Advertentie

Overlast veiligelanders rond Ter Apel breidt zich uit

Niet alleen rond het aanmeldcentrum in Ter Apel ervaren inwoners 'ernstige overlast' van veiligelanders, maar ook in de omliggende dorpen.

ANP
21 april 2023
Jonge asielzoekers bij een opvanglocatie
Jonge asielzoekers bij een opvanglocatieANP / HUISMAN MEDIA

Emmen en Westerwolde willen dat Den Haag extra maatregelen neemt tegen overlast van asielzoekers uit veilige landen in hun gemeenten. Volgens de burgemeesters zijn woninginbraken, vernielingen, intimidatie en winkeldiefstallen er aan de orde van de dag en de diverse maatregelen die tot nu toe werden genomen zijn niet genoeg.

Inspirerend manager Omgevingsdienst IJsselland (Zwolle)

Omgevingsdienst IJsselland
Inspirerend manager Omgevingsdienst IJsselland (Zwolle)

Projectleider

Gemeente Wassenaar
Projectleider

Ernstige overlast

Burgemeesters Eric van Oosterhout van Emmen en Jaap Velema van Westerwolde hebben om een gesprek gevraagd bij minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid en staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel en Migratie. Rond het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel, dat onder Westerwolde valt, wordt 'al jaren ernstige overlast door asielzoekers veelal afkomstig uit zogenoemde veilige landen' ervaren, aldus de gemeente. Maar nu krijgen ook de omliggende dorpen daar steeds meer last van.

Wrang

Burgemeester Velema van Westerwolde noemt het een ontwrichtende situatie. 'In Ter Apel weten we niet anders dan dat we mensen die huis en haard moeten verlaten, opvangen en hulp bieden. Maar de overlast die onze inwoners en winkeliers daarbij ervaren, staat haaks op de gastvrijheid die ze bieden. Dat is erg wrang en zet de opvang en de samenleving hevig onder druk.'

Inhumaan

Daarbij meldde premier Rutte vorige week dat het vanwege de hoge instroom van asielzoekers niet uit te sluiten is dat er bij het aanmeldcentrum weer mensen buiten moeten slapen, zoals vorig jaar. 'Onbestaanbaar', aldus Velema. 'We hebben afgelopen jaar mee moeten maken onder welke inhumane omstandigheden mensen daar moesten verblijven. Dit kan onmogelijk nog een keer gebeuren. Dat kunnen we in Ter Apel ook niet aan. Ook dat wil ik in Den Haag duidelijk maken.'

Zorgelijk

Ook Van Oosterhout, de burgemeester van Emmen, maakt zich zorgen. Ondanks maatregelen zoals het plaatsen van camera's, de inzet van straatcoaches, boa's en politie blijft de overlast bestaan. 'De situatie blijft precair en ronduit zorgelijk door toedoen van veiligelanders die de route van Emmen naar het aanmeldcentrum in Ter Apel lopend afleggen.' Wanneer het gesprek met de minister en staatssecretaris plaatsvindt, is nog niet duidelijk.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Tsja. We hebben eerst een verdrag ondertekend die iedereen op aarde het recht geeft om naar Ter Apel te komen en zich voor vluchteling uit te geven. Vervolgens hebben we het EVRM ondertekend. Artikel 6 van dit verdrag bepaalt dat deze mensen tegen de afwijzing beroep mogen aantekenen. Wat willen we nu met z’n allen beste mensen. Is het niet beter om de echte vluchtelingen gewoon te gaan halen? Veel efficiënter. Of Ter Apel naar Jemen verplaatsen. Daar wonen miljoenen mensen die we zo een status kunnen toekennen als oorlogsvluchteling en in een sociale huurwoning proppen. Maar dat doen we niet. Die mensen moeten eerst een mensensmokkelaar inhuren, illegaal grenzen oversteken en naar Ter Apel komen wandelen. De mensen die dat lukt, die lijken vaak op veilige landers. De “echte” vluchtelingen bereiken we niet met dit beleid. We bereiken dus helemaal niets met dit asielsysteem. Het dient alleen nog als een soort uithangbord van het democratische beschaafde westen: kijk ons eens beschaafd zijn. Maar we zijn het niet. Echt D66. Het is een volkomen hol systeem. De landelijke politiek draait maar steeds om de hete brij heen. De coalitie zal proberen om de instroom wat te verminderen. Maar dat is geen oplossing voor het probleem.
Advertentie