Advertentie

IPO kiest voor passieve houding

Volgens IPO-voorzitter Johan Remkes is dat niet in het belang van het openbaar bestuur. Maar hij wil niet voor het Kamerdebat specificeren wat zeker niet controversieel moet worden verklaard.

25 april 2012

Het IPO wil niet voor het Kamerdebat over het controversieel verklaren van wetsvoorstellen aangeven wat zeker niet controversieel moet worden verklaard.

Geen verloren jaren
Wel zegt IPO-voorzitter Johan Remkes dat gemeenten en provincies met heel veel vraagtekens blijven zitten als de Kamer alles controversieel verklaart . ‘Dat is niet in het belang van het openbaar bestuur.’  Van Remkes mogen 2012 en 2013 geen verloren jaren worden. ‘Daar zitten de medeoverheden niet op te wachten.’ Remkes wil daarom dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt over lopende wetgeving en het overige kabinetsbeleid. Hij vreest echter dat er een periode van veel onduidelijkheid zal ontstaan.

Uitvoering Bestuursakkoord niet stilleggen
De provincies willen in ieder geval graag de met het Rijk en de andere overheden gemaakte bestuursafspraken uitvoeren. ‘Deze afspraken dragen bij aan het oplossen van de economisch crisis, daarom moet de uitvoering van deze afspraken niet stil komen te liggen.’ Nadere uitleg wil Remkes niet geven, omdat de situatie nu te onduidelijk is. ‘Het is nu eerst aan de Kamer om de lijst met controversiële onderwerpen te maken. Als die lijst bekend is, komen we met een reactie’, aldus een woordvoerder van het IPO.

Lijn van Remkes
Is het dan niet verstandiger om nu al aan te geven wat zeker niet controversieel verklaard moet worden? Straks is het te laat. ‘Daar kiezen we nu niet voor.’ In het Bestuursakkoord staan allerlei afspraken. Wat moet dan zeker wel doorgaan? ‘Het gaat bijvoorbeeld om de Wgr-plusregio’s.’ En het natuurakkoord? ‘Dat wordt gewoon uitgevoerd.’ Maar als bijvoorbeeld GroenLinks eisen gaat stellen voor steun aan bezuinigingen, kan het natuurbeleid toch ook deels sneuvelen? ‘Ja, maar we reageren na het Kamerdebat. Dit is nu even de lijn van Remkes.’

VNG
Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil dat gemeenten na de val van het kabinet van het Rijk snel horen waar zij aan toe zijn. Dat liet een woordvoerster van de VNG woensdag weten. De VNG dringt aan op een snel overleg, omdat anders ,,onaanvaardbare vertragingen en complicaties'' ontstaan op het gebied van zorg, jeugd, werk en regionale uitvoeringsdiensten. Volgens de VNG komt zonder duidelijkheid over de lopende afspraken en financiële kaders de ontwikkeling van een betere dienstverlening aan burgers tot stilstand.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie