bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Graft-De Rijp is bijna rijp voor fusie

Graft-De Rijp is bijna rijp voor fusie. Vanaf 2015 één gemeente met Alkmaar en Schermer

20 mei 2014

Vanaf 2015 één gemeente met Alkmaar en Schermer

Graft-De Rijp heeft zich de afgelopen tijd op de kaart gezet. Natuurlijk door het bezoek van de koninklijke familie op Koningsdag 2014. Maar ook door de aanstaande fusie met buurgemeenten Schermer en Alkmaar. Op 1 januari 2014 is daarop een voorschot genomen, toen de drie ambtelijke organisaties fuseerden. De bestuurlijke fusie staat een jaar later gepland: op 1 januari 2015.

Om de fusie in goede banen te leiden, is een projectorganisatie in het leven geroepen. Vanuit de drie gemeenten nemen hieraan onder meer een projectleider Fusie en twee coördinatoren deel. KplusV heeft de coördinerende rol op zich genomen voor Graft-De Rijp (sinds eind 2013) en Schermer (sinds 2014).

 

Afstemming handen en voeten geven
Een fusie heeft heel wat om het lijf – en dat is nog een understatement. Goede afstemming tussen de fuserende partijen is dus essentieel. In Alkmaar, Graft-De Rijp en Schermer geeft de projectorganisatie handen en voeten aan die afstemming. Zo zorgen de coördinatoren ervoor dat de belangen van de gemeenten worden geborgd; zowel in de ambtelijke organisatie als in het fusietraject. Bijvoorbeeld door de ontwikkeling van kernenbeleid en de harmonisatie van bestaand beleid te coördineren.

De projectorganisatie bereidt daarnaast de vergaderingen voor van de project- en stuurgroep Fusie, en legt voorstellen en besluiten voor aan deze groepen. De coördinatoren op hun beurt informeren de gemeentesecretarissen over alle zaken die spelen rondom de fusie. Ook schrijft de coördinator van Graft-De Rijp en Schermer collegevoorstellen en woont zij collegevergaderingen bij om de burgemeesters en wethouders bij te praten.

Met als resultaat: slagvaardige gemeente
Deze en alle andere inspanningen leiden ertoe dat Graft-De Rijp (6.500 inwoners), Schermer (5.500 inwoners) en Alkmaar (94.300 inwoners) vanaf 2015 één gemeente zijn met één ambtelijke organisatie, één gemeenteraad en één naam: Alkmaar. De nieuwe gemeente brengt het beste van stad en land samen én vergroot de bestuurlijke slagkracht.

               

Joost Cox, projectleider Fusie, over de bijdrage van KplusV aan het fusieproces:

"De ondersteuning die KplusV biedt als procescoördinator, ervaren we als uiterst professioneel en adequaat. Juist in deze spannende fase van de fusie (na de ambtelijke fusie) moeten we bestuurlijke afspraken invullen en waarmaken, op weg naar de nieuwe gemeente per 1 januari 2015. KplusV geeft blijk van inhoudelijke kennis, maar voelt vooral goed aan hoe te opereren binnen de bestaande verhoudingen van de fusiepartners. Dat zorgt ervoor dat de positie van de beide kleinere gemeenten optimaal wordt behartigd."

 

Interesse gewekt?
Wilt u meer weten over dit traject? Of over samenwerken en fuseren in het algemeen? Onze adviseur Henry Potman vertelt je er graag meer over.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.