‘In iedere gemeente is een debat over polarisatie nodig’
De Europese Commissie pleit voor het opzetten van een netwerk van plaatsen die aan de Holocaust herinneren, zodat ieder kind er van weet.
Geen minderheid in Europa moet hoeven vrezen voor de veiligheid, ongeacht van welke kant het komt. De Europese Commissie wil islamofobie en antisemitisme bestrijden met voorlichting en gesprek.
Alarmerende stijging
Het ontheiligen van Joodse graven of de graven van moslims, het oproepen om alle moslims uit te zetten en vrouwen te verkrachten of alle Joden te vermoorden. Er is een alarmerende stijging van antisemitisme en islamofobie in Europa, zegt vicepresident van de Europese Commissie Margaritis Schinas.
Burgerpanel
Polarisatie en haat moeten stoppen, ongeacht van welke kant het komt of aan welke kant je zit in de hemicycle, de parlementszaal in Straatsburg, aldus Schinas. ‘Geen minderheid mag in vrees leven in de Europese Unie.’ Schinas zegt dat de Europese Commissie actie onderneemt. Er moet een netwerk komen van plaatsen die aan de Holocaust herinneren, zodat ieder kind er van weet. Ook moet er een burgerpanel komen dat zich bezig houdt net het onderwerp haat. De Europese Commissie stelt verder 30 miljoen euro beschikbaar voor de beveiliging van joden en moslims, waaronder 5 miljoen voor scholen en religieuze plaatsen. Een andere actie is de inzet van factcheckers die online haat moeten gaan opsporen.
Lokale gemeenschap
Dat sluit aan bij de mening van de lidstaten. Namens de voorzitter van de Raad, het gremium van de lidstaten, meldde de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib dat de lidstaten iedere vorm van uitsluiting, discriminatie en racisme veroordelen. ‘De lidstaten willen dit verbreden naar de civil society. Er moet debat over worden gevoerd in iedere lidstaat, in iedere stad en iedere lokale gemeenschap’, stelde zij.
‘Haat is haat’
In Frankrijk is sinds de terreuraanval van Hamas op Israël het aantal antisemitische incidenten verdrievoudigd, stelt een Europarlementariër. Een andere Europarlementariër meldt dat de Duitse politie demonstrerende moslims in elkaar slaat.
De Poolse sociaaldemocratische Leszek Miller: ‘Het komt van alle kanten. We moeten zorgen dat onze demonen zich niet gemakkelijk gaan voelen, vreemdelingenhaat moet geen ruimte krijgen en helaas komt het in dit huis ook voor.’ De Deense liberale Karen Melchior: ‘Haat is haat, ongeacht van welke kant het komt.’
Hitlergroet
Melchior ondervroeg de Italiaanse Sylvia Sardone, lid van de meest rechtse groep in het Europees Parlement over de Romeinse groet, een armbeweging waarop de Hitlergroet is gebaseerd. Deze werd eerder dit jaar in Rome gebracht bij een demonstratie van neofascisten. Sardone zei daar niet veel kwaad in te zien. Volgens haar wordt de groet ook gebruikt door linkse mensen. ‘U moet uw feiten checken’, voegde ze er aan toe.
Polariserend
Bert-Jan Ruissen was de enige Nederlandse deelnemer aan het debat. Hij vindt dat we moeten ophouden met polarisatie. ‘Je mag demonstreren, maar zodra je gaat schreeuwen dat joden uit hun land verdreven moeten worden, ga je een grens over’, aldus de SGP’er. Hij wees er op dat hij een schooldirecteur sprak die 80 procent moslimleerlingen heeft en dat daar ‘respect voor andersdenkenden’ wordt geleerd. Is Ruissen door slechts één kant te noemen dan niet ook juist polariserend bezig? Nee, zo vinden ze op zijn kantoor: ‘Omdat de acties tegen joden onvergelijkbaar zijn in aard en hoeveelheid dan de acties tegen moslims.’
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.