Advertentie

Inhuurkampioen Ede kan het zich veroorloven

Dat de gemeente Ede voor steeds meer geld externe mensen inhuurt hoeft op zich geen probleem te zijn, mits er nu snel een visie achter wordt ontwikkeld. Probleem is dat deze nu ontbreekt, evenals een goede administratie. ‘Elke afdeling huurt voor zichzelf in, slechte krachten komen soms meerdere malen terug’.

08 december 2010

Meer dan landelijk gewenst
Dat stelt voorzitter Carel de Vries van de gemeentelijke Rekenkamercommissie, die gisteren een rapport over de inhuur van buitenstaanders door de gemeente Ede presenteerde. Na klachten van de gemeenteraad onderzocht de commissie waarom het bestede budget aan externen de laatste drie jaar van 7,4 miljoen tot 11,7 miljoen is gestegen. Ede geeft nu meer geld uit aan externen dan de ‘landelijk wenselijk geachte 13 procent van de totale begroting’.

Totaal niet belangrijk
Dat laatste vindt voorzitter De Vries overigens ‘totaal niet belangrijk’. Het gaat de commissie er niet om het aantal ingehuurden koste wat het kost naar beneden te brengen, het is de visie die telt. ‘Misschien is het wel heel verstandig om mensen van buitenaf in te huren en zo te besparen op de vaste loonkosten. Er lopen nogal wat complexe projecten en goede projectleiders zijn nu eenmaal schaars in gemeenteland’.

Geen visie
Het is dan ook niet op voorhand verkeerd deze kennis in te huren. Mits er maar een coherente centrale gedachte achter zit mag het aantal buitenstaanders van de rekenkamer nog wel stijgen. ‘Die visie ontbreekt momenteel, waardoor elke sector op eigen houtje zonder richting kan inhuren.’

Mislukkingen
Voeg daarbij dat er ook geen deugdelijke administratie wordt bijgehouden en je ziet al snel waar het fout loopt. ‘Er wordt bijvoorbeeld niet geëvalueerd, waardoor buitenstaanders die bij ene afdeling zijn mislukt door een andere dienst weer kunnen worden ingehuurd, aldus De Vries.

Niet boven stand
Op zich leeft Ede volgens hem niet boven zijn stand: ‘Elke afdeling krijgt voor het aantal ambtenaren dat er zit de maximale loonsom uitbetaald. Hoe meer mensen er werken die niet in de hoogste schaal zitten, hoe meer ruimte tot inhuur van buitenstaanders. Dit systeem voorkomt in de praktijk dat er te veel geld wordt uitgegeven, Ede kan zich die 11,7 miljoen wel veroorloven’.

Geen politieke problemen
Verantwoordelijk wethouder Evert van Milligen (VVD) heeft gisteren tijdens de presentatie van het rapport al gezegd de aanbevelingen onverkort over te zullen nemen. Hij komt midden volgend jaar met een visie op het inhuren van externen en zal de verslaglegging verbeteren. De Vries verwacht geen politiek zwaar weer’.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul Hart
Wat een merkwaardige redenering. Als je de visie waarom je iets doet maar achteraf ontwikkelt kun je zo ongeveer altijd alles goed praten.

En Ede kan het zich veroorloven? Als belastingbetalend burger moet ik aanzien hoe het één na het ander in Ede in het honderd loopt (Buurtbeheer, ANDEZ-1 project), en hoe de gemeentelijke belastingen maar blijven stijgen.

Het is inderdaad moeilijk om competente projectmanagers te vinden. Competente rekenkamervoorzitters vinden is blijkbaar volstrekt onmogelijk.
wietse
Elke afdeling krijgt voor het aantal ambtenaren dat er zit de maximale loonsom uitbetaald!!!! Onzinnig. Als er mensen "onderbetaald" worden dat kan de max.loonsom toch omlaag? Wat een drogreden om externen in te huren.
Morsnova / commentator
@Pecunia....nee, pecunia, zo werkt het niet bij de overheid. De overheid is namelijk een budgetgestuurde organisatie. Geld wordt derhalve uitgedeeld op basis van begrotingen en niet op basis van de reële vraag. En die hoeven niet overeen te komen.

Dat leidt inderdaad vaak tot onzinnige uitgaven, terwijl ze anderzijds maar blijven kermen over geldgebrek.

Dit mechanisme is precies de reden waarom de overheid zo slecht presteert bij marktverzorging. Zo waren er tien jaar geleden enorme wachtlijsten in de zorg. Zo konden de oude communistische staten maar geen supermarkt gevuld krijgen.

Het is me dan ook een womder, dat er in Nederland nog een politieke stroming is, die zoveel mogelijk door de overheid te willen regelen. Als het aan de SP ligt wachten we weer jaren op een kunstheup en moeten we in de rij staan bij winkels om dat ene schaarse product te kunnen bemachtigen.
Advertentie