Advertentie

'We hebben in een inferno gezeten'

De directeur veiligheid van de gemeente Den Haag gaat evalueren wat er mis ging met het vreugdevuur op het strand van Scheveningen tijdens de jaarwisseling. De Haagse burgemeester Pauline Krikke heeft die opdracht gegeven. Door rondvliegende vonken is veel schade ontstaan. Volgens Krikke hebben de bouwers zich niet aan de afspraken gehouden.

01 januari 2019

De Haagse burgemeester Pauline Krikke heeft de directeur veiligheid van de gemeente opdracht gegeven een evaluatie op te stellen over wat er mis ging tijdens het vreugdevuur op het strand van Scheveningen tijdens de jaarwisseling. Door rondvliegende vonken is veel schade ontstaan. Volgens Krikke hebben de bouwers zich niet aan de afspraken gehouden.

Schade opnemen
Krikke kwam dinsdag in Scheveningen kijken naar de schade die is ontstaan door de vliegende vonken van het grote vreugdevuur op het strand. De burgemeester schudde de handen van enkele aanwezige brandweermensen en nam op de boulevard onder meer de schade op bij de kiosk die er ernstig door beschadigd is geraakt.

Buurtbewoner meldde gevaar
Een boze buurtbewoner die daartegenover woont sprak de burgemeester er op aan dat hij vorig jaar zijn zorgen al had geuit over de vreugdevuren. Volgens hem kwamen daar vorig jaar ook al veel vonken van af. Hij had dat gefilmd en opgestuurd naar de gemeente met de vraag of het nog wel verantwoord was. De gemeente liet hem toen weten dat het een acceptabel risico was. 'Je ziet nu wat er nu gebeurd is, we hebben vannacht in een inferno gezeten', zei hij tegen Krikke.

Eerst evalueren
De burgemeester wilde niet vooruitlopen op de zaken: 'We gaan de situatie goed bekijken en evalueren wat hier gebeurd is.' Daartoe heeft zij de directeur veiligheid van de gemeente Den Haag opdracht gegeven om de gebeurtenissen te evalueren. 'Ik ben me rot geschrokken en twijfel met politie en justitie over de toekomst van de vreugdevuren. We moeten als stad bepalen of we hiermee door willen gaan en moeten met zijn allen als stad bepalen of we dit nog wel willen', zei Krikke tijdens een persconferentie.

Extra hout op stapels
Ze zei ook de delegaties van beide vreugdevuren uit te nodigen voor een gesprek om gevoelens en ervaringen uit te wisselen. De bouwers van de vreugdevuren hebben zich volgens haar niet aan de afspraken gehouden over de hoogte van de vreugdevuren. 'De bouwers hebben in het holst van de nacht extra hout op de stapels gedaan', aldus Krikke.

Veiligheidshekken verplaatst
De stapels mochten 35 meter hoog worden en 10.000 kuub hout bevatten, maar de stapels zijn volgens haar uiteindelijk 13 meter hoger geworden. Toen bleek dat de vreugdevuren hoger werden heeft de gemeente op het laatste moment besloten veiligheidshekken verder van het vuur te zetten om publiek op afstand te houden. Maar het ging toch mis toen de wind aantrok en er vliegende vonken van de vreugdevuren af kwamen.

Onduidelijkheid over vergunning
Er is dinsdagavond opnieuw een gesprek met de bouwers om ze aan de afspraken te herinneren. Krikke kan nog niet ingaan op vraag of er wel een vergunning voor het aansteken van de te hoge stapels is gegeven. 'Er zijn verschillende papieren die hier een rol in spelen. De dossiers worden nu doorgenomen om daar opheldering over te krijgen', aldus de burgemeester.

Reacties: 14

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan Timmermann / Pensionado
“Maar” 2 doden door vuurwerk en een bijna ramp in Scheveningen. Dat is de eerst bekende oogst van de Oudejaarsnacht. En de politiek vind dat we de vuurwerkkwestie maar zelf moeten oplossen. En de burgemeester van Den Haag vindt dat we toch maar eens goed moeten nadenken of de brandstapel op het Scheveningse strand volgend jaar nog wel kan.

