Advertentie

Mystery Burger in Dronten: Duale pleinen

‘Na de vergadering bent u welkom in de kantine voor een drankje,’ zegt burgemeester Aat de Jonge tegen de gasten op de publieke tribune. ‘Het hoogtepunt van de avond,’ grapt de raadsvoorzitter nog. En dat terwijl de Drontense raad nog een belangrijke besluit moet nemen over de herinrichting van het stadsplein De Rede.

08 februari 2016

‘Na de vergadering bent u welkom in de kantine voor een drankje,’ zegt burgemeester Aat de Jonge tegen de gasten op de publieke tribune. ‘Het hoogtepunt van de avond,’ grapt de raadsvoorzitter nog. En dat terwijl de Drontense raad nog een belangrijke besluit moet nemen over de herinrichting van het stadsplein De Rede.

‘Leefbaar Dronten steunt het overdragen van het plan aan het bouwteam,’ opent Jan Ammerlaan de behandeling. Met dat voorstel accordeert de raad geënquêteerde uitgangspunten voor de herinrichting. Pas na dit akkoord gaat een bouwteam aan de slag voor de bouwplannen. Een on-conservatieve aanpak.   PvdA’er Suzanne Stoop is vooral blij dat een bouwteam aan de slag gaat. ‘Zo verdwijnt de discussie wel of niet een muziektent of een waterelement eindelijk uit de raad,’ zegt ze. Toch wil ze dat de wethouder later met een meer gedetailleerd plan terugkomt naar de raad.
  GroenLinkser Paul Vermast begint zijn betoog met een diepe zucht. ’Ik heb twijfel,’ zegt hij. Vermast vindt het voorstel te vaag. Hij vindt het vreemd dat er na het vaststellen van dit richtinggevend besluit er geen plan meer komt. ‘Want dan wordt het onbeheersbaar en complex,’ citeert Vermast de wethouder. ‘Ik moet dat even op me laten inwerken,’ klinkt het met een licht verontwaardigd toontje — al erkent de GroenLinkser dat eerdere besprekingen van meer concrete plannen door de raad niet soepeltjes verliepen. ‘Dat werd een zooitje,’ memoreert Vermast.
  Ook Jaap Oosterveld (ChristenUnie) is op zoek naar meer duidelijkheid. Hij bepleit een meer traditionele aanpak. ‘Martktconform, en met een concreet bestek.’ Hij beschouwt het nu vaststellen van het budget als strooigeld maken voor het college. ‘Waarom moeten we geld uitgeven als een heleboel dingen niet duidelijk zijn,’ voegt Foeke Bongers (D66) daarna toe.
  ‘Het is geen traditioneel bestek wat we hier voorleggen,’ geeft wethouder Dirk Minne Vis ook toe. ‘Het is een richtinggevend plan waarin we het bouwteam wensen meegeven,’ verklaart de bestuurder. ‘Over de kaders kunt u zich nu uitspreken,’ legt de bestuurder uit. Maar de wensen voor het plein moeten vooral met zogenoemde stakeholders worden besproken. ‘Want de tijd dat de overheid alle plannen bedacht, ligt achter ons.’ Vis geeft in ieder geval aan geen zin te hebben later nog eens een plan aan de raad voor te leggen. ‘Ik denk niet dat ik het bouwteam enthousiast krijg door ze te zeggen dat alles voorwaardelijk is totdat de raad akkoord heeft gegeven,’ constateert hij.
  In de tweede termijn lijkt de raad die handschoen niet eens te zien — laat staan op te pakken. ‘In 2012 vroegen we om met een initiatiefvoorstel met plannen te komen voor een herinrichting,’ zegt Vermast. ‘Dit voorstel voldoet daaraan niet,’ zegt hij teleurgesteld. In een amendement stelt hij voor dat het college in oktober wél met een meer concreet plan komt. Over de inhoud van de enquête en de andere kaders maakt niemand meer een opmerking.
  ‘Misschien krijgen we over een paar jaar het inzicht dat we over een aantal dingen heen gestapt zijn,’ sluit D66’er Bongers af. Dat klopt. Het heet kaderstellen. Maar het is niet aan de raad het college te verwijten dat ze dat zélf niet heeft gedaan.

John Bijl 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

O. Schuwer / Juridisch adviseur
Raad en college zijn van het mannelijk geslacht. Dit betekent dat het woord "ze" in de laatste zijn "hij" moet zijn.

Gemeente daarentegen is van het vrouwelijk geslacht.
Frits van Vugt / Public Consulancy & voorzitter van 2 lokale rekenkamers
Waar ik benieuwd naar ben: werd het amendement nou aangenomen of niet? Pas dan weet ik of de raad werk wil maken van zijn kaderstelellende rol of niet.



Idd heeft Toeschouwer gelijk dat raad mannelijk is en dus 'hij'. Ik heb deze fout al bij de vorige column vastgesteld, maar Bijl blijft hardnekkig 'raad' als vrouwelijk te zien, hoewel dat mijn interesse voor zijn stukjes niet minder maakt. 'College' is echter onzijdig (het college), zoals we allemaal wel zullen weten (excl. Toeschouwer).
Advertentie