Alphenaren zijn lokale politiek beu
‘We pikken de ruzie in de Alphense gemeenteraad niet langer!’, zo valt er te lezen boven Van der Schoots ingezonden stuk op de website alphen.webregio.nl. Volgens hem heeft de gemeente juist nu behoefte aan stevig bestuur: ‘Er moet bezuinigd worden, er komt een fusie met Boskoop en Rijnwoude aan, en overal in de stad ondervinden bouwplannen ernstige vertragingen’.
Stevig bestuur
‘We pikken de ruzie in de Alphense gemeenteraad niet langer!’, zo valt er te lezen boven Van der Schoots ingezonden stuk op de website alphen.webregio.nl. Volgens hem heeft de gemeente juist nu behoefte aan stevig bestuur: ‘Er moet bezuinigd worden, er komt een fusie met Boskoop en Rijnwoude aan, en overal in de stad ondervinden bouwplannen ernstige vertragingen’.
Integriteit
In Alphen vertrokken de afgelopen maanden achtereenvolgens burgmeester Wim de Gelder (GroenLinks) en de twee wethouders Hans Groen in ’t Wout (CDA) en Paul Schings (PvdA). De integriteit van het dagelijks bestuur werd meerdere malen aan de orde gesteld. De verziekte sfeer in het gemeentehuis lijkt ook nog niet voorbij te zijn. Zo beweert Van der Schoot dat er voortdurend ruzie wordt gemaakt in de gemeenteraad en dat zelfs een belangrijk deel van de partijen uit protest niet komt opdagen bij raadsvergaderingen.
Vastgeroest patroon
Van der Schoot, die in het dagelijks leven een bedrijf in software en in bouwmachines heeft, bespeurt een ‘vastgeroest patroon’ in de politiek. ‘De tijden zijn veranderd, het is tijd voor een nieuwe dynamiek. Politici kunnen zaken niet meer verzwijgen, Met Facebook, Twitter en Wikileaks is de wereld veel opener geworden’. Die openheid heeft volgens Van der Schoot ook voordelen. ‘Iedereen maakt fouten, dus iedereen snapt dat een wethouder of politieke partij ook niet perfect is’.
Authentieke figuren
‘Alphen heeft behoefte aan authentieke figuren uit het dorp. Dossierkennis is niet zo belangrijk, daar heb je de technocratische ambtenaren voor. Bestuurders moeten vooral weten wat er speelt’, aldus Van der Schoot. Volgens hem zijn de lokale partijen het over driekwart van de onderwerpen op gemeentelijk niveau wel eens. ‘Als politici wat meer naar elkaar zouden luisteren, dan zouden we in Alpen al een stuk verder zijn’.
Frisse kijk
Als het aan Van der Schoot ligt, neemt hijzelf een van de twee vacante wethoudersposten in. ‘Ik begrijp wat de problemen zijn en heb een frisse kijk op de politiek’. Voor welke partij weet hij nog niet. ‘Ik ben al jaren stilzwijgend lid van zowel PvdA als CDA. Maar partijpolitiek vind ik niet zo belangrijk, het gaat mij om het intermenselijke contact’.
PvdA en CDA dragen eind maart hun kandidaat-wethouders voor.
Ook menig burger van Alphen is het met me eens, lees maar eens de reacties bij mijn blogs of op twitter @machiels_s #wethouder machiel.
Overigens stel ik helemaal niet dat het makkelijk is, maar wel dat het niet goed gaat. Dat laatste valt toch niet te ontkennen, als de burgemeester weg is, 2 wethouders, een griffier zich op het laatste moment terugtrekt en een aantal partijen wegloopt uit de raad of niet komt.
Daarnaast is het zo, dat ik niet alleen met kritiek kom, maar ook met oplossingen. In deze situatie zo simpel reageren als een aantal lezers doet zegt meer over de bekrompen en ouderwetse wereld waaraan ik me erger, dan over mij.
Wat me buitengewoon verbaasd heeft het afgelopen jaar en wat me gesterkt heeft in mijn mening, is het onvermogen van veel ambtenaren en politici om met kritiek om te gaan. OK het zijn hier en daar wat harde grappen, maar het is een weblog, een soort column. De beleefde humor van Toon Hermans was prachtig, maar tegenwoordig hebben we Hans Teeuwen, Youp van 't Hek, Theo Maassen. Dat gaat wat harder en de volgende generatie komt er al weer aan.
Internet, twitter, facebook, wikileaks, wen er maar aan. Het beschermde wereldje komt niet meer terug. Niks ergs, alleen anders!