Advertentie

Mystery Burger: Een sprong in het duister

De raadsvergadering over het nieuwe coalitieakkoord in Wageningen begint rommelig. Het is onduidelijk hoe de vergadering procedureel zal verlopen. De burgemeester waagt een sprong in het duister.

18 mei 2014

De raadsvergadering over het nieuwe coalitieakkoord in Wageningen begint rommelig. Het is onduidelijk hoe de vergadering procedureel zal verlopen. De burgemeester waagt een sprong in het duister.

In de raad van Wageningen staat de behandeling van het collegeakkoord ‘Anders denken, Samen doen’ op de agenda. Aan het begin van de bijeenkomst legt burgemeester Geert van Rumund (PvdA) uit dat coalitiepartij D66 het program zal presenteren. ‘Het akkoord van D66, GroenLinks en de Stadspartij bestaat uit twee onderdelen: het beleidsakkoord en het bestuursakkoord. Beiden worden afzonderlijk gepresenteerd’, zegt hij tegen de raadsleden. VVD-voorman Johan Osinga steekt zijn vinger op. ‘Wanneer kan ik mijn vragen stellen over het beleidsakkoord? En hoe moet het dan met mijn opvattingen en betoog? Dat heeft u niet duidelijk gemaakt’, zegt hij. Ook wil hij wel iets zeggen over het bestuursakkoord. ‘Daar heb ik een mening over’.

Van Rumund kijkt op. ‘Wat? Waar zit dan het probleem?’ De VVD’er legt uit dat de oppositie tot nu toe nergens zijn mening kon geven over het akkoord. ‘Kunnen we straks alleen maar vragen stellen? Dus geen moties of amendementen indienen? Hoe zit het nou? Trouwens, ik heb u deze vragen al per mail gesteld’, zegt Osinga. De burgemeester: ‘Ik heb die mail niet gezien. Misschien kan D66 er uitleg over geven?’ D66-leider en beoogd wethouder Michiel Uitdehaag: ‘Het stellen van vragen is wat mij betreft prima’. Niets aan de hand, zo lijkt het, waarna raadslid Mathilde Maijer (PvdA) de microfoon pakt. ‘Wij hebben een betoog voorbereid zoals het hoort. In de afgelopen acht jaar, toen de PvdA in het college zat, hebben we het aan het begin van elke periode precies zo gedaan’, zegt ze streng. Maijer vertelt dat haar vragen in het betoog zijn verwerkt. ‘Het lijkt mij dus niet handig om die nog eens apart te stellen’. Burgemeester Van Rumund: ‘Eh, ja’.

Nadat hij in een rondje alle andere partijen hierover hun mening laat geven, stelt de burgervader vast dat er een eerste termijn komt. D66 mag daarin het akkoord presenteren en de anderen mogen interrumperen. Daarna kunnen de fracties die een betoog hebben voorbereid deze doen, waarna D66 – en de andere coalitiepartijen – antwoord kunnen geven op alle gestelde vragen. Nu is er dus toch duidelijkheid. D66-leider Uitdehaage stapt naar het katheder en presenteert het programma, waarin ‘integraal werken’, ‘maatwerk leveren’ en ‘minima ontzien’ de drie hoofdpoten zijn. De vergadering kan verder en de oppositiepartijen maken zich op voor een potje vuurwerk.

Het leek erop dat burgemeester Van Rumund zich onvoldoende tot niet op deze vergadering heeft voorbereid. Hij nam daarmee een spong in het duister. Met zijn houding aan het begin erkende hij indirect niet dat deze bijeenkomst een belangrijk moment is voor elke fractie. Dit leverde veel irritatie op. Immers, tijdens een vergadering over een collegeakkoord kunnen alle fracties verantwoording afleggen voor wat op tafel ligt. Ook kunnen ze nu een startpunt bepalen voor deze periode en hun piketpaaltjes slaan. Deze vergadering heeft zo een legitimerende werking en daarom is het van wezenlijk belang dat de spelregels van te voren helder zijn.

Kemal Rijken


 


Mystery Burger weergeven op een grotere kaart

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie