Advertentie

'Limburgers bloeden zwaarder voor crisis'

Theo Bovens, commissaris van de koninging in Limburg, vindt dat Limburgers ten onrechte zwaarder door crisis worden getroffen dan inwoners Randstad.

04 december 2012

Grensprovincies worden onevenredig hard getroffen door bezuinigingsmaatregelen van het kabinet Rutte 2. Theo Bovens, commissaris van de koningin in Limburg, vraagt het kabinet de gevolgen voor deze gebieden snel in kaart te brengen.

Opeenstapeling van maatregelen
Limburgers hoeven niet méér te bloeden voor de crisis dan inwoners uit de Randstad, stelt Bovens. Hij constateert dat dat wel het geval is; de opeenstapeling van maatregelen treft bepaalde delen van Nederland harder. Zoals het verdwijnen van overheidsbanen, accijnsverhogingen en de invoering van de WOZ als maatstaf voor huurprijzen. ‘Het moet in den Haag tussen de oren komen dat zulke maatregelen een grenseffect hebben.’

Bezuiniging overheidspersoneel
De bezuiniging op overheidspersoneel zou Limburg, als alle geruchten en plannen worden uitgevoerd, zomaar zeshonderd banen kunnen kosten, blijkt uit de optelsom van de Limburgse commissaris van de koningin (CvK). Het ministerie van Financiën stoot belastingkantoren af, Justitie wil gevangenissen sluiten in Maastricht en Sittard en ook Defensie schrapt banen in Limburg.

Minister BZK coördineert
Bovens: ‘Nog niet zo lang geleden heeft de Tweede Kamer moties aangenomen, dat bij dreigend banenverlies rekening moet worden gehouden met spreiding over het land en met de effecten voor de regio’s. De minister van Binnenlandse Zaken is aangewezen om dat te coördineren. Nu zit er een nieuw kabinet, met nieuwe bezuinigingen en al die bewindslieden gaan hun eigen plannen invullen. Van enige coördinatie hebben wij nog niets gemerkt.’

Grensgebieden en krimpregio's
Volgens Bovens neemt het kabinet maatregelen die voor de bv Nederland interessant zijn, zonder te kijken hoe dat uitpakt voor grensgebieden, die deels samenvallen met de drie krimpregio’s, Limburg, Zeeland en Noord-oost Groningen.

Hogere zorgpremies
Accijnsverhogingen op alcohol en benzine hebben in grensgebieden bijvoorbeeld onmiddellijk een weglekeffect voor de detailhandel. Ook het oorspronkelijke plan voor hogere zorgpremies zou slecht uitpakken bij de grens. Duitse en Belgische werknemers in Nederland zouden daar via de werkgever tot honderdvijftig euro meer voor moeten betalen, terwijl zij geen gebruik maken van zorg in Nederland. ‘Daar was niet naar gekeken.’

WOZ-huren ongunstig
Invoering van de WOZ als grondslag voor huurprijzen treft alle gebieden waar de huizen relatief weinig waard zijn. Dat speelt in krimpgebieden en ook in andere grensregio’s.

Snelle formatie
In Den Haag is de grens ver weg, veronderstelt Bovens. Volgens hem is in een halve middag in kaart te brengen wat de grenseffecten zijn van het Regeerakkoord. Hij wil dat best zelf doen, maar vindt het voor het ‘leervermogen’ van het kabinet beter als die rekensom even in Den Haag wordt gemaakt. ‘Ik geloof niet dat het onwil is, het heeft waarschijnlijk te maken met de snelheid van de formatie. Het is nog te repareren.’

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Robbie
LImburg moet of onafhankelijk worden van Nederland of aansluiting zoeken bij Belgie. Wij hebben niks met de Hollandse mentaliteit en zeker niet met de politiek (bezuinigen en overheersen). Hollanders denken dat ze meetellen op wereldniveau maar ze worden slecht gedoogd door de grootmachten
Wiet ten Doeschate / directeur ixad-communicatie en vormgeving. Maastricht
CvK Theo Bovens stelt, zeer diplomatiek, dat het geen onwil is van Den Haag. Dat is het ook niet, het is veel erger. Het is totaal onbegrip. In de Randstad, en daar wonen en werken de mensen die ons land besturen, is geen echte grens. Nederland houdt daar op waar de Noordzee begint. Als de Haagse bestuurders, niet alleen de politici ook ongeveer alle ambtenaren op de ministeries, een frisse neus gaan halen is het strand een uitgelezen plek. frisse wind en eindeloos niets hoever je ook kijkt. Dat is in Limburg en de andere echte grensprovincies wel anders. In die provincies staat men in direct en dagelijks contact met Europa, u weet wel, dat achterland van Rotterdam.
Janssen / Boekhouder
Burgers en bestuurders stoten keer op keer met hun hoofd aan dezelfde steen. En zij leren er niets van.

