Advertentie

Limburg zoekt naar oplossing grindcrisis

De provincie Limburg gaat verschillende scenario's doorrekenen voor het geval de stagnatie van de afzet van grind uit de Grensmaas blijft voortduren. Dat zei PvdA-gedeputeerde Bert Kersten in de Limburgse Staten na mondelinge vragen van CDA en D66. In september wordt over de resultaten gesproken.

13 juli 2010
Temporisering
De provincie stemde afgelopen week in met een lager tempo van grindwinning op twee locaties in de Grensmaas. Dit was op verzoek van de grindproducenten die door de ingestorte bouwmarkt de vraag naar grind met een kwart zagen afnemen.

Scenario’s
De provincie gaat bekijken wat er moet gebeuren als de situatie slecht blijft. Het betreft daarmee scenario’s voor het geval de afzetmarkt langer blijft tegenvallen dan de verwachte drie jaar of voor het geval deze nog verder verslechtert. De provincie gaat bekijken welke gevolgen dit heeft voor de hoogwaterdoelstelling.

Excessief
In de uitvoeringsovereenkomst zijn afspraken gemaakt met Consortium Grensmaas (CG). Dit zijn grindproducenten, aannemers en Natuurmonumenten. Er staat in dat de uitvoering voor rekening en risico is van CG. Voor de verschillende locaties zijn termijnen afgesproken waarbinnen de grindwinning plaats dient te vinden. ‘In normale gevallen zijn tegenvallers voor CG, maar in deze situatie van economische recessie is een vermindering van de grindafzet met 25 procent als excessief te bestempelen’, aldus een provinciewoordvoerder.

Hoogwaterdoelstelling
Voor het waterbeheer betekent de huidige vertraging dat de locatie Bosscherveld drie jaar stilligt en de grindwinning op de locatie Meers drie jaar wordt verlengd. Bosscherveld zal dan niet in 2012 maar in 2015 afgerond zijn en Meers verlengd worden van 2019 naar 2022. De planning voor overige acht locaties blijft wel gehandhaafd. ‘Deze vertraging heeft geen gevolgen voor het halen van de hoogwaterdoelstelling 31-12-2017. Door een kleine aanpassing in de werkvolgorde worden werkzaamheden langs de Grensmaas eerder uitgevoerd, zodat ook hier de hoogwaterdoelstelling wordt gehaald.’

Rol CG
De provincie wijst erop dat er een overeenkomst met CG is gesloten. ‘We verwachten dat CG zijn afspraken nakomt. CG zal alles uit de kast moeten halen, ook bij een sterk tegenvallende afzetmarkt voor grind om de hoogwaterbeschermingsdoelstelling en de natuurdoelstelling te halen.’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Maaswerken / omgevingsmanager
Graag wil ik reageren op de vraag van Sybren. In het kader van het Grensmaasproject wordt de Grensmaas niet verdiept maar verbreed. Voor meer informatie over dit project en andere maatregelen van Rijkswaterstaat Maaswerken kunt u terecht bij www.maaswerken.nl. Stuur een e-mail naar loket@maaswerken.nl of bel gratis met 0800-62279375.

Vriendelijke groeten,

Saskia Janssen
Henk Daalder / Windenergie mediator
De provincie kreeg de uitdieping op een koopje.
Al is die uitdieping een halve eeuw te vroeg voor het klimaatprobleem.

Wees blij voor de regio bewoners, diens gebeid wordt nu niet af zo snel afgekloven

Laat Limburgers maar wat meer windmolens bouwen, dat is duurzamer ener is ruimte en wind genoeg
Sybren / Bioloog, werkzoekend
Misschien een "domme" vraag, maar, krijg je door het steeds verder "uitdiepen" van de Maas (en rivieren in het algemeen), ook niet een probleem met waterretentie, als je de aanwezige retentiegebieden niet ook wezenlijk vergroot? Het lijkt me dat Zuid-Limburg het rivierwater ook voor andere doeleinden, dan alleen zo snel mogelijk, en zo veel mogelijk laten afvloeiien naar de betuwe, nodig heeft... Welke gebieden (naast bijv. Roermond) worden daar in de toekomst extra voor gereserveerd?
Advertentie