Advertentie

Mystery Burger (37): raad en commissie

De Binnenlands Bestuur Mystery Burger bezoekt Weert. De discussie over een skibaan die reeds is gevoerd in de commissie, wordt door de raad nog eens overgedaan.

17 december 2012

De plenaire raadsvergadering van Weert is gezellig, maar loopt onnodig uit omdat de raadsleden een commissievergadering dunnetjes over doen. Desondanks is de komst van een waterskibaan weer een stapje dichterbij.

Op de agenda van de Weertse gemeenteraadsvergadering staan maar liefst 37 punten. Om de avond vlot te laten verlopen, stelt burgemeester Jos Heijmans (D66) voor om belangrijke agendapunten naar voren te halen. Zo ook punt 28: het besluit over de komst van een waterskibaan bij recreatieplas de IJzeren Man. De raad moet vanavond beslissen of de toekomstige baan een ondersteuning krijgt van 295.000 euro.

Oppositiepartijen SP en PvdA hebben grote twijfels bij het plan.’Moeten we niet eerst onderzoeken hoe haalbaar het plan is?’ vraagt PvdA-fractievoorzitter Fanida Kadra zich af. Zowel haar fractie als die van de SP dienen moties en een amendement in, waarover straks gediscussieerd kan worden.

Bij de raadsleden is het dossier al lang en breed bekend. Immers, ze hebben het eerder uitvoerig in de commissievergadering besproken. Burgemeester Heijmans kijkt de zaal in en ziet dat raadslid Geert Gabriëls (Weert Lokaal) toch aanvullende vragen heeft over het dossier. ‘Eigenlijk zijn uw vragen voor in de commissie, maar vanwege de Kerstgedachte sta ik het toe,’ aldus de burgervader.

Maar na de beurt van Gabriëls komen andere raadsleden ook met vragen en statements. Zo blijkt dat coalitiepartner CDA de garantie wil dat de baan winstgevend wordt. Dat wordt echter moeilijk, zo blijkt uit onderzoek. ‘Alleen als de baan elke dag en op alle uren maximaal wordt gebruikt, is onze investering er uit. We willen daarom eerst nog een commerciële toets doen. Het liefst door een bureau dat is gespecialiseerd in de toerismesector,’ zegt Marianne Op den Kamp (CDA). Ook moet er nog eens goed gekeken worden naar het bestemmingsplan. Ze heeft verder veel technische vragen voor wethouder Harrie Litjens (Weet Lokaal). Hij schrijft alles netjes op.

Na de verklaring van het CDA struikelen voor- en tegenstanders over elkaar heen. ‘We moeten nú besluiten en de VVD gaat ervan uit dat de financiële onderbouwing van dit plan wel goed is,’ meent Loppan Struving (VVD). ‘We geven de skibaan heus geen blanco cheque,’ zegt Carla Jacobs (Weert Lokaal). Tegenstander PvdA roert zich bij monde van drie van de vier fractieleden. In lange statements herhalen ze waarom de fractie bezwaren heeft. Kadra: ‘De visie op lange termijn ontbreekt voor ons.’ Er volgt nu een vrij rommelige discussie tussen voor- en tegenstanders over de financiële onderbouwing van het plan en over de voorstellen van PvdA en SP.

In zijn beantwoording stelt wethouder Litjens een ding voorop: ‘Vanavond moet u besluiten of we een waterskibaan willen hebben. Het CDA had zijn vragen dus beter in de commissievergadering kunnen stellen.’ Maar in de tweede termijn trekken de raadsleden zich weinig van zijn opmerking aan. Er volgt een ellenlange discussie over onder meer de hoogte van de zeilmasten in de recreatieplas en de financiële positie van de gemeente. Pas na anderhalf uur debatteren wordt het plan voor de financiële ondersteuning van een waterskibaan met een ruime meerderheid aangenomen. De avond is nu halverwege.

Middelgrote- en grote gemeenteraden werken over het algemeen met commissies waarin dossiers en plannen in detail worden besproken. In deze bijeenkomsten kunnen raadsleden naar hartenlust debatteren over wat hen beweegt en hun standpunt bepalen. In deze vergaderingen worden de kaarten geschud, zodat in de plenaire raadsvergadering feitelijk alleen nog actuele moties en amendementen hoeven te worden besproken.

In Weert gaat er op dit gebied duidelijk iets fout. Helaas was ik niet aanwezig bij de commissievergadering over het dossier ‘waterskibaan’, maar het valt op dat de plenaire vergadering vooral wordt gebruikt om de commissievergadering voort te zetten. Dat is niet handig voor het verloop van het totale debat in de plenaire setting. Met 37 agendapunten en voor de boeg kunnen dit soort dossiers beter als geheel in de commissies worden besproken. Zo voorkom je een onnodig lange discussie (1,5 uur) voor slechts één agendapunt van een lange lijst.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Janssen / Boekhouder
De discussie laat een ander veel belangrijker punt zien. Is een waterskibaan een taak van de gemeente? In mijn ogen hoort deze 'taak' thuis bij de particuliere sector. Laat deze zaak over aan een ondernemer, die kan veel beter bepalen of een waterskibaan zinvol is en vooral of de investering rendement oplevert.

De raad is een politiek orgaan, en de onderliggende organisatie is heel geschikt om wetten te interpreteren en uit te voeren. Maar, ondernemerschap is toch echt iets anders, vooral als je je eigen geld moet inzetten. En niet het geld van iemand anders.

Gemeenten hebben genoeg problemen, maar in Weert schijnbaar niet. Ik ben bevreesd dat de burgers van Weert vroeger of laat de rekening gepresenteerd krijgen.

Stel je voor je bent een investerder, en de ondernemer / bedrijfsleiding is zo aan het vergaderen, ga je dan nog investeren in dit plan? Ik niet, na een half uur ben ik weg.

In dit geval is de investerder de belastingbetaler, de burger van Weert, en die heeft hier niets te vertellen.
Advertentie