Minister grijpt (nog) niet in Brunssum in
De benoeming van de omstreden Brunssumse wethouder Jo Palmen wordt niet op last van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken (BZK) herroepen. Waarnemend burgemeester Gerd Leers moet de ontstane situatie eerst goed analyseren.
De omstreden Brunssumse wethouder Jo Palmen wordt niet op last van de minister van Binnenlandse Zaken (BZK) naar huis gestuurd. Waarnemend burgemeester Gerd Leers moet de ontstane situatie eerst goed analyseren. Op basis daarvan kunnen vervolgstappen worden genomen. Er wordt de komende tijd bekeken of er landelijke richtlijnen moeten komen voor integriteitstoetsen voor lokale bestuurders.
Stap voor stap
Dat is de uitkomst van het gesprek dat de minister donderdagmiddag had met de scheidende Brunssumse burgemeester Luc Winants, waarnemend burgemeester Leers en de Limburgse gouverneur Theo Bovens. Volgens de woordvoerder van de minister lag het ook niet in de rede dat er vandaag een vergaand besluit zou worden genomen. ‘Het overleg was vooral informerend bedoeld. De minister wil stap voor stap te werk gaan.’
Analyse
De eerste stap was een beslissing van de gemeenteraad van Brunssum om de benoeming van Palmen te herroepen. Dat heeft de raad deze week niet gedaan. De tweede stap is dat ‘bestuurlijk zwaargewicht Leers’ de komende tijd gesprekken gaat voeren met raadsleden, wethouders en de per 1 januari vertrekkende Winants. De resultaten van Leers’ bevindingen zullen worden besproken met Ollongren en Bovens. Er is geen termijn afgesproken waarbinnen die analyse gereed moet zijn. De minister vindt het wel onwenselijk dat Palmen nog steeds als wethouder actief is, benadrukt de woordvoerder.
Bestuurlijke crisis
Op landelijk niveau wordt de komende tijd bekeken of burgemeesters voldoende instrumenten hebben om hun taak als hoeder van de bestuurlijke integriteit te kunnen waarmaken. Scheidend burgemeester Winants vindt dat hij, behalve gezag, niets in handen heeft. Zo zal worden gekeken naar de integriteitstoetsen, aldus de woordvoerder van de minister. ‘Niet alle gemeenten voeren die uit.’ In Brunssum is dat wel gedaan, maar daar werd de wethouder benoemd voordat de resultaten van het integriteitsonderzoek bekend werden. Uit het onderzoek bleek dat Palmen een ‘hoog risico’ voor de gemeente vormt. ‘Er zal gekeken worden of er landelijke richtlijnen voor integriteitstoetsen moeten komen’, aldus de woordvoerder. Daarnaast zal ook worden bekeken of er bij bestuurlijke crises extra instrumenten voor burgemeesters of Commissarissen van de Koning moeten komen.
Reacties: 9
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
De raad Brunssum heeft het besluit genomen zonder de uitkomst van het integriteitsonderzoek af te wachten.
In het bestuursrecht kijk je naar de feiten. Het raadsbesluit is een feit waar geen misverstanden over kunnen bestaan. Welbewust heeft de meerderheid van de raad de bezwaren tegen het voorgenomen besluit naast zich neergelegd.
Via de bestuursrechtelijke weg dient dat besluit door het hoogste rechtscollege, de Raad van State, getoetst te worden. Zo werkt dat in Nederland.
Nu de overtreding tegen de Beginselen van Behoorlijk Bestuur zo duidelijk en bewust is gepleegd, lijkt de uitspraak van de Raad van State mij op voorhand te voorspellen.
Neemt u contact met mij op via toinegoossens@outlook.com