bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Lokaal economisch rendement dankzij pre-seed leningen

Lokaal economisch rendement dankzij preseed-leningen. Zet slim in op innovatieve start-ups.

05 juni 2014
Zet slim in op innovatieve start-ups

Je kunt als lokale of regionale overheid een belangrijke rol spelen bij het realiseren van innovaties. Daarmee geef je meteen je regionale economie een boost. Dit kun je doen met onder meer de inzet van pre-seed leningen, een instrument waarmee je weinig tot geen risico’s loopt. Ondernemers kunnen met dit instrument het gat dichten tussen de kansrijke start-up en de uiteindelijke onderneming. Wat houdt een pre-seed lening in en wat zijn de mogelijkheden?

Pre-seed financiering is het verstrekken van financiële middelen in de vroegste fase van een onderneming. Het gaat hier om innovatieve start-ups; ondernemingen die op basis van een vernieuwend technologisch idee de markt op willen. Partijen met een publiek belang (overheden, stichtingen, kennis- of onderzoeksinstellingen) kunnen dit potentieel regionaal of thematisch ontsluiten door de inrichting van een pre-seed faciliteit.

Concreter
Met een pre-seed lening kan de ondernemer op basis van een goede, maar compacte beschrijving een bedrag van zo’n € 25.000 tot 100.000 lenen. Daarbij hoort een beoordelingssystematiek met een slimme selectie aan de poort. Lijkt het idee op basis van de informatie haalbaar, dan kan de ondernemer een bedrag lenen.

Het bedrag wordt door de ondernemers gebruikt voor het toetsen van de haalbaarheid van het idee op technisch en commercieel vlak. Vaak gaat het om de bouw van prototypen en het inhuren van professionals om het concept op de kwetsbare aspecten te onderzoeken. Even belangrijk is het onderzoeken van de marktpotentie, waaruit blijkt of het product op de markt een serieuze kans maakt. Blijkt aan het einde van het traject de onderneming toch niet haalbaar, dan hoeft de ondernemer de lening niet (volledig) terug te betalen.

En het economisch effect?
Een ondernemer heeft meestal geen budget voor externe expertise. De kostenposten voor haalbaarheidsonderzoeken kan de gemiddelde particulier niet zelf financieren. In die fase is ook de kans op een ‘no go’ nog erg groot. Bij banken en investeerders hoeven ondernemers niet aan te kloppen. In de praktijk laten daardoor veel ideehebbers de uitwerking van hun plan achterwege. In dat ‘gat’ ligt een onontsloten potentieel voor vernieuwing en economisch gewin op lange termijn.

Opwaartse spiraal
Door zo’n faciliteit slim in te richten, kan een groot effect op de regionale economie bereikt worden. Vaak kan lokale expertise voor een belangrijk deel ingekocht worden. Gevolg: het geld gaat in omloop in het lokale of regionale economische systeem. Als vervolgens een aantal lokaal bloeiende start-ups voor werkgelegenheid en economische activiteit zorgt, dan kan de lokale of regionale economie ook een sterke impuls krijgen. Het geleende geld komt bij succes terug en het systeem kan opnieuw van start gaan, waarbij de nieuwe onderneming kan worden toegevoegd aan het lokale expertisenetwerk. Zo ontstaat een opwaartse spiraal.

Onze ervaring met pre-seed faciliteiten
KplusV is deskundig als het gaat om pre-seed faciliteiten. Matthew Vuijk, expert in start-ups en pre-seed faciliteiten in het bijzonder: “Onze betrokkenheid houdt niet op bij de vorming van een valorisatieplan. We zijn bij het gros van de regelingen ook bij de uitvoering betrokken als beheerder van het proces en de middelen.”

Hiermee aan de slag?
Iedere regio en ieder valorisatieprogramma kent echter zijn eigen dynamiek. Maatwerk is nodig voor optimaal effect. Matthew: “Ik ga graag in gesprek met overheden, stichtingen, grootbedrijven, kennis- of onderzoeksinstellingen, die na het lezen van dit artikel de mogelijkheden voor een lokale pre-seed faciliteit nader willen verkennen. Bel of mail me gerust.”

Contactpersoon:

Matthew Vuijk, Adviseur

Stuur email / 06-27 08 55 74

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.