En als je het stuk leest, het druipt van de machteloosheid. En de kreten die gebruikt worden; grenzen, achterland van rotterdam, Den Haag kijkt niet verder dan.. etc. En toch weer het idee dat de overheid alles kan regelen.

Als je een keer niet tegen dezelfde steen wilt stoten, zou ik zeggen, red jezelf en ga niet wachten op anderen die Limburg moeten redden! Succes!
Wiet ten Doeschate / directeur ixad-communicatie en vormgeving. Maastricht
Beste mijnheer of mevrouw Eastmoney, wie u ook mag zijn, ik begrijp de vergelijking niet met het stoten aan dezelfde steen. Het gevoel van machteloosheid is niet algemeen, maar wel als Den Haag op landelijk niveau regelt dat de periferie moet bloeden. Lees ook het bericht in BB van 23-11 over waar de rake klappen vallen. We wachten niet op hoe anderen Limburg redden, maar met Theo Bovens maak ik bezwaar tegen het leegroven van de verre gebieden. Ik kom uit de Randstad en het is een feit dat Groot Amsterdam een onevenredig grote portie uit alle staatsruiven krijgt. Op elk gebied. Weet u hoeveel Rijksmusea er zijn in Limburg, om maar wat te noemen? Het antwoord is 0!
Janssen / Boekhouder
Al sinds jaar en dag ligt het Hart van de Politiek in de Randstad. Tot zekere hoogte begrijpelijk, want meer dan 6 miljoen mensen wonen en werken in de Randstad.

Het gevolg van dit denken, is ook al sinds jaar en dag bekend. De 'verre' buitengebieden zijn het slachtoffer. Veel betalen en weinig krijgen. Maar ja, dit is niet nieuw. Het was gisteren al zo, het vandaag zo en morgen ook.

Om dan nog je hoop te hebben op Politiek Den Haag lijkt mij dan ook niet verstandig.

Waar ligt de toekomst? Dat is niet bij de overheid, maar de markt. Iedereen, ook ik, moet leren dat de behoefte bepalend is, elke euro die geinvesteerd wordt, moet rendement opleveren. Op dit moment wordt er nog teveel geinvesteerd in zaken, die op zich zelf staand nuttig lijken, maar geen winst maken. Minder overheid, betekent ook meer vrijheid voor- en zelfredzame burgers.

Ondanks alle rijkdom, de gasbel van slochteren, een goed opgeleide bevolking en bedrijvigheid, heeft NL een staatsschuld van 426 miljard (wordt trouwens nooit terugbetaald, dus wij zijn failliet, hebben banken nog niet door), een begrotingstekort van 3% (vinden wij schijnbaar een goede score!), etc ik stop voordat ik door sla.

Als ik en net als de rest van NL wat minder naar de maakbaarheidsidioten had geluisterd, was de publieke sector en haar impact op mijn beurs een stuk minder geweest. Dan invloed van Groot Amsterdam in de randstad was ook een stuk minder.

Ik kan u geen juichverhaal bieden, wat ik wel kan zeggen, laat iedere euro winstgevend zijn. Als de andere 10 miljoen nederlanders wat minder naar Den Haag kijken en meer naar hun eigen kunnen, hebben wij een gigantische stap vooruit gezet.
Joop / zwartepiet
afscheiden van Nederland zou Limburg goed doen, ga ik er meteen wonen.

wel eerst effe wat linkse elementen de provincie uitschoppen, die kunnen mooi emigreren naar Friedrentgrun.
Paul / projectleider
Grappig, van de 12 provincies zijn er 7 grensprovincies.

Zijn ze die allemaal vergeten? Denk het niet Calimero
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Grensprovincies eten altijd al van twee walletjes. Dat maakt extra maatregelen sowieso overbodig.
Advertentie