Advertentie

Leeuwarden verwijdert zonder pardon illegale schommel

Een geïmproviseerde schommel hangend aan een boomtak in Leeuwarden is op last van de gemeente weggehaald. Omdat de gemeente verantwoordelijk is voor de openbare ruimte, durfde het bestuur het niet aan het spontaan geïnstalleerde speeltuig te laten hangen.

21 januari 2009

Illegaal
Oplettende ambtenaren attendeerden wethouder Gerrit Krol op het illegale zwaaitoestel. ‘In de eerste instantie dacht ik, als de boom er niet onder lijdt, laat de schommel maar hangen,’ zegt de wethouder. ‘Maar toen werd ik erop gewezen dat de gemeente aangeklaagd kan worden als er iets gebeurt, de schommel staat namelijk via de boom in contact met gemeentegrond.’

 

Claimcultuur
De wethouder vindt het zelf ook jammer dat er weinig ruimte is voor flexibiliteit, maar is bang voor een aanklacht in het geval er een ongeluk gebeurt: ‘Het heeft te maken met de claimcultuur die op ons afkomt, die lijkt wel overgewaaid te zijn uit Amerika. Ik ben namelijk niet principieel tegen schommels die aan een boom hangen.’

 

Geste
Maar de wethouder heeft een geste voor de kinderen uit de buurt die nu met hun ziel onder de arm lopen. ‘Ik heb met ze gesproken en heb ze beloofd dat ze een extra speeltoestel mogen uitzoeken voor een nabijgelegen speeltuin. Daar konden ze zich in vinden en we zijn vervolgens als vrienden uit elkaar gegaan.’

 

De gemeente Leeuwarden gaat de mogelijkheden voor zogenoemde ‘informele speelgelegenheden’ nog eens kritisch tegen het licht houden.

 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

A. Bruins / allround technisch medewerker beheer
Het artikel geeft niet geheel de essentie weer. Het lijkt of hier geen initiatieven van burgerparticipatie worden geaccepteerd. Het gaat hier echter om een schommelhaken die in een prachtige kastanje zijn gedraaid en een touw die de schors beschadigde.
De schommel wordt gezien als een speeltoestel en dan hebben we met het Attractiebesluit te maken. De zwaai van de schommel hing boven een voethek, waar kinderen op konden vallen. En er was geen valdempende ondergrond. Jaarlijks komen mensen bijeen om - mede naar aanleiding van ongelukken in het land- te bekijken of er strengere veiligheidseisen aan de speeltoestellen en hun valdemping moeten komen.
Dit gebeurt niet voor niets. Ambtenaren zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van deze wetgeving, wanneer dit op gemeentelijk terrein gebeurt. (vgl. de kwestie met de ingestorte steiger in Utrecht, met de moord op kinderen, die aan jeugdzorg waren toevertrouwd) Wijdt eens een artikel aan deze ambtenaren, die in het gevang hebben gezeten of uit hun baan zijn gezet. Nu lijkt het of wij muggezifters zijn, maar als er wat gebeurt is het land te klein!
Wispels / Bel. med. Wijkbeheer
Ik deel het gedachtengoed dat het mogelijk zou moeten zijn, maar het Warenwetbesluit geeft gemeenten hierin geen vrijheid.

De gemeente Hengelo heeft afgelopen jaar eenzelfde situatie gehad. De wettelijke zorgplicht eist handhaving.
Daarnaast kent onze APV regels, die het niet wenselijk achten dat er obstakels worden aangebracht in de openbare ruimte.
De speelconstructie is ook kwalitatief in strijd met ons gemeentelijk Groenbeleid (wat uiteindelijk ook van invloed kan zijn op de gemeentelijke zorgplicht).

Binnen het gemeentelijke Speelbeleid zijn er gelukkig mogelijkheden om tegemoet te komen aan dit burgerinitiatief .
In 2009 zal een formele speelruimte hen worden aangeboden.
mw. mr. K.Mol / Jurist
Helemaal mee eens. Burbgers willen nooit wat met die zeurende overheid te maken hebben, maar als iets niet goed gaat, wijzen alle vingers naar de overheid, zowel in de controlerende zin, als in de handelende zin (zie ook kredietcrisis etc). En wat te denken van al die diensten (nutsbedrijven, NS) die zonodig - ten voordele van de klant!- geprivatiseerd moesten worden? Alleen maar duurder en inefficiënter geworden! Ambtenaren houden een slechte naam, maar zijn wat mij betreft de echt harde werkers die kwaliteit voor een goede prijs leveren.
Advertentie