Mystery Burger: Wethouder kent zijn plaats
De Mystery Burger is deze keer aanwezig bij de raadsvergadering van de gemeente Drimmelen. Op de agenda staat onder meer een eventuele invoering van de ondergrondse afvalcontainers.
‘Het is nog geen half acht, maar ik begin toch maar,’ begint raadslid en vergadervoorzitter Arthur Smith (Combinatie Algemeen Belang). ‘We hebben een lange agenda.’ Later op de avond zal blijken dat het wel meevalt. De gemeente Drimmelen heeft namelijk de mazzel een wethouder te hebben die zijn plaats in de gemeenteraadsvergadering weet. En dát vlot de vergadering.
De zogeheten Opinieronde van vanavond, bereidt de Besluitvormende vergaderingen over dezelfde onderwerpen voor. Om tot een effectieve besluitvorming te komen, moeten de gemeenteraadsfracties vanavond een beeld krijgen van de kwesties die bij het nemen van het besluit van belang zijn. Een van de onderwerpen is of de gemeente ondergrondse glascontainers moet nemen. De huidige containers zijn oud en het geluid van flessen geluid en de rommel ernaast zorgen voor overlast.
Unaniem wil de gemeenteraad in wel in ondergrondse containers investeren, maar toch zijn er wat punten. ‘Wij zouden graag een investeringsbudget willen voor het hele afvalprogramma zien’, poneert Ruud van Bremen (Lijst Harry Bakker). Ad Buijs (Combinatie Algemeen Belang) ziet dit als een kans de gemeente mooier te maken. ‘De iets luxere container uit Breda ziet er wat fraaier uit’, vindt hij. ‘Ook kledingcontainers kunnen wat ons betreft ondergronds,’ meent Corné van Gils (PvdA).
GroenLinkser Wil van der Sanden heeft nog een kritische vraag. ‘Hoe neemt de overlast bij ondergrondse containers af? Mensen kunnen er nog steeds flessen naast blijven zetten.’ Wethouder Janus Oomen vervangt vanavond de absente Marijke Vos, te beginnen bij de vraag van Van der Sanden. ‘Dat is een psychologisch effect. Als het er netter uit ziet, vervuilen mensen minder.’ Over de textielcontainers heeft de wethouder zelfs feiten paraat. ‘Bij ondergrondse textielcontainers moet je door het vocht twintig procent weggooien. Bij bovengrondse is dat twee procent.’
Wat hij zelf daarvan vindt, zegt de wethouder niet. Ook op de vraag over het investeringsbudget heeft de wethouder een antwoord klaar, maar anders dan veel van zijn collega’s in andere gemeenten heeft wethouder Oomen niet de behoefte om mee te debatteren. ‘In 2003 bent u begonnen met gescheiden ophalen en 8 jaar geleden heeft u nieuwe containers aan moeten schaffen.’ Volgens de wethouder is door de verschillen lastig om alles in één programma te zetten. ‘Dat wordt dan moeilijk. Maar het is uw besluit.’ En tot slot: ‘U wil de luxere container. Ik zal het aan wethouder Vos doorgeven.’ Een samenvatting door voorzitter Smits is haast niet meer nodig. Wethouder Oomen stelde zich zelf al als debatanalist op en zette alle gewisselde argumenten op een rij. De raad hoeft volgende maand alleen nog maar die argumenten af te wegen. En zo hoort het.
Mystery Burger weergeven op een grotere kaart
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.