Zelfstandig thuis wonen: ouderen komen pas in actie als het probleem zich al voordoet
Zelfstandig thuis wonen: ouderen komen pas in actie als het probleem zich al voordoet.
Als gevolg van alle veranderingen in de zorg, zullen ouderen weer vaker en langer thuis (moeten) blijven wonen. Het is belangrijk dat het huis daarvoor geschikt is en dat bewoners eventuele verbouwingen tijdig organiseren. Uit onderzoek van I&O Research onder 55-plussers, in opdracht van Lang Zult U Wonen blijkt echter dat ouderen hun huis pas gaan aanpassen als het al (bijna) te laat is: als de nood aan de man is en een verbouwing een (te) forse belasting voor ze is. Hoe kunnen ouderen op tijd gestimuleerd worden om maatregelen te treffen?
Figuur 1
Overweegt om het huis levensloopbestendig te maken
‘Jongere ouderen’ (55- tot 59-jarigen) zijn nog nauwelijks bezig met het levensloopbestendig maken van hun woning: zij vinden het nog te vroeg om hiermee bezig te zijn. Vanaf ongeveer het 65ste levensjaar wordt er een beetje georiënteerd en vanaf 75 jaar wordt er pas echt actie ondernomen. Het blijkt dat leeftijd niet de reden is om actie te ondernemen, mensen laten het afhangen van hun fysieke en mentale gezondheid. Ook als mensen al overwegen om hun huis levensloopbestendig te maken, wordt er nog geen daadwerkelijke actie ondernomen. Het wordt vooruitgeschoven, vaak zo’n 2 tot 5 jaar.
Figuur 2
Top 3 van redenen om niet te overwegen om de woning levensloopbestendig te maken, naar leeftijd; significante verschillen
In vertrouwde omgeving blijven wonen
Een meerderheid (67%) van de 55-plussers is bekend met het begrip ‘levensloopbestendig wonen’. Ook is men op de hoogte van de voordelen van levensloopbestendig wonen. Wat mensen vooral belangrijk vinden, is dat zij in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen.
Als het hoe-en-wat en de kosten duidelijk worden, raken mensen geïnteresseerd in het aanpassen van de woning. Een combinatie met verduurzaming van de woning kan mensen eerder over de streep halen. Op deze manier kunnen jongere ouderen mogelijk overgehaald worden om bij investeringen in hun woning ook rekening te houden met levensloopbestendig wonen.
Het volledige rapport
Meer weten over hoe mensen beïnvloed kunnen worden om hun gedrag te veranderen ten opzichte van levensloopbestendig wonen? In bijgaand rapport gaan we verder in op de waarden die de verschillende 55-plussers hebben en hun houding en bewustwording ten opzichte van levensloop geschikt wonen. Niet iedereen is immers gelijk en verschillende groepen mensen worden door verschillende aspecten getriggerd om hun gedrag te veranderen.
Klik hier voor het gehele rapport
Meer informatie
- Rachel Beerepoot | r.beerepoot@ioresearch.nl | 06- 8686 1623
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.