Liegen
Het heeft er alle schijn van dat Jan Kamminga in 2001 als commissaris van de koningin in Gelderland diverse malen heeft gelogen. Een beoordeling door de strafrechter is op zijn plaats.
Liegen geldt in het openbaar bestuur doorgaans als een doodzonde. Een enkele keer komen bestuurders ermee weg als ze feiten verdraaien, maar meestal worden ze weggestuurd. En zo hoort het ook. Een bestuurder moet onder alle omstandigheden de waardheid vertellen; de volledige waarheid. Dat is een fundamentele grondwaarde in ons democratisch bestel.
Het heeft er alle schijn van dat VVD’er Jan Kamminga in 2001 als commissaris van de koningin in Gelderland diverse malen heeft gelogen. Eerst heeft hij PvdA-gedeputeerde Scheerder onder druk gezet met het onjuiste verhaal dat toenmalig minister Klaas de Vries zou ingrijpen als Scheerder niet zelf zou terugtreden. Verder heeft Kamminga de verantwoordelijkheid voor een omstreden besluit over de meubilering van zijn eigen werkkamer volledig bij de toen al opgestapte Scheerder gelegd, terwijl hij hier zelf nadrukkelijk de hand in heeft gehad.
Het zijn oude feiten, maar ze zijn weer actueel geworden door een vonnis dat de rechtbank in Utrecht vorige maand wees in een civiele procedure die Scheerder had aangespannen tegen de provincie Gelderland. De rechtbank stelde vast dat Kamminga met zijn verhaal over minister De Vries destijds een ‘onjuiste en onware mededeling’ heeft gedaan.
Kamminga houdt vol dat hij tegenover Scheerder nooit heeft geschermd met ingrijpen door de minister. Ook bij de rechter heeft hij dit verklaard; onder ede. Scheerder heeft echter drie getuigen gevonden die zijn verhaal tegenover de rechter hebben bevestigd. Dat maakt 4 tegen 1, en daarom hecht de rechtbank ook geen geloof aan de verklaring van Kamminga.
Het valt toe te juichen dat het Gelderse Statenlid Toine van Bergen (Groep Van Bergen/Solidara) nu bij de hoofdofficier van justitie in Utrecht aangifte heeft gedaan van meineed. Kamminga is niet meer werkzaam in het openbaar bestuur, maar meineed is strafbaar. Een beoordeling door de strafrechter is daarom op zijn plaats.
Boudewijn Warbroek
Lees ook:
Statenlid wil Kamminga voor rechter (29/08/2008)
Aangifte meineed tegen ex-commissaris Kamminga (28/08/2008)
Gedraai Kamminga in ‘Gelder-gate’ blijft zonder gevolgen (22/08/2008)
Rechter heeft geen trek in liegende bestuurder (21/08/2008)
‘Kamminga trok bevriend bedrijf voor’ (11/03/2005)
Ex-gedeputeerde roept getuigen tegen Kamminga op (23/06/2004)
Scheerder versus Kamminga (08/01/2004)
Getuige ‘Geldergate’ werkt vanuit Frankrijk (25/11/2003)
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.