Advertentie

Mystery Burger: Tel niet alleen je zegeningen

‘Het is een dossier met een grote en bijzondere geschiedenis,’ vindt burgemeester Jaap Gelok. De raad van Borssele spreekt vanavond over het opknappen van het zogeheten AMAC-terrein. Het oude bedrijventerrein is vervuild, bouwvallig en er valt sinds 2005 eigenlijk niets mee te beginnen. Al helemaal niet volgens de eigenlijke wensen van gemeenteraad én samenleving.

07 november 2016

‘Het is een dossier met een grote en bijzondere geschiedenis,’ vindt burgemeester Jaap Gelok. De raad van Borssele spreekt vanavond over het opknappen van het zogeheten AMAC-terrein. Het oude bedrijventerrein is vervuild, bouwvallig en er valt sinds 2005 eigenlijk niets mee te beginnen. Al helemaal niet volgens de eigenlijke wensen van gemeenteraad én samenleving.

‘Sinds het instorten van de woningmarkt in 2011 is de geplande woningbouw geen optie,’ memoreert ook Arno Witkam (PvdA). Ook plan B was geen haalbare kaart . ‘Voor de vestiging van honderdvijftig arbeidsmigranten bleek bij de bewoners geen draagvlak,’ voegt hij matdroog toe. ‘En die huisvesting blijft een uitdaging voor onze gemeente.’  Het neemt niet weg dat Witkam’s fractie wel steun geeft aan het nu voorliggende plan. Middels een overeenkomst delen gemeente, grondeigenaar Cingelveste en de provincie de kosten voor de sanering. ‘Ik ben blij dat ik dat nog in mijn raadsperiode mag meemaken,’ aldus Witkam.
‘Wij hebben ons afgevraagd of we verheugd moeten zijn,’ geeft Levien de Putter (D66) aan. ‘De rotzooi wordt opgeruimd, het terrein wordt gesaneerd.’ Je voelt de maar al aankomen. ‘Het niet kunnen huisvesten van een substantieel aantal arbeidsmigranten is een gemiste kans,’ zegt hij. Ook het handhaven van een bedrijfsbestemming voor het terrein vindt de democraat jammer. ‘Wij gaan met een flinke buikpijn akkoord.’
‘Een schandvlek gaat verdwijnen,’ stelt Roel Boekholt (VVD) al wat optimistischer. De liberaal vindt het loslaten van de bedrijfsbestemming niet zo erg. ‘Het geeft meer mogelijkheden,’ oordeelt Boekholt. ‘En als er iets moet veranderen, moet het terug naar de raad. Zo blijven we grip houden.’ ‘O wat zijn we heden blij, zingen we met Zwarte Piet,’ begint Kees van der Maas (CDA). Het klinkt niet als een vrolijk liedje. ‘Het is een vervloekt Sinterklaascadeau,’ zo oordeelt hij over het plan. Toch gaat hij ook hij mee. ‘Het is niet de tijd voor woningbouw en de huisvesting van arbeidsmigranten was door protest van de bewoners niet realiseerbaar.’ En dat met die bedrijfsbestemming, dat moet dan maar, meent Van der Maas. ‘Misschien met kleine bedrijfjes waar je naast je zaak woont,’ oppert hij.
‘Bij die bedrijfsbestemming denk ik vooral aan detailhandel,’ voegt Nico Werri (Lokale Partij Borsele) daar aan toe. ‘En misschien een visvijvertje voor de jeugd of onze pensionado’s.’ Ook hij zal met tegenzin voor stemmen. ‘Er wordt wel 753.000 euro afgetikt,’ zegt hij licht knorrig over de kosten.
Anders dan dank voor de bijdragen heeft wethouder Kees Weststrate niet toe te voegen. ‘Als college was ons uitgangspunt een rotte plek te laten verdwijnen,’ stelt de bestuurder. Hij is blij met de deal.
De andere dag zullen de kranten vast koppen dat de gemeenteraad unaniem het plan van wethouder Westrate en ontwikkelaar Cingelveste steunen. Wie op de publieke tribune zat, weet dat dát niet het hele verhaal is. De teleurstelling van de raad maakt net zo’n groot deel uit van het besluit als het ja-woord bij het plan. Het is te hopen dat daar meer van overblijft dan een voetnoot in de notulen.
Lees hier eerdere columns van de Mystery Burger

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Karel van Klaveren
Krokodillentranen jankende gemeenteraad. Laat het maar aan Bijl over om daar een smeuig verslag van te maken. #meehuilendehond
Advertentie