Het verschil tussen Sociaal Ondernemerschap en Sociale Onderneming
Toelichting op de diverse begrippen.
Een Sociale Onderneming is de letterlijke vertaling van ‘Social Enterprise’, maar heeft een bredere betekenis dan men vaak denkt. Want hiermee wordt meer geduid op een maatschappelijke onderneming die impact voorop stelt, zowel sociale als ecologische impact.
Binnen een gemeente word ik al snel doorverwezen naar de afdeling sociaal domein, terwijl het onderwerp, mijns inziens, beter aansluit bij economische zaken. Want ook voedselverspilling tegenaan, producten maken van restafval of duurzame energie-initiatieven zijn impactgebieden voor sociale ondernemingen. Om meer inzicht te krijgen in de begrippen heb ik een voorzet proberen te maken.
Sociaal ondernemer (enkelvoud): individu die sociaal ondernemerschap nastreeft (bijv freelancer, eenmanszaak).
Sociale onderneming (meervoud): bedrijven die ondernemen om een maatschappelijk probleem of een maatschappelijke uitdaging aan te pakken, impact voorop stellen op een financieel (grotendeels) zelfvoorzienende manier. Dit betreft zowel sociale als ecologische impactgebieden.
Sociaal ondernemen en sociaal ondernemerschap gaat over het ondernemende gedrag dat gericht is op het tot stand brengen van maatschappelijke waarde.
Sociaal ondernemerschap: het geheel aan activiteiten en gedragingen van ondernemingen gericht op het oplossen van een maatschappelijk vraagstuk en/of het creëren van maatschappelijke waarde door middel van een duurzame bedrijfsvoering. Dus niet alleen voorbehouden aan ‘sociale ondernemingen’, maar ook door een breder scala van kleine, middelgrote en grote ondernemingen kan worden gerealiseerd.
Hierbij kan de ‘sociale onderneming’ een belangrijke rol spelen in de transformatie naar een economie met spelers (op het hele speelveld) die het tot stand brengen van maatschappelijke waarde expliciet opnemen in hun doelstellingen en strategie, en mogelijk in hun statuten. Uiteindelijk gaat het niet om intenties, maar in de waarde die ondernemend wordt gecreëerd.
Sociale innovatie: gaat over het ontwerpen en implementeren van nieuwe strategieën, concepten, ideeën en organisaties die een oplossing trachten te bieden voor grote maatschappelijke uitdagingen. Sociale innovaties bieden antwoorden op complexe sociale problemen, die niet alleen door overheid en bedrijfsleven zijn op te lossen. Sociale innovaties zijn, in andere woorden, goed voor de samenleving en versterken de kracht van de samenleving om te handelen.
Inclusief ondernemerschap: werkgevers geven mensen met een arbeidsbeperking óf een grote afstand tot de arbeidsmarkt een kans in hun organisatie via een baan of werkervaringsplek. Dus echt gericht op arbeidsparticipatie van mensen met een beperking.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen: (mvo): oftewel duurzaam ondernemen of maatschappelijk ondernemen is een vorm van ondernemen gericht op economische prestaties (profit), met respect voor de sociale kant (people), binnen de ecologische randvoorwaarden (planet).
Wil je meer weten?
Neem dan contact op met Corine Janssen.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.