Advertentie

Langstzittende burgemeester Ton Rombouts stopt

Burgemeester Ton Rombouts (CDA) stopt per 1 oktober 2017 als burgemeester van Den Bosch. Hij blijft tot die tijd ‘s lands langstzittende burgemeester. Lang zitten vindt Rombouts beter dan ‘overvliegen, hard schreeuwen, de boel onderschijten en weer vertrekken’.

14 december 2016

Burgemeester Ton Rombouts (CDA) stopt per 1 oktober 2017 als burgemeester van Den Bosch. Hij blijft tot die tijd ‘s lands langstzittende burgemeester. Lang zitten vindt Rombouts beter dan ‘overvliegen, hard schreeuwen, de boel onderschijten en weer vertrekken’.

U hebt er na 20 jaar genoeg van?
'De commissaris van de koning zei tegen mij: “Je moet niet zeggen, het is mooi geweest, want dat klinkt alsof je er genoeg van hebt.” Dat heb ik echt niet. Ik zou dit tot mijn honderdste kunnen doen. De commissaris zei: “Je moet zeggen: het is heel mooi geweest.” Je moet aanvoelen wanneer het goed is geweest. Ik ben vorig jaar 65 geworden. Dit jaar was prachtig. Afgelopen weekeinde hebben we het Jeroen Bosch Jaar afgesloten. Ik had met mijn vrouw afgesproken dat ik twee dagen later tijdens de laatste raadsvergadering van het jaar net iets eerder dan men verwachtte mijn ontslag zou bekendmaken. Ik had namelijk gezegd dat ik begin januari zou vertellen wat de einddatum werd. Het was dinsdag voor de raad ook een verrassing. Ik ben blij dat ik het in de raadszaal heb kunnen vertellen.'

 

U bent nog ruim 9 maanden burgemeester. U was er wel heel vroeg bij.
'In Brabant hebben we meer dan een half jaar nodig om een nieuwe burgemeester te vinden. Grote provincie, de belangstelling voor Den Bosch zal ook niet gering zijn. Ik ben wel blij dat ik het voor Kerstmis heb verteld. Dan hoef ik dat ook niet meer mee te dragen. Ik heb de beslissing natuurlijk met pijn in mijn hart genomen. Ik liep er langer mee rond; nu is het onomkeerbaar. Dit was de baan van mijn leven. Dit is de stad van mijn leven. Ik ben een bevoorrecht mens dat ik de mensen 20 jaar heb kunnen dienen en de stad verder heb kunnen helpen.'

20 jaar burgemeester van een stad. Dat is toch niet van deze tijd?
'Ik zie het anders. Het komt niet zoveel voor. Ik heb collega’s gehad die dachten dat ze hun stad na 3,5 jaar op de kaart hadden gezet. Ik denk het niet. Je hebt een periode van zaaien, een periode van oogsten en van doorontwikkelen. Doordat ik langer mocht en kon blijven, heb ik de oogst kunnen zien. Bestuurders wachten dat vaak niet af. Ze zaaien vijf jaar en denken dan: nou moet ik wegwezen. Mensen die ergens langer zitten, zijn vaak ongelofelijk toegewijd. Dat is iets anders dan langskomen, zoals de meeuwen, hard schreeuwen, de boel onderschijten en weer vertrekken. Bij het Jeroen Bosch Jaar heb ik altijd gezegd dat ik niet wegging voordat ik de eindafrekening had gezien. We hebben dikke winst gemaakt. Toen ik eraan begon, was de vraag alleen hoe groot het tekort zou wezen en wie dat voor zijn rekening zou nemen.'

Bosch Jaar voorbij, ontslag aangekondigd. Dat wordt een zwart gat.

'Nee hoor. Ik ga er voor de volle 100 procent tegenaan. We hebben hier sinds twee weken universitair onderwijs. Den Bosch heeft drie keer eerder een universiteit kunnen krijgen. Die van Tilburg, Eindhoven en Nijmegen. Ze zijn allemaal aan onze neus voorbij gegaan. Samen met de universiteiten van Tilburg en Eindhoven en de provincie zijn we nu in een klooster gestart met vijftig studenten. Zo is Den Haag ook begonnen en inmiddels telt de stad drieduizend studenten. Hier gloort een kans voor Den Bosch om jonger en internationaler te worden. En verder: we hebben hier de agrifood capital. Voeding is een wereldwijde groeisector. Het is de kunst om er als kenniscentrum voor te zorgen dat we hiervan een graantje meepikken.'

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jeroen / Gemeenteambtenaar
Als men nou even terug kijkt dan is er in de afgelopen 20 jaar eigenlijk weinig gebeurd in Den Bosch, het was vooral de winkel draaiend houden.

Tot begin jaren negentig had Den Bosch toch iets meer uitstraling met o.a. meerdere rockfestivals in de binnenstad die jongeren vanuit het hele land trokken en natuurlijk dans/theater café Boulevard, heden ten dage wordt er vooral van alles georganiseerd voor de 45 plusser en de bewoners van de volksbuurten (festivals van het levenslied met artiesten die vroeger alleen bij de radiopiraten te beluistern waren).

De laatste 20 jaar zijn dus vooral behoudend naar binnen gekeerd en conservatief geweest maar dat is misschien ook wel weer de echte Bossche cultuur (kom b.v. maar eens met carnaval naar Den Bosch als je geen kiel draagt ben je een buitenlander en kom je nergens binnen en verder zegt het natuurlijk genoeg dat Nol Roos zo populair is in Den Bosch), als ik vervolgens Rombouts citeer uit dit artikel in BB “Den Bosch heeft drie keer eerder een universiteit kunnen krijgen. Die van Tilburg, Eindhoven en Nijmegen” het is natuurlijk niet toevallig dat dit al tot 3 keer toe gebeurd.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
@ Jeroen: Ik ben een groot voorstander van conservatieve burgemeesters
P.Pluim
Word tijd dat hij vertrekt. Iemand die zolang in een bestuursfunctie blijft hangen, kan niet geschikt zijn voor een nieuwe uitdaging. Slecht voorbeeld voor anderen.
Advertentie