Mystery Burger: Eerst luisteren, dan vinden
Eén ding moet je de inwoners van Roosendaal nageven. Want ondanks dat burgemeester Jacques Niederer in zijn nieuwjaarstoespraak zich nog af vroeg of de gemeenteraad er nog wel toe doet, lijken de burgers van de Brabantse gemeente het vertrouwen in de gemeenteraad niet verloren.
Voor elk agenda punt is wel een inspreker. Voor de aan te wijzen nieuwbouwlocatie aan de Bulkstraat zijn er maar liefst vijf. Geen van die sprekers is voorstander van die nieuwbouwlocatie. En niet eens omdat het ten koste zou gaan van uitzicht of rust. ‘Er is nu al wateroverlast, hoe moet dat straks?’, vraagt inspreker Derksen. ‘Nut en noodzaak zijn door het college niet aangetoond’, onderbouwt inspreker Voeten. De raadsleden luisteren aandachtig, een enkeling vraagt om toelichting.
Ook bij de andere agendapunten herhaalt zich dat procédé: met netjes uitgewerkte betogen helpen de insprekers de raad op weg. Zo heeft Harold Heijen, van Horeca Nederland, commentaar op het voorstel sportverenigingen een uitzonderingspositie te geven. ’De burgermeester kan altijd een uitzondering maken. Waarom moet dit beleid worden?’, vraagt hij zich af. Insprekers Van Beek en Laven hebben een uitgewerkt idee om de leefbaarheid in Nispen te verbeteren. ‘Het is realistisch en haalbaar,,’ leggen ze uit.
Zo krijgt de gemeenteraad van Roosendaal haar burgerparticipatie vanavond op een presenteerblaadje aangereikt. Uiteraard zullen voor de ingebrachte argumenten ook tegenargumenten zijn. Er zijn vast voorstanders voor de nieuwbouw en het horecabeleid, net zo goed als dat er tegenstanders voor het plan uit Nispen zullen zijn. Maar dat is politiek. Uiteindelijk moet er met een raadsdebat met invoelbare en begrijpelijke argumenten een besluit worden genomen. Of Roosendaal dat gaat lukken, weten we later. Er is in ieder geval een goed begin.
John Bijl Meer mysteryburgers leest u in het dossier
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.