In wat voor land zijn we nu toch aan het terecht komen met zulke bestuurders die niet besturen maar anarchie organiseren.

Schaf dat ellendige vuurwerk nu toch eindelijk af, organiseer desnoods een vuurwerk waar je met zijn allen naar kunt kijken en treed bikkelhard op tegen het tuig dat onze hulpverleners verhindert om hun werk te doen.

Ga in vredesnaam besturen!!!
Piet / burger
En weer wijst een VVD-bestuurder, Krikke, naar anderen die hier voor verantwoordelijk zijn. Natuurlijk het waren de leden van de twee rivaliserende partijen die letterlijk "Het vuurtje opstookten", vanuit hun instinctmatig handelen.

Maar burgemeester u bent verantwoordelijk voor de openbare orde. Hoe kan het bestaan dat er 's nachts bij het ontsteken van de vuren, geen bestuurlijk/ambtelijk toezicht was? U heeft als verantwoordelijke absoluut onvoldoende de veiligheid van uw burgers zeker gesteld.

De hekken verplaatsen is hetzelfde als de maximum snelheid direct verhogen als blijkt dat de maximum snelheid fors wordt overschreden.

Burgemeester u heeft fors gefaald!!

Sorry hiervoor uitspreken is zelfs onvoldoende.

Als u een flinke meid bent biedt u nederig uw excuses aan in de gemeenteraad en laat u de raad een politiek ordeel vellen.

Besef dat het wijzen met een vinger naar anderen berekent dat u met vier vingers naar uzelf wijst, en terecht!
Hoekstra / Ambtenaar
Even bij het begin beginnen: de 'vreugdevuren' zijn ontstaan als 'oplossing' voor de vele feestbrandjes tijdens de jaarwisseling in Den Haag en Scheveningen. Inclusief het ruimhartig en feestelijk molesteren van brandweer en andere hulpverleners daarbij. Niemand en al helemaal de gemeente niet, heeft gezegd dat er een idioot 'wie heeft de grootste'-wedstrijdje van die brandstapels gemaakt moest worden. Het is dan ook te zot voor woorden om de gemeente voor deze volledig uit de hand gelopen 'traditie' voor de voeten te werpen. Het is of het één of het ander: je accepteert optreden door de overheid als er rotzooi ontstaat of niet. Doe je het niet dan moet je niet vreemd opkijken als er rotzooi ontstaat.
H. Wiersma / gepens.
Dit rapport is snel opgesteld:

1. de stapel was te hoog.

2. er stond een te harde wind om dit vuurfeest door te laten gaan.

3.de verantwoordelijken zaten te slapen of ze waren kennelijk lekker aan de borrel.

Dit is gewoon de knulligheid ten top!

Overigens wordt het nu toch wel eens de hoogste tijd dat jaarlijkse feest van vandalisme, gevaren, verspilzucht en milieuverontreiniging via besluitvorming op nationaal niveau subiet wordt beëindigd.
Pepe / burger
En dan nog de onduidelijkheid over ja / nee vergunning ????MCIEF
Sjaak / waakzaam burger
Liberalisme levert risico's op, zoals een brand toestaan die gevaar en schade oplevert. En dan - als burgemeester met de taak 'zorg voor de openbare orde'- wegduiken voor de (wettelijke, in de Gemeentewet bepaalde) verantwoordelijkheid.
Bernard
Nog geen 2 jaar is Krikke burgemeester van den Haag, en dit is al haar derde grote fout.

