Linkse en vrouwelijke raadsleden fanatieker
Raadsleden besteden gemiddeld 15,9 uur per week aan het raadswerk. Dat blijkt uit het Nationaal Raadsledenonderzoek 2014, uitgevoerd door bestuurskundig onderzoeks- en adviesbureau Daadkracht.
Raadsleden besteden gemiddeld 15,9 uur per week aan het raadswerk. Dat is een krap uurtje minder dan in 2013, maar bijna twee uur meer dan in 2007. Links georiënteerde raadsleden, vrouwen en raadsleden uit grote gemeenten besteden gemiddeld meer tijd aan het raadswerk dan hun meer rechts georiënteerde raadsleden en collega’s van lokale of gefuseerde partijen.
Vergaderen
Vergaderen slokt al jarenlang de meeste tijd van raadsleden op. Nog geen derde van hun beschikbare tijd besteden de lokale volksvertegenwoordigers aan ontmoetingen en gesprekken met burgers en maatschappelijke instellingen. Ondanks het feit dat de raadsleden maar zo’n dertig procent van hun tijd aan volksvertegenwoordigende activiteiten besteden, zijn zes op tien raadsleden tevreden over de tijdsverdeling over de verschillende werkzaamheden. Het merendeel van de ontevreden raadsleden wil minder tijd aan vergaderen besteden en meer tijd aan volksvertegenwoordigende activiteiten.
Raadsledenonderzoek
Dat blijkt uit het Nationaal Raadsledenonderzoek 2014. Het onderzoek naar de tijdsbesteding, werkzaamheden en honorering van gemeenteraadsleden is uitgevoerd door bestuurskundig onderzoeks- en adviesbureau Daadkracht. Het onderzoek is een vervolg op onderzoeken uit 2007, 2009 en 2012 en is eerder deze week aan het ministerie van Binnenlandse Zaken aangeboden.
Uurtarief
Het gemiddelde uurtarief dat raadsleden voor hun raadswerkzaamheden ontvangen bedraagt 14,20 euro per uur. Raadsleden van grotere gemeenten ontvangen een hoger uurtarief voor het raadswerk. Volksvertegenwoordigers uit gemeenten tot en met 8.000 inwoners ontvangen gemiddeld met 4,66 euro de laagste vergoeding per uur. Raadsleden uit de grootste gemeenten (meer dan 375.000 inwoners) ontvangen een krappe 20 euro per uur. In totaal is in 2014 106.622.948 euro aan publieke gelden besteed aan de vergoeding van gemeenteraadsleden. Dit is een toename van ruim 2,7 miljoen euro (+2,6 procent) ten opzichte van 2012. Vier op de tien raadsleden vindt de raadsvergoeding te laag; dat is iets minder dan in 2012.
Social media
Meer dan drie kwart van de raadsleden is als volksvertegenwoordiger actief op Twitter, Facebook, LinkedIn of een combinatie hiervan. Raadsleden uit grotere gemeenten, vrouwen en jongere raadsleden zijn het meest actief op social media. Meer dan de helft van de raadsleden is online tijdens een raadsvergadering; vooral om de social media-activiteiten van collega-raadsleden te volgen.
Reacties: 9
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
m.b.t. de beloning: cijfermatig kan waarschijnlijk worden aangetoond dat raadsleden die het raadswerk echt als nevenfunctie uitvoeren per uur meer worden beloond dan de linkse en vrouwelijke raadsleden uit de kop. lang niet altijd zal hun 'fanatiekheid' (hoe gemeten, overigens?) vrije keus zijn. wie het raadslidmaatschap naast een 'normale' baan vervult heeft er bijna per definitie minder uren voor beschikbaar.
overigens is het inderdaad raar - en m.i. niet terecht - dat de financiële beloning van gemeentebestuurders (niet alleen raadsleden) vooral afhangt van de grootte van de gemeente, in kleinere gemeenten zijn die functies relatief inderdaad vaak zwaarder dan in grote, mede doordat de ambtelijke ondersteuning minder is.
De conclusie kan namelijk ook zijn dat vrouwelijke linkse lokale politici fanatieker zijn en meer tijd besteden, maar ook veel minder efficient zijn ivm veel luchtfietserij onderwerpen of zachte dossiers. Immers, deze enquette werd ingevuld door raadsleden zelf.
(Wij van wc-eend......enz. enz.)