek vooral met zichzelf bezig is en hun signalen, zorgen en vragen onvoldoende oppakt, blijkt telkens weer uit onderzoek. Inwoners willen een overheid die niet alleen betrouwbaar en bekwaam, maar ook betrokken is. Hoe kunnen inwoners en lokale bestuurders elkaar bereiken? Dat heeft Necker onderzocht voor het jaarthema van de Beste Bestuurder 2023 :'Betrokken bewoner, betrokken bestuurder’.
Belangrijkste conclusie? Lokale bestuurders en volksvertegenwoordigers over- én onderschatten inwoners als het op betrokkenheid aankomt.
Overschatting: Inwoners willen zo lokaal mogelijk meedenken
Bestuurders/volksvertegenwoordigers overschatten het aantal inwoners dat een bijdrage wil leveren aan gemeente, provincie of waterschap: bestuurders/volksvertegenwoordigers denken dat 8 op de 10 inwoners dat wil, terwijl ‘maar’ 6 op de 10 inwoners dat zelf zegt te willen. Ook overschatten bestuurders/volksvertegenwoordigers het schaalniveau waarop inwoners betrokken willen worden. Inwoners willen zo lokaal mogelijk meedenken bij hun eigen buurt of straat, terwijl bestuurders/volksvertegenwoordigers inwoners willen betrekken bij thema’s die de hele gemeente, provincie of waterschap aangaan.
Onderschatting: obstakels bij betrokkenheid
Bestuurders/volksvertegenwoordigers onderschatten inwoners dan weer als het aankomt op de motivatie van degene die geen bijdrage willen leveren. Bestuurders/volksvertegenwoordigers denken dat deze inwoners daar geen zin in hebben, of zich niet serieus genomen voelen. Inwoners zelf wijzen veel meer op een gebrek aan tijd en zelfvertrouwen: ze denken er niet genoeg verstand van te hebben om bij te dragen te hebben of dat anderen het beter kunnen.
Belangrijke thema’s om samen over na te denken
Overeenstemming is er ook: bestuurders/volksvertegenwoordigers en inwoners willen graag samen nadenken over dezelfde onderwerpen. Dat zijn wonen & bouwen, milieu & duurzaamheid en veiligheid. Inwoners willen daarbij vooral informatie krijgen over de plannen van de gemeente en hier hun mening over geven. Ongeveer een derde wil actief samen met de gemeente aan plannen werken.
De belangrijkste cijfers in een overzicht!
Wij hebben de belangrijkste cijfers in een visueel overzicht gezet. Bekijk het hieronder of klik hier voor een grotere versie.
Liever alle cijfers in een visueel overzicht? Download ze van de website onderaan de Kennis pagina via deze link.
Lessen voor de toekomst
Bestuurders kunnen uit dit onderzoek drie lessen meenemen voor de toekomst:
- Heb compassie voor inwoners en wees scherp op toegankelijkheid. Voor inwoners is namelijk eerder (ervaren) onmacht dan onwil een reden om niet bij te dragen.
- Het uitleggen en toelichten van plannen moet niet alleen ná de besluitvorming, maar juist ook vooraf en tijdens het traject gebeuren. Inwoners waarderen het als er laagdrempelig om hun mening wordt gevraagd.
- Inwoners hebben niet per se de wens om zaken over te nemen. Dus bestuurder, bestuur ook!
Uiteindelijk vraagt een betrokken inwoner om een betrokken bestuurder.
En hoe bereik je die betrokken inwoners dan? Maak vooral gebruik van verschillende methoden die passen bij de inwoners. Een ‘nieuwe’ vorm zoals een burgerberaad- of forum kan heel goed werken voor specifieke dilemma’s of opgaven, maar is niet voor ieder onderwerp geschikt. Referenda, peilingen of themastemmen kunnen laagdrempeligere manieren zijn om inwoners te betrekken.
Onderzoeksverantwoording
In totaal hebben 730 bestuurders en volksvertegenwoordigers van provincies, gemeenten en waterschappen de vragenlijst van het onderzoek ingevuld: 440 invullers raadsleden, 112 wethouders en 65 statenleden. Voor het inwonersperspectief is de vragenlijst uitgezet onder het Citisens panel: in totaal hebben 4.397 Nederlanders de vragenlijst ingevuld. We hebben een weging op leeftijd, geslacht, provincie en stedelijkheid gemaakt om te zorgen dat de respondenten een goede afspiegeling van Nederland vormen.
Op naar de nieuwe editie van 2024! Houd de website van Beste Bestuurder in de gaten.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.