1. Zij werd beroofd in 1 van haar wijken, maar deed geen aangifte.

2. Zij noemde de terrorist die 3 mensen neerstak, direct een verwarde man. Daar moest zij later op terug komen.

3. Zij wist dat de houtstapel 13 meter te hoog was, maar greep niet in.



3x is scheepsrecht. Krikke is ongeschikt. Wanneer dringt dat besef door tot de Haagse raad?
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Deze meid (Krikke) was niet op haar functie voorbereid. Het niet verantwoording nemen en de schuld geven aan een ander, is verder helemaal tenenkrommend.
Ben / Gegevensbeheerder
Deze burgemeester moet nadenken of Den Haag niet enkele maatjes te groot is voor haar. Is een meer rustige gemeente niet beter geschikt ? Hoe naief kun je zijn door te zeggen je rot geschrokken te zijn. Ze was gewaarschuwd vorig jaar door terecht boze burgers die uren in angst zaten voor brandschade. Het weerbericht was bekend: wind in de loop van de nacht aantrekkend vanuit het NW. Dus recht op de stad en dan een palletstapel van gigantische afmetingen waar de wind volop staat en doorheen waait ... Dan krijg je een vonkenregen met veel brandjes. En als burgemeester je dan verschuilen achter een hoop die 13 m. te hoog was en de organisatie de schuld geven geeft geen pas. Arrogantie van de macht. Nooit schuld bekennen dat ingegrepen moest worden toen bleek dat de stapel veel te hoog was. Kennelijk bang voor de verkiezingen of gechanteerd door hardnekkige relschoppers die openlijk dreigen met rellen/brandjes als vroeger wanner het vreugdevuur afgelast zou worden. Paasvuren worden ook afgelast bij droogte. De organisatie gaat volgend jaar op dezelfde manier bouwen. Is de handhaving nu failliet in Den Haag?

Wat gaat zij zeggen tegen burgers die zij niet wil beschermen tegen brand. Zij heeft lak aan de veiligheid van Den Haag waar ze pal voor moet staan. Malik F. een verwarde man noemen als hij net mensen heeft neergestoken in Den Haag. Als ik enkele slechte beoordelingen krijg kan ik vertrekken.

Hans Hensen
' Vreugdevuren' aan zee. Toelaten dat de stapel veel hoger wordt dan afgesproken is. En je dan laten verrassen (verassen kan in dit verband ook) door veranderende wind. Hoe Dom Kun Je Zijn?
frank galesloot / Concerncontroller
graag een onafhankelijke evaluatie bv vd Onderzoeksraad Veiligheid obv een feiterelaas wat precies door wie wanneer wel of niet is gedaan, gezien, geadviseerd, besloten.
J.de Niet / Strat.Adviseur
De vergunninghouders hebben de regels overtreden. Dus sanctioneren. In Den Haag zijn ze daar erg goed in (zie parkeerovertredingen en ander klein grut). Bestuursrechtelijk, strafrechtelijk en civielrechtelijk. Dan is het gauw over. De volgende vraag is of je dit moet willen in je stad. Ga eens praten met de gemeente waarbinnen het dorpje Veen ligt waar elk jaar auto's in de fik gestoken worden door een stel randdebielen.
Bernard
De gemeente heeft hier duidelijk gefaald in haar toezichtstaak. Je staat toch niet toe dat men in weerwil van de vergunning er nog 13 meter bij op stapelt? Tevens houdt men kennelijk geen rekening met weersomstandigheden als harde wind. Dat kan ter plekke alsnog reden zijn het vreugdevuur af te blazen. Dit laat onverlet dat de organisatoren ook hun verantwoordelijkheid niet hebben genomen. Het komt allemaal erg knullig over. Ik ben overigens niet tegen vreugdevuren op zich maar doe het veilig en verantwoordelijk. Je zou bijna denken dat men het willens en wetens uit de hand heeft laten lopen om het fenomeen vreugdevuur voor eens en altijd uit de weg te ruimen...
Jacob
Ben ik de enige die denkt dat ook als de stapel hout niet 13 meter hoger was dan toegestaan, de vonkenregen ongeveer net zo erg als nu zou zijn geweest. Het probleem was meer de wind, dan de hoogte van de stapel. En hoe is de uitdrukking ook al weer: je kunt niet de windrichting veranderen, maar wel je koers verleggen en je zeilen bijstellen. Dom dat dat niet is gebeurd!
Advertentie