Advertentie

Lokale verslaggeving raadsverkiezingen oppervlakkig

Lokale media brengen raadsverkiezingen goed onder de aandacht, maar slagen er nauwelijks in duidelijk te maken welke thema’s en onderwerpen er in die verkiezingen echt toe doen. In plaats van hun eigen agenda te bepalen, boden ze vooral nieuws over het verkiezingsproces : ‘campagnenieuws’ van bijvoorbeeld folderende politici of een interview met de lijsttrekker.

09 december 2010
Onderzoek
Dat blijkt uit een analyse van berichtgeving over de raadsverkiezingen in Amersfoort, Deventer, Groningen, Leeuwarden en Zwolle door onderzoekers van de hogeschool Windesheim.

Balkenende
De onderzoekers noemen het opvallend hoeveel aandacht er in de lokale media is voor de campagnemomenten van landelijke kopstukken van de partijen. ‘Al die campagnemomenten worden breed uitgemeten. JP Balkenende in Zwolle. Foto ervan en groot in de krant. Klaar is Kees. Pechtold in Groningen. Zo gaat dat steeds. Dat is volstrekt oninteressant want het zegt niets over de lokale politiek, het is enkel stemmen, aandacht krijgen,’ zegt Evert van Voorst van de School of Media van Hogeschool Windesheim, die samen met zijn collega’s Hietbrink en Keulen het onderzoek heeft uitgevoerd.

Geen lokale strijdpunten
Uit de analyse van 1038 artikelen en items in de aanloop naar de verkiezingen in de vijf genoemde middelgrote steden, constateren de onderzoekers dat er ‘eigenlijk helemaal geen sprake is geweest’ van lokale strijdpunten tijdens de verkiezingen waar burgers door de berichtgeving tot een goed oordeel kunnen komen.

RegioTram
De RegioTram in Groningen noemen de onderzoekers een uitzondering: dat was een onderwerp waar in ieder geval veel aandacht voor was in de periode voor de verkiezingen. Toch is voor de onderzoekers niet duidelijk in hoeverre het een echt verkiezingsonderwerp was, want de politieke steun voor de plannen was al erg groot en de planvorming al in een vergevorderd stadium – zo bleek ook uit de berichtgeving.

Deskundigen niet aan het woord
En net als bij het andere verkiezingsnieuws was ook bij berichtgeving over de RegioTram de breedte van de berichtgeving beperkt: ‘Burgers en deskundigen kwamen weinig aan het woord. Alternatieven kregen nauwelijks aandacht. Argumenten vóór en tegen de tramplannen kwamen niet uit de verf. De voorgeschiedenis werd niet helder gepresenteerd.’

Verkiezingsgeweld
Hoofdredacteur Pieter Sijpersma van het Dagblad van het Noorden nuanceert de bevindingen van de onderzoekers. ‘Wij hebben bijvoorbeeld elke dag paginagroot een de “voors en tegens” over een onderwerp, dus die meningsvorming is er wel,’ zegt Sijpersma. Toch beaamt hij dat het nieuws in de verkiezingsperiode ook in zijn krant wordt ‘gedomineerd door het verkiezingsgeweld’, van de politici op campagne. Toch vindt Sijpersma het ‘te gemakkelijk’ om te zeggen dat de lokale krant het niet goed doet, als voor de analyse maar een relatief beperkte periode is onderzocht, enkel voorafgaand aan de verkiezingen.

Bekijk hier het onderzoek Lokale nieuwsmedia en de raadsverkiezingen

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

E. van Bunnik / oud secretaris van een OR bij GVB-Amsterdam
Het item geeft het zelf al aan: Balkenende en Pechtold waren ergens ''op bezoek''; da's inderdaad nieuws, zeker als je bedenkt dat het kabinet gevallen was en nieuwe TK-verkiezingen voor de deur stonden. Dan lopen campagnes door elkaar heen. Landelijke politici zouden niet in gemeenten op campagne moeten gaan
tijdens/voor Raadsverkiezingen., omdat daardoor een lokaal thema ondersneeuwt.
Eén item in mijn gemeente (het dreunt nu nog na) haalde, o.a. middels een lijsttrekkersdebat, wel de landelijke
publiciteit in 1Vandaag.
criticus
Vraag is of de berichtgeving oppervlakkig is, of dat de berichtgeving juist is, maar dat lokale politiek gewoon oppervlakkig is...
Advertentie