Advertentie

Laatste poging register betaalachterstand

Het register voor betalingsachterstanden is bijgeschaafd voor de privacy-eisen. Als dat onvoldoende blijkt, is de registratie alleen te redden met aangepaste wetgeving.

18 mei 2009

Er komt een nieuwe poging om een registratie voor betalingsachterstanden op poten te zetten. Begin dit jaar keurde het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) het eerste voorstel af voor een Landelijk Informatiesysteem Schulden (LIS). Dat voorstel is nu herschreven en wordt binnenkort ter beoordeling naar het CBP gestuurd.

 

Keurt dit privacycollege het plan opnieuw af, dan ligt de bal bij de politiek, zegt projectmedewerker Jeroen Hoogteijling van het Leger des Heils, één van de initiatiefnemers van het LIS. ‘We hebben er alles aan gedaan om aan hun wensen tegemoet te komen en zijn tegelijk aan de doelstelling, het voorkomen van problematische schulden, trouw gebleven. Als het nog niet goed gaat, dan is het voor ons afgelopen. Dan wordt het een politieke discussie en moet de privacywetgeving worden aangepast.’

 

Bij de start van het ontwikkeltraject, een jaar geleden, was toenmalig staatssecretaris van Sociale Zaken Ahmed Aboutaleb aanwezig, die liet weten veel waarde te hechten aan de komst van het systeem. Het ministerie van Financiën is nog steeds bij de oprichting betrokken.

 

In het LIS moeten betalingsachterstanden worden geregistreerd. Partijen die bij het systeem zijn aangesloten kunnen zo zien of hun klanten moeite hebben met het betalen van hun rekeningen en op basis daarvan besluiten of ze iemand een krediet willen verstrekken. Aan het LIS zouden onder meer woningcorporaties, energiebedrijven, banken en thuiswinkelorganisaties mee moeten doen.

 

Krediet

 

Het CBP gooide begin dit jaar roet door het eten. Het college was bang dat te veel mensen zouden worden geregistreerd. Omdat één betalingsachterstand genoeg is voor vermelding in het systeem, komen er ook mensen in te staan die verder geen ernstige schuldenproblematiek hebben, vreest het college. Daarnaast zijn er andere manieren om klanten op kredietwaardigheid te toetsen en vindt het college dat te veel partijen inzage krijgen in de gegevens.

 

Hoogteijling hoopt dat die bezwaren nu zijn weggenomen. ‘Het leek uit de reactie van het CBP of het ons gaat om registratie van schulden, terwijl het er om gaat die schulden te voorkómen, dus dat hebben we scherper omschreven. Ook hebben we vastgelegd wie er allemaal mee mogen doen. Het CBP vond dat te ruim, maar het is nooit onze bedoeling geweest dat dat ongelimiteerd zou zijn. Een grote hotelketen waar een keer een rekening is blijven liggen, daar gaat het LIS niet over.’

 

De oorspronkelijke planning was dat het LIS nog dit jaar operationeel zou zijn. Dat wordt niet gehaald. Als het CBP nu wel akkoord gaat, duurt het nog ongeveer een jaar voor het systeem in gebruik kan worden genomen.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie