Advertentie

Limburgse lippendienst

Minder bestuurders, minder gepolder en minder achterkamertjes behoren tot de voornaamste speerpunten van de regeringspartijen CDA, VVD en gedoogpartner PVV. Snijden in taken, het bestuur organiseren volgens het principe ‘Je gaat erover of niet’, dicht bij de burger, en dus Rijk, provincies en gemeenten die zich beperken tot kerntaken.

13 mei 2011

Dit moet volgens het regeerakkoord van het kabinet-Rutte leiden tot een krachtige, kleinere en goedkopere overheid die minder ambtenaren, bestuurders en regels telt. Geen mooiere gelegenheid voor CDA, VVD en PVV om in Limburg, de enige provincie waar zij samen het provinciebestuur vormen, de daad bij het woord te voegen.

De Limburgse uitkomst is teleurstellend voor wie het serieus neemt met het verminderen van bestuurlijke drukte. De PVV, die zich onder leiding van leider Wilders afficheert als de partij die het regentendom wil aanpakken en bestuurlijke vernieuwing propageert, heeft op deze punten - nota bene als grootste partij - alleen binnengehaald dat de dienstauto voor de eigen gedeputeerden is geschrapt.

Minder bestuurders? Niet gelukt! De PVV wilde terug van vijf naar vier gedeputeerden, maar heeft een akkoord ondertekend met vijf gedeputeerden. Het resultaat: Limburg behoort tot de drie provincies waar het aantal bestuurders gelijk is gebleven.

In alle andere provincies zonder de PVV zijn er één of twee gedeputeerden geschrapt. Daar wordt dus 2 tot 4 ton bezuinigd op kosten van GS. Niet dus in Limburg. Minder ambtenaren? Daarin zijn PVV, CDA en VVD in Limburg wel geslaagd, zoals elke andere provinciale coalitie. De afspraak is gemaakt om de formatie de komende 4 jaar met 185 fte te verminderen. Of dat lukt, valt te bezien want de Limburgse coalitie wil juist veel meer doen.

In het regeerakkoord zeggen de drie partijen dat provincies zich tot kerntaken moeten beperken, dat wil zeggen; ruimte, economie en natuur. Aan dit uitgangspunt uit het eigen regeerakkoord bewijzen PVV, CDA en VVD in Limburg slechts lippendienst. De drie partijen claimen een ‘eigenstandige’ rol voor het provinciebestuur vanwege ‘de sociale en culturele kwaliteit van Limburg.’ Het Limburgse akkoord staat daarom op terreinen als zorg, veiligheid en onderwijs, bol van taken, ambities en doelen die de provincie wil realiseren. Op het terrein van veiligheid staat het vol met concrete uitvoeringszaken waarvoor gemeenten verantwoordelijk zijn. Hoezo minder bestuurlijke drukte? Regionale samenwerking een zaak van gemeenten? Niets ervan. De provincie heeft daar zelf ambities op de meest uiteenlopende terreinen.

Wie het op zich laat inwerken, ziet een opgeblazen bestuur in de beste klassieke provinciale bestuurlijke tradities. Een Limburgs bos van bestuurlijk overleg dat strijdig is met de kabinetsdoelstellingen voor een slagvaardige overheid. Voor PVV, CDA en VVD in Limburg doet dat er niet toe; als ze maar besturen. En voor wie daarover zeurt: ze zijn door de Provinciale Statenverkiezingen democratisch gelegitimeerd om het zo toch te doen. Zo blijkt uit een bijzinnetje in hun akkoord dat onder de vlag ‘Meer Limburg, minder overheid’ is gepresenteerd.

Henk Bouwmans

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Limburg is al jaren Griekenland in het klein.
Dat heeft niets te maken met politieke kleur, maar met mentaliteit. Ook in de jaren zonder PVV was het al zo dat Limburg altijd een bijzondere positie claimde.
Kritikus / Geen Hagenees
GS Limburg is van 5,0 naar 4,2 fte gegaan. Dat is toch een afslanking.

Baseert u zich a.u.b. op de feiten, heer Bouwmans, en niet op uw onderbuik.
Advertentie