Mystery Burger: Geschil moet er zijn
‘Het speelt niet alleen hier.’ Peter Sterrenburg (ChristenUnie) laat zijn stem er even bij zakken. ‘Het speelt in het hele land, in heel Europa en in heel de wereld.’ Sterrenburg biedt vanavond zijn collega’s in de raad van Alblasserdam het Actieprogramma Luchtkwaliteit aan.
‘Het speelt niet alleen hier.’ Peter Sterrenburg (ChristenUnie) laat zijn stem er even bij zakken. ‘Het speelt in het hele land, in heel Europa en in heel de wereld.’ Sterrenburg biedt vanavond zijn collega’s in de raad van Alblasserdam het Actieprogramma Luchtkwaliteit aan.
Vanuit elke raadsfractie heeft er iemand aan het plan meegeschreven. Veel meningsverschil lijkt er niet te zijn. ‘We moeten er samen voor zorgen dat ons mooie dorp gezond blijft voor wonen en werken,’ licht raadsoudste Sterrenburg met een knik in zijn stem toe.
Niet alleen bij de raadscommissie leeft de zucht naar schone lucht. Na de toelichting van Sterrenburg heeft elke fractievoorzitter warme woorden voor het plan over. ‘We zijn enorm trots op het plan,’ zegt Jan-Willem de Leeuw (SGP). ‘Het is een hele goede basis,’ vindt ook Arco Strop (CDA). ‘Ik mocht een keertje invallen bij de commissie,’ memoreert PvdA’er Rinus van Lavieren, ‘en was onder de indruk van de professionaliteit.’
Ook Freek de Gier (VVD) is blij met het rapport. ‘De discussie is in de commissie niet geschuwd,’ verklaart hij. Blijkbaar is er aan de commissietafel stevig gedebatteerd. Zijn geestdrift is er niet minder om. Net als zijn voorgangers, maant De Gier tot haast met de maatregelen. ‘De snelheid is gewenst,’ zei Van Lavieren al. ‘Het moet snel op de agenda,’ sprak Strop al eerder.
Verantwoordelijk wethouder Arjan Kraijo deelt het enthousiasme met de raad. Hij mocht als procesbegeleider van de raadscommissie optreden. ‘U heeft veel technici en betrokkenen gesproken,’ benadrukt hij. Ook volgens de bestuurder ging het er aan de vergadertafel soms stevig aan toe. ‘Sommige acties gaan veel teweeg brengen in het dorp,’ weet Kraijo.
Een reactie vanuit de raad volgt er niet. Begrijpelijk. Terecht zijn de raadsleden trots op het keurige rapport. Iedere fractie is al deelgenoot geweest van het debat in de commissie. En dus zijn de wroeging van de raad én de afweging die de commissie heeft gemaakt nu niet te vinden. Maar het is wél te hopen dat ook de Alblasserdammers zélf nog in de gedeelde dilemma’s worden meegenomen — en niet slechts van de maatregelen gaan worden overtuigd.
Democratie is een samenwerking van hen die elkaar bestrijden, zei Gaston Durnez al eens. Dat er om de luchtkwaliteit te verbeteren moet worden samengewerkt, hoef je in Alblasserdam niemand uit te leggen. Maar als bij het bedrijven van politiek de strijd wordt vergeten, kunnen politieke besluiten wel eens hun importantie én draagvlak verliezen.
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Dat is bijna altijd fijnstof van elders. In Alblasserdam zou dat wel eens van Rotterdam af kunnen komen...
@Joop: Het zou het functioneren van de democratie heel veel goed doen als raadsleden snappen dat het voeren van een goed debat iets anders is dan 'elkaar afbreken'. Om over de Kamer maar niet te beginnen.
In Zeeland zijn al talloze fabrieken gesloten. Het gevolg is dat er alleen maar grote betogingstekorten bij de overheid ontstaan. Er is niets meer om op te "parasiteren".