Advertentie

‘Als ik niet kan ingrijpen, wil ik het ook niet weten’

Als hij toch geen middelen heeft om er iets aan te doen, dan hoeft burgemeester Jos Som van Kerkrade ook neit op de hoogte te zijn van de komst van een vrijgekomen zedendelinquent naar zijn gemeente.

23 juli 2013

Burgemeester Jos Som van Kerkrade wil niet weten dat een vrijgekomen zedendelinquent in zijn gemeente komt wonen als hij daar toch niets aan kan doen. 

Enquête onder buurtbewoners
In Kerkrade zoemen berichten rond dat de voor kindermisbruik veroordeelde Brabantse zwemleraar Benno L. een huurhuis in Kerkrade op het oog zou hebben. Daarbij wil de Bond voor Wetsovertreders een enquête houden onder 9000 mensen die in de buurt wonen van dat huurhuis. Burgemeester Jos Som ergert zich aan de berichten en initiatieven als dat van de Bond voor Wetsovertreders. Hoe gaat hij als burgemeester met deze gang van zaken om?

Vorm van opruiing
Allereerst zegt Som dat Benno L. onder toezicht staat van het Openbaar Ministerie en de reclassering. ‘Zij bepalen waar hij komt te wonen zodra hij vrijkomt.’ Som is op de hoogte van de actie van de Bond voor Wetsovertreders. ‘Zij proberen dingen onder de aandacht te brengen. Het is hun goed recht een enquête te houden. Ik heb contact met ze via de mail, maar als ik om een legitimatie vraag, blijft het stil. Spreken zij dan wel namens hem? Ik vind dat als hij zijn straf heeft uitgezeten hij vrij is om te gaan en staan waar hij wil. Zij zoeken publiciteit en daar ben ik niet gelukkig mee. Daar zit men hier niet op te wachten. Je kunt dat opruiing noemen, ja.’

Ik moet de lijn strak houden
Mocht Benno L. inderdaad kiezen voor Kerkrade dan kan onrust ontstaan onder buurtbewoners. Zelfs de enquête kan die invloed al hebben. ‘Ja, maar die onrust is er nu nog niet’, aldus Som. ‘Alleen in de luwte. Iedereen roept maar wat zonder te weten wat er gebeurt. Als burgemeester moet ik de lijn dan strak houden. Als hij komt en er volgt een opstand, dan zal ik in overleg treden alle partijen en dien ik daarbij rekening te houden met de rechtsstaat. We moeten eerst weten waar we het met elkaar over hebben.' Som wordt op de hoogte gesteld door de reclassering als een vrijgekomen zedendelinquent in de gemeente komt wonen. 'Als ik bevoegdheden heb om iets met die informatie te doen, vind ik dat goed. Maar als ik toch niet kan ingrijpen, hoef ik ook niet op de hoogte te zijn.’

De Bond voor Wetsovertreders was dinsdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie