Kleine gemeenten boos op Zuid-Holland
Kleine gemeenten als Schoonhoven en Voorschoten zijn boos op de provincie Zuid-Holland. Die schrijft voor dat gemeenten bestuurskrachtmetingen moeten houden en laat blijken dat schaalvergroting daarvoor een belangrijk motief is.
De kleine gemeenten in Zuid-Holland zijn boos. De oorzaak is de recent verschenen discussienota Grensoverschrijdend Samenwerken en Samengaan. De Zuid-Hollandse gemeenten moeten volgens de provincie sterk en krachtig zijn om het toenemend aantal (gedecentraliseerde) taken te kunnen uitvoeren. Er staat in de nota een uitgewerkte planning voor de komende vier jaren wanneer in welke gemeente of her in te delen gemeente een bestuurskrachtmeting voor de eerste of tweede keer moet worden gehouden.
Jeroen Staatsen, burgemeester van Voorschoten: 'Het is te zot voor woorden. Is dit de provincie Nieuwe Stijl? Dit is een mate van betutteling die onacceptabel is.' Wanneer gemeenten geen consequenties verbinden aan bestuurskrachtmeting zal de provincie dat doen, zo staat in de nota. De Schoonhovense burgemeester Dick DeCloe stelt vast dat de provincie zijn eigen beloften op dit punt niet nakomt. Zo heeft de provincie nooit een standpunt ingenomen over de eerder gehouden bestuurskrachtmeting in Schoonhoven, maar zich slechts beperkt tot een samenvatting van de uitkomsten.
DeCloe vindt dat de provincie geen rol zou moeten spelen bij bestuurskrachtmetingen. 'Ik ben voorstander van het model dat de politie hanteert waar visitaties door collega's worden gedaan. Ik pleit daarom voor een visitatie bij elke gemeente door collega's van andere gemeenten.' Staatsen is geen tegenstander van bestuurskrachtmeting. 'Het is volstrekt normaal om je te laten doormeten. Vergelijk het maar met de periodieke controle bij de tandarts of de apk-keuring van je auto. Het is ook leuk en uitdagend om een bestuurskrachtmeting te laten uitvoeren, maar wel op voorwaarde dat er geen dreiging is van herindeling.' DeCloe: 'Het voordeel van bestuurskrachtmeting is dat je door externen kunt worden wakkergeschud. Het kan de alertheid van het gemeentelijk apparaat testen.'
Volgens de Zuid-Hollandse gedeputeerde Martin van Engelshoven-Huls wil de provincie met de discussienota over samenwerken zoveel mogelijk in overleg met de gemeenten naar maatwerk zoeken. Van vooringenomenheid is volgens de gedeputeerde geen sprake. De discussienota moet de voorwaarden helder maken in welke gevallen gemeenten het beste kunnen kiezen voor samenwerking, en in welke gevallen fusie de beste oplossing is om de kwaliteit van het lokaal bestuur te versterken.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.