Advertentie

'Laat gemeenten zelf aantal wethouders bepalen'

Gemeenten zelf laten bepalen hoeveel wethouders ze nemen, opnieuw kijken naar de salarissen en weg met de deeltijdfactor. Deze drie stellingen stonden dinsdag en woensdag centraal tijdens de Wethoudersconferentie. Volgens Jeroen van Gool, plaatsvervangend directeur van de Wethoudersvereniging die het evenement organiseert, heeft de directeur-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) toegezegd om hierover binnenkort in gesprek te gaan.

28 november 2018

Gemeenten zelf laten bepalen hoeveel wethouders ze nemen, opnieuw kijken naar de salarissen en weg met de deeltijdfactor. Deze drie stellingen stonden dinsdag en woensdag centraal tijdens de Wethoudersconferentie. Volgens Jeroen van Gool, plaatsvervangend directeur van de Wethoudersvereniging die het evenement organiseert, heeft de directeur-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) toegezegd om hierover binnenkort in gesprek te gaan.

Zelf bepalen

‘Gemeenten zouden zelf aan hun inwoners uit moeten leggen waarom ze voor meer of minder wethouders kiezen’, zegt Van Gool. ‘De wet bepaalt hoeveel wethouders een gemeente mag hebben. Als een gemeente meer dan het toegestane aantal wethouders zou willen, dan zou het aan de raad moeten zijn om daarover te oordelen. Die regel moet ter discussie worden gesteld.’

Vergoedingen

Daarnaast vraagt de Wethoudersvereniging aandacht voor het herindiceren van vergoedingen. Van Gool: ‘Of je nou wethouder bent van een gemeente van 12.000 of 24.000 inwoners, de dingen die je doet zijn nagenoeg hetzelfde. Maar je salaris is wel 1.000 euro lager.’

Weg met de deeltijdfactor

En de oproep werd gedaan om te stoppen met de deeltijdfactor voor de wethoudersfunctie. ‘Er is nu een discussie in veel gemeenten over hoeveel FTE een wethouder mag zijn. Zo wordt het een politiek instrument, want tijdens de formatieonderhandelingen bepaalt de grootste partij dan dat zij twee voltijdwethouders mogen leveren en de kleinere partijen twee met deeltijd. Die discussie willen wij voorkomen, want iedereen werkt meer dan voltijd.’

Overleg

Om deze drie punten te agenderen, wordt een overleg met BZK in leven geroepen, al is er nog geen exacte datum. ‘Afgelopen jaren is er nogal wat veranderd voor wethouders en het takenpakket wordt alleen maar groter. Je moet op de winkel passen, maar ook innoveren en toekomstbestendig organiseren.’

Scheidsrechters en wethouders

Het thema van de twee dagen durende conferentie was ‘toekomstbestendig besturen’. Woensdagmiddag waren er toespraken van Piet Hein Donner, voormalig voorzitter van de Raad van State, en kunstenaar Daan Roosegaarde. Eerder op woensdag sprak voorzitter van de Wethoudersvereniging Elly van Wageningen de jaarrede uit. Dinsdagavond sprak scheidsrechter Björn Kuipers over de parallellen tussen het scheidsrechterschap en het wethouderschap. Zoals dat zij bij een verkeerde beslissing beiden de hele wereld over zich heen krijgen.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Toeschouwer / Waarnemer
"De wet bepaalt hoeveel wethouders een gemeente mag hebben". Echt niet!

De wet bepaalt dat er minstens 2 wethouders zijn, en de raad bepaalt hoeveel het er uiteindelijk worden. Zie artikel 36 Gemeentewet.

Dit zo zijnde: welk probleem vraagt nu daadwerkelijk om een oplossing?
Arnold / gemeentemabtenaar
@toeschouwer. Dat zal het salaris zijn. In kleine gemeenten gaan raadsleden tot 4x meer ontvangen waardoor de verhouding met de vergoeding voor wethouders zoek is. Dus nu zijn de wethouders aan de beurt voor een fikse verhoging. En de ambtenaren?...…
Fred Smit
Gemeenten zouden met zo min mogelijk wethouders moeten opereren! "In beperking herken je de meester". Dwingt bestuurders tot prioriteren en tot besturen op de (bestuurlijk-) hoofdlijneneniveau. Geen Raadsdiscussies meer over de lichtmast die in de slaapkemer van de buurvrouw schijnt.
Rik / journalist
De deeltijdfactor... toen ik dat las dacht ik dat het over het verschil in afrekening gaat tussen een full time wethouder, die zijn neveninkomsten in mindering op zijn wedde gebracht ziet en een part-time wethouder bij wie dat niet gebeurt. Waardoor het zeer lucratief is om 90 tot 99% part time wethouder te worden. Niet in de geest van de wet. Maar het gebeurt wel. Daar zou de wet op aangepast moeten worden. Bijv. met een maximum van pakweg 60% om 95% (wat fake, maar legaal is) tegen te gaan.
H. Wiersma / gepens.
Eens met @ toeschouwer. Gemeenten kunnen gewoon zelf al het aantal wethouders bepalen en i.o. met de CdK is verder veel mogelijk..

Het is steeds weer het oude liedje bij de wethouders vereniging: alles draait om geld en bestuurders in kleine(re) gemeenten zouden te weinig verdienen. Punt is dat deze functies in die gemeenten gewoon minder zwaar zijn waardoor zij volkomen terecht ook minder salaris ontvangen. Kleine(re) gemeenten beschikken bovendien over het algemeen niet aan de noodzakelijke bestuurskracht en kunnen veel beter fuseren. Kortom, dit soort suggesties zo snel als mogelijk naar de prullenbak verwijzen.
Advertentie