Advertentie

Mystery Burger: Chaos en rumoer in Amsterdam Zuidoost

Los van het feit dat de deelraadsvergadering in Zuidoost vol chaos en rumoer verliep, is er nog iets anders aan de hand. Bijna alle deelraadsleden spelen het op de man.

29 april 2013

De deelraad van Amsterdam Zuidoost staat al jaren bekend om zijn harde en emotionele vergadercultuur. Tijdens het bezoek van de Mystery Burger was het dan ook niet anders. Eén ding is wel duidelijk: vergaderen op het persoonlijke af helpt niet.

In de deelraadsvergadering van Amsterdam Zuidoost staan twee heikele punten op de agenda: de werkwijze van het presidium en een raadsvoordracht over mogelijke betrokkenheid van portefeuillehouder Muriël Dalgliesh (PvdA) bij een telefoontje met Desi Bouterse. Eerst het punt over het presidium. Op 19 maart verlieten drie oppositieleden de presidiumvergadering, omdat ze vonden dat coalitiepartijen PvdA, VVD en Groenlinks hun wil te vaak zouden opleggen. Vandaag komt de oppositie met een voorstel om het one man one vote systeem te hanteren. Immers, in Zuidoost is er altijd sprake geweest van een gewogen stemming.

Al gauw wordt duidelijk dat de coalitiepartijen het idee niet zien zitten. “Het presidium heeft altijd goed gefunctioneerd. Er is op 19 maart slechts een kleine veenbrand losgebarsten”, zegt PvdA-fractievoorzitter Narish Parsan. Volgens hem krijgt de oppositie ‘zijn zin niet en wil het zijn zin nu halen’. GroenLinks-voorman Iwan Leeuwin doet ook een duit in het zakje: “Ik snap de pijn bij de oppositie, want ze kunnen hun zin niet krijgen”. Dit kan rekenen op commentaar van oppositieraadsleden. Zonder het woord te vragen begint Noush Saranjam (NSS) hardop te mokken. Deelraadsvoorzitter Mala Eckhardt-Angna (PvdA) ontneemt haar het woord en zegt dat ze Leeuwin moet laten uitspreken. Saranjam schreeuwt nu: “U moet gewoon normaal en fatsoenlijk met mij praten!” De vergadering wordt geschorst en het raadslid wordt verwijderd. Met een glas water in haar handen loopt een boze Saranjam de zaal uit om af te koelen. Na de schorsing wordt de motie verworpen.

Hierna volgt het tweede beladen agendapunt. Sinds vorig jaar gaat het gerucht dat de Surinaamse president Desi Bouterse zou hebben bijgesprongen bij het noodlijdende zomerfesfestival Kwakoe in het stadsdeel. Daar komt nu het vermoeden bij dat portefeuillehouder Dalgliesh - zelf van Surinaamse afkomst - daarbij betrokken is geweest. CDA-raadslid Henk de Boer dient een raadsvoordracht in. “Anonieme bronnen zeggen dat mevrouw Dalgliesh bij het belletje in de bestuurskamer van het stadsdeel aanwezig was. Dit had nooit gemogen. Het gaat hier om directe betrokkenheid van de Surinaamse president met Zuidoost. Dat is een doodzonde”, aldus De Boer. Op de publieke tribune zitten sympathisanten van Dalgliesh met spandoeken en protestborden. Ze jouwen hem uit en trommelen op hun stoelen. Voorzitter Eckhardt-Angna maant iedereen tot kalmte.

PvdA-voorman Parsan mag spreken. “U baseert uw standpunt op één anonieme bron. Ik wil weten wie die bron is en achter gesloten deuren met die bron praten”, aldus de politicus. Maar De Boer geeft zijn bron niet prijs. “Ik heb die naam al doorgegeven aan mevrouw Dalgliesh”, zegt hij. Ook GroenLinks-leider Leeuwin wil weten om wie het gaat. De Boer verklaart dat hij de naam alleen aan de fractievoorzitters wil vertellen, zij het achter gesloten deuren; en dat het om twee bronnen gaat. “Maar ik ben ook raadslid, dus ik wil het nú weten”, zegt Leeuwin. Toch houdt de Boer zijn poot stijf. Om de patstelling te doorbreken stelt de fractie van D66-OZO voor om te schorsen en de namen ‘even achter gesloten deuren te noemen’. Parsan: “Nee. Wij willen het nú horen!” Ondertussen roert de aanhang van Dalgliesh zich met kreten en lawaai. De voorzitter brengt het voorstel van D66-OZO in stemming en het wordt door de coalitiepartijen verworpen. Het inmiddels gekalmeerde raadslid Saranjam grijpt de microfoon. “Als ik mevrouw Dalgliesh was, dan had ik ook in de bestuurskamer zitten wachten op een telefoontje van Bouterse om het festival te redden. Zij heeft iets goeds gedaan.” De mensen op de tribune klappen en juichen. Parsan vult aan: “De Boer wil gewoon een motie van wantrouwen indienen. Daar is hij op uit! Als hij een man is, dan doet hij dat nu!” Applaus van de tribune valt hem ten deel. De Boer laat zich niet kennen en dient een motie van wantrouwen in tegen de portefeuillehouder. Deze wordt raadsbreed verworpen. “De Boer kan naar huis! De Boer is een boer!” schreeuwen de demonstranten op de tribune. De vergadering wordt opnieuw geschorst.

Los van het feit dat de deelraadsvergadering in Zuidoost vol chaos en rumoer verliep, is er nog iets anders aan de hand. Bijna alle deelraadsleden spelen het op de man. Door de vergadering persoonlijk te maken, komt er vaak diepe emotie los. Immers, iedereen kent elkaar al jaren en weet wat elkaars zwakke punten zijn. De spreekwoordelijke ‘rode lap voor de stier’ komt dan al gauw tevoorschijn. Tip: probeer de volgende keer te vergaderen op inhoudelijke argumenten, zonder persoonlijke grieven te laten opspelen. Of tel gewoon tot tien. Wellicht gaat het dan wat beter.

Kemal Rijken

Klik hier voor het dossier met alle Mystery Burgers.
 


Mystery Burger weergeven op een grotere kaart

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Narish Parsan / Raadslid Amsterdam Zuidoost
Uw ' snelle ' reactie op mijn reactie spreekt de waarde uit van uw artikel. Uiteindelijk bent u net zoals andere journalisten opzoek naar aandacht. Verzin eens iets anders en val anderen niet lastig met uw aandachtstekort.
Kritikus / Geen Hagenees
Artikel en reacties van raadslid Parsan geven het bewijs dat allochtonen niet in bestuursorganen thuis horen.
Narish Parsan / Raadslid Amsterdam Zuidoost
Onderstaand citaat werpt een ander licht op uw advies:

' Normaal gesproken wordt er in de overzichtelijke raadszaal van gemeente Noordoostpolder ordentelijk en zorgvuldig vergaderd. Maar bij het vragenhalfuur loopt het vanavond toch rommelig en gespannen. En dat is maar goed ook. Politiek hoeft niet altijd netjes te verlopen.'



Advertentie