bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Rekenkameronderzoek in Den Bosch werpt vruchten af?

Rekenkameronderzoek in Den Bosch werpt vruchten af? Informatievoorziening bij complexe projecten onder loep.

18 november 2014

AfbeeldingInformatievoorziening bij complexe projecten onder loep

Bijna elke gemeente kent ze: complexe projecten met problemen in uitvoering, planning of budget. Vaak zorgt dit voor discussie over de rol van college, ambtelijke organisatie en raad. Want welke informatie heeft de raad nodig voor zijn taak? En wat kan je prijsgegeven zonder de positie van de gemeente te schaden? De rekenkamer van Den Bosch wijdde er een rekenkameronderzoek aan.

 

Aanleiding voor dit onderzoek was de aanleg van de Bartenbrug. Dit – relatief kleine – bouwproject ontwikkelde zich tot een hoofdpijndossier met forse vertragingen en oplopende kosten. De Bossche rekenkamercommissie onderzocht hoe de informatievoorziening was naar gemeenteraad, burgers en pers in dit én nog twee andere grote bouwprojecten.

Een van de belangrijkste conclusies uit het onderzoek is dat de raad onvoldoende informatie krijgt om zijn kaderstellende en controlerende rol naar behoren te vervullen. Nu nog lost de ambtelijke organisatie een probleem eerst intern op en daarna pas informeert zij de raad. Hierdoor worden raadsleden vaak laat betrokken bij knelpunten in een project of bij wijzigingen in de bouwplannen. Aan de andere kant blijkt de gemeenteraad soms te weinig initiatief te nemen voor die kaderstelling en controle.

Voorkom dode letter
Wat dan wél het ideale scenario is? Informatievoorziening rondom ingewikkelde projecten vraagt om heldere afspraken tussen college, ambtelijke organisatie en raad. Die afspraken kan je vastleggen in een reglement of handvest. En om te voorkomen dat dit een dode letter wordt, spreekt de raad het college aan op naleving van de afspraken en actualiseert deze zo nodig.

Een jaarlijkse rapportage over de projecten geeft de gemeenteraad inzicht en houvast om de uitvoering te controleren. De raad op zijn beurt benut deze informatie actief voor een goede invulling van die controlerol. Als er problemen ontstaan, informeert het college de raadsleden tijdig en volledig. Ook als er nog geen oplossing voorhanden is.

Functioneel orgaan
In Den Bosch heeft het rekenkameronderzoek heel duidelijk zijn vruchten afgeworpen. Er zijn veel discussies losgekomen in de raad, het college en de ambtelijke organisatie. En er worden nu concrete stappen gezet om de huidige informatievoorziening te verbeteren. Hiermee heeft de rekenkamercommissie bewezen een functioneel orgaan te zijn voor de raad, door een politiek beladen onderwerp op een grondige en constructieve manier te onderzoeken.

Hoe KplusV hierin het verschil heeft gemaakt? Wij hebben het rekenkameronderzoek uitgevoerd. Daarin hebben we niet alleen de feiten over de informatievoorziening blootgelegd, maar ook de beleving van raad, college en ambtelijke organisatie meegenomen. Elk rekenkameronderzoek geeft ons weer voldoening. Omdat we ermee kunnen bijdragen aan een structurele verbetering van gemeentelijk beleid, uitvoering of organisatie. Onze adviseurs hebben jarenlange ervaring met het doen van rekenkameronderzoeken, kennen het reilen en zeilen van de gemeentelijke organisatie, en snappen het samenspel tussen politiek en uitvoering.

Hoe heeft de rekenkamercommissie van Den Bosch onze support ervaren?
Voorzitter Gé Backus: “Wij zijn zeer tevreden met het werk dat KplusV voor ons heeft verricht. Het projectteam had zich in heel korte tijd ingewerkt in de complexe materie, wist de juiste vragen te stellen en heeft de relevante zaken boven water gekregen. Kortom, hiermee kunnen we verder!”

 

Interesse gewekt?
Meer weten over het onderzoek in Den Bosch? Over rekenkameronderzoeken in het algemeen? Of over onze rol daarbij? Neem dan contact op met adviseur Henry Potman. Lees ook eens ons productblad en onze referenties.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.