Advertentie

Mans waarnemend burgemeester Moerdijk

PvdA' er Jan Mans (70) is vanaf 1 februari waarnemend burgemeester in Moerdijk. Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant Wim van de Donk heeft dat dinsdagavond bekendgemaakt.

19 januari 2011
Droomkandidaat
Van de Donk noemde Mans wegens zijn ervaring de 'droomkandidaat'. Mans was burgemeester in Enschede ten tijde van de vuurwerkramp op 13 mei 2000. Mans gaat met zijn vrouw in de gemeente Moerdijk wonen.

Denie
Tot voor kort was Mans waarnemend burgemeester in Maastricht. Hij volgt in Moerdijk de bekritiseerde burgemeester Wim Denie op die eerder met pensioen gaat, omdat de nasleep van de grote brand bij Chemie-Pack van hem fysiek en mentaal te veel zou vergen.

'Rampenburgemeester'
Jan Mans legde dinsdagavond uit dat hij geen ‘rampenburgemeester’ is. ,,Ik ben dé burgemeester. Als het nodig is, ga ik ook bij het gouden bruidspaar en de 100-jarige op bezoek.’’

Niet verrassen
Commissaris Wim van de Donk zei in een toelichting dat hij de naam van Jan Mans nog voor de aankondiging van het vertrek van Wim Denie in zijn hoofd had. ,,Ik laat me niet verrassen.’’

Rustig slapen
In het weekeinde is Mans benaderd. De zichtbaar opgeluchte locoburgemeester Louis Koevoets vertelde dat hij weer rustig kan slapen, sinds hij zondagavond hoorde over de kandidaat.

Definitieve opvolger
Mans blijft waarnemer in Moerdijk, tot er een definitieve opvolger voor Denie is gevonden.

Gevoelige schop
De vertrekkende burgemeester kreeg dinsdag nog een gevoelige schop na in een interview dat voorzitter Peter van der Velden van de veiligheidsregio Midden en West Brabant aan de Volkskrant gaf. De burgemeester van Breda onthulde dat hij op de vrijdag na de grote brand bij Chemie-Pack ongevraagd de zaak naar zich toe trok, omdat het in de communicatie door de gemeente Moerdijk niet goed ging.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Niek / jurist
Dhr. Mans herinner ik mij als de burgemeester die niet wist dat een vuurwerkfabriek midden in een woonwijk lag. Na de grote knal was hij erg kordaat en dat valt te prijzen. Maar het lijkt me beter wanneer men vooraf aan de veiligheid van de burger denkt. Dat men bij de gemeente Moerdijk niet wist wat het afgebrande chemiebedrijf allemaal opgeslagen had, dat het bedrijf meerdere malen de milieuregels overtrad, maakt mij er niet geruster op. Ik denk dat Mans beter bij de bedrijven op bezoek kan gaan dan bij de 100-jarige.
Paul Hart
Pijnlijk, die trap na van zijn collega Peter van der Velden, zeker omdat deze in het zlefde interview zei: "Wanneer hoorde u van de brand? 'Het was kwart over zeven 's avonds toen ik het nieuws via de televisie vernam. Ik dacht: zo, dat is een behoorlijke brand.'"

Meer dan vijf uur na aanvang van de brand kreeg de voorzitter van de veiligheidsregio via via door dat er een rampzalige calamiteit met mogelijk landelijke dramatische gevolgen aan de gang was.

Wat voor geklungel is dat dan? Wat voor 'n prutser is hier dan bezig?

Me dunkt dat er wel meer regionale burgemeesters onderzocht mogen worden.

Misschien dat de burgemeestersfunctie dan eens professioneel opgevuld kan gaan worden, in plaats als dure pensioenvoorziening van uitgerangeerde partijgenoten te fungeren.
Advertentie