Advertentie

'Informatie over gevangenen niet zomaar naar gemeenten'

Het was de RSJ (de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming) zelf die vorig jaar oordeelde dat de nazorg voor gedetineerden veel te wensen overlaat. Gevangenissen, gemeenten en reclassering werken gebrekkig samen, concludeerde de raad.

08 maart 2018
gevangenis.jpg

Gegevens over gedetineerden die binnenkort vrijkomen mogen niet zomaar automatisch worden gedeeld met gemeenten, al is het doel daarvan de re-integratie van de gedetineerden te ondersteunen. Dat oordeelt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ).

Nazorg laat te wensen over
Het was de RSJ zelf die vorig jaar oordeelde dat de nazorg voor gedetineerden veel te wensen overlaat. Gevangenissen, gemeenten en reclassering werken gebrekkig samen, concludeerde de raad. Maar informatie met gemeenten delen zonder dat de persoon over wie het gaat daarvoor toestemming geeft, mag alleen als sprake is van een zwaarwegend algemeen belang - denk aan gevaar voor de openbare orde en recidivegevaar - en als dit wettelijk geregeld is.

Geen hulp
De RSJ trok vorig jaar al aan de bel en meldde toen dat de helft van de gedetineerden überhaupt geen hulp krijgt bij terugkeer in de samenleving. Zij zitten te kort vast om aan hun re-integratie te kunnen werken. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gerard Jan de Ruiter / Consulent
Ja en verder? Mij komt het sterk voor dat dit artikel onvolledig is. Als het volledig wordt gemaakt: vraag de gedetineerde eerst om toestemming voor gegevensuitwisseling, wordt het gelijk een stuk minder sensationeel.
Ben Aukema / auditor
Gewoon vragen en bij toestemming de (beperkte set van) gegevens doorgeven en zo niet dan doorgeven dat er geen toestemming is ontvangen van de drager van het BSN,
Jongmans
En die van alle burgers wel ?
Advertentie