Advertentie

‘Ik ben de smeerolie als iets vastloopt’

Vorig jaar werd Addie de Hoop (51) benoemd tot directeur programma's en projecten bij de gemeente Gorinchem. Hij relativeert en brengt mensen bij elkaar. Eerder was hij mediator en leidde hij de afdeling wonen en milieu van de gemeente Boxtel.

21 november 2008

Hoe was de overgang van Boxtel naar Gorinchem?
Boxtel is een echte plattelandsgemeente en Gorinchem is een grotere, complexere, meer stedelijke gemeente. Ze ligt wel tegen het groene hart aan, maar is net Den Bosch in het klein met haar historische binnenstad, rivier en eigen haven.

 

Wat doet een directeur programma's en projecten?
Voor een deel ben ik een manager en stuur ik zes afdelingshoofden aan. En voor een deel zit ik samen met collegeleden, twee woningcorporaties en een zorginstelling in de stuurgroep stedelijke vernieuwing . Daar wordt bedacht welke projecten worden opgepakt en hoeveel budget er voor is. Ik heb een coördinerende rol.

 

Waarom bent u geschikt voor deze functie?
Ik ben een bruggenbouwer en heb te maken met gemeentebestuurders, directeuren en projectleiders. Ik kan schakelen en ben de smeerolie als er iets niet loopt. Het kan natuurlijk gebeuren dat een projectleider een vraag bij de gemeente neerlegt die niet goed wordt opgepakt. Ik zoek dan uit wat er hapert.

 

Wat voor een organisatie trof u aan?
Een organisatie met een grote doe-cultuur. Het bestuur heeft veel energie. Dat werkt aanstekelijk. De gemeente is nu bijvoorbeeld met vier brede scholen tegelijk bezig. Zulke ambities zorgen voor een grote werkdruk. Het bestuur moet er voor waken dat de rek er niet uit gaat. Ik kan aardig relativeren en maak samen met mijn mededirecteuren afspraken met het college over de haalbaarheid.

 

Wat voor een gemeente trof u aan?
Een gemeente waar het economisch goed gaat en waar veel vraag is naar woningen en bedrijventerreinen. Die ontwikkeling wordt versterkt door het vooruitzicht dat Gorinchem mogelijk een eigen intercitystation krijgt en de A27 wordt verbeterd. Er wordt veel energie in stadsvernieuwing gestoken. Waar we wel last van hebben, zijn de Vogelaar-wijken. Daar moeten onze coöperaties ook voor bloeden, waardoor ze minder kunnen investeren. Als het rijk ook nog het budget voor stedelijke vernieuwing verkleint, wordt de burger de dupe, want dan kunnen we minder doen.

 

Wat heeft u bereikt?
Ik heb bijgedragen aan het verder professionaliseren van het projectmatig werken. Ik heb een leidraad opgesteld voor 2008 waarin staat hoe je bijvoorbeeld omgaat met conflicten of andere problemen binnen een project. Mijn indruk is dat het geen papieren tijger is. Ook omdat ik over dit thema trainingen geef waarin allerlei praktijkvoorbeelden worden gebruikt.

 

Hoe geeft u leiding?
Wat ik probeer, is de emoties van mijn collega’s te managen. We kunnen heel goed beredeneren waarom we op een bepaalde manier werken. Maar de sfeer op een afdeling en de erkenning die je van collega’s voor je werk krijgt, zijn minstens zo belangrijk. Als ik merk dat mensen niet lekker in hun vel zitten, probeer ik dat bespreekbaar te maken en bij te sturen. Mijn ervaring alsmediatorhelpt daarbij.

 

Wat is het grootste misverstand over u?
Bij conflicten zou een mogelijk misverstand over mij kunnen ontstaan. Ik neem dan geen stelling, maar probeer beide partijen zover te krijgen dat zij begrip krijgen voor elkaars standpunt en uiteindelijk met elkaar praten op het niveau van belangen in plaats van op het niveau van meningen. Hieruit zou het misverstand kunnen ontstaan dat ik geen mening heb over het conflict. Maar ik probeer juist de problemen zuiver te houden